Flyer-mallisarja koostuu pääasiassa keskipulpettiveneistä ja niistä johdetuista sundeck-tyyppisistä päiväristeilijöistä. Kumpikaan venetyyppi ei nauti Suomessa suurta kansansuosiota.
Sen sijaan perämoottorilla ja keulakajuutalla varustettujen daycruiserien kauppa käy Suomessa tasaiseen tahtiin ja vieläpä niin, että vene- ja moottorikoot ovat kasvussa. Esimerkiksi Finnmaster ja Silver rikkoivat kahdeksan metrin rajan 350-hevosvoimaisilla T8:lla ja Raptor DCz:lla. Yamarinin DC-malliston lippulaiva on 425-hevosvoimaa sietävä 88 DC ja Flipperiltä on tulossa myöhemmin tänä vuonna 900 DC, johon voi rikata jopa kaksi 300-hevosvoimaista konetta.
Koon myötä kasvussa on myös tilat, ja niiden osalta edellä mainitut hätyyttelevät jo sportcruiserien luokkaa. Niissä on keulakajuutan lisäksi myös keskikajuutta, erillinen toiletti ja pentteri.
Toisaalta isotkin sportcruiserit muuttuvat yhä enemmän päivävenemäisemmiksi crossovereiksi. Beneteau Flyer 10 on tästä hyvä esimerkki. Siinä yhdistyy yhteen veneeseen piirteitä ainakin bowriderista, sundeckistä, daycruiserista ja sportcruiserista.
Mallimerkintänsä mukaisesti Flyer 10 on 10-metriä pitkä. Suomalaisten mittapuiden mukaan se on siis todella iso daycruiser, eikä täällä tavata kovin runsaasti suurempia avo-ohjaamollisia matkaveneitä eli sportcruisereitakaan.
Nykymuodin mukaisesti Flyer 10:ssä on kaksin kappalein isoja perämoottoreita. Maksimiyhteisteho on reppavat 700 hevosvoimaa, ja sen verran myös koeajoveneeseen oli rikattu.
Suorituskyvystä homma ei jää kiinni, sillä tuplapotkureilla varustetut 350-hevosvoimaiset Suzukit siivittävät Flyerin yli 40 solmun huippunopeuteen. Kiihtyvyys on rivakkaa, mutta sivistynyttä. Tunnelma on vähän vastaava kuin isolla ja tehokkaalla katumaasturilla maantiellä kiihdytellessä. Mittarin viisarin mukaan tapahtuu ja selkäkin painautuu penkkiin, mutta malmikasa liikkuu pikemminkin eleettömästi kuin räjähtävästi.
Flyer 10 painaa ajokunnossa jo kevyestikin varusteltuna hyvän matkaa yli kuusi tonnia, joten rivakka liike ei synny ihan ilmaiseksi. Huippunopeudella bensaa palaa yli viisi litraa meripeninkulmalla, 25 solmun marssinopeudellakin 3,7 litraa meripeninkulmalla.
Tankkikapasiteetti on 800 litraa, joten 25 solmun matkavauhtia voi jolkottaa vaikka koko kahdeksan tuntisen työpäivän. Siinä ehtii noin 200 meripeninkulman päähän, eli Helsingistä melkein Tukholman saaristoon.
Ajo-ominaisuudet eivät muodosta estettä pitkällekään ajopäivälle, sillä Flyer 10:n ratin takana ja kyydissä viihtyy hyvin. Terävä keula leikkaa ainakin Välimeren loivahkoa aaltoa varsin mukavasti ja pitkin joustoliikkein. Suuntavakaus on hyvä, myös uppoumanopeuksilla, ja ohjaustuntuma tarkka.
Sähkötehostettu hydrauliohjaus on kaikissa tilanteissa mukavan kevyt mutta silti tunnokas, joten rivakammatkin ohjausliikkeet suorittaa vaivatta. Vene reagoi niihin nöyrästi ja suhteellisen välittömästi.
Erityistä sporttisuutta ajotuntuma ei silti huou, vaan tilanne on vähän vastaava kuin suorituskyvyn kohdalla. Kaikki tapahtuu kyllä vauhdikkaasti, mutta tapahtumien ja kuskin välissä on ikään kuin suodatin, joka leikkaa liiat särmät ja fiilikset pois.
Neljän hengen komentosilta ja kaksi isoa oleskelutilaa
Flyer 10:n komentosillalla on poikkeuksellisesti neljä istumapaikkaa rinnan. Kummallakin tuplapenkillä istutaan korkealla, joten näkyvyys on hyvä, mutta istuma-asento voisi olla tukevampikin, sillä etenkin kolmelta matkustajan paikalta puuttuu luontevat jalkatuet ja kädensijat.
Kuskilla tilanne on parempi, sillä kojelaudan alla on jalkatuki, joka tosin ei ole kovin syvä. Varpaat ja päkiät sille kuitenkin mahtuu. Ergonomian puolesta istuen ajokin sujuu, jos selkä sietää helposti vähän kumaraksi muodostuvaa istuma-asentoa. Pidemmän päälle ja varsinkin aallokkoajossa seisoma-asento lienee mukavampi.
Matalahko tuulilasi on kaukana edessä ja viimansuoja aika vaatimaton. Sadekelillä näkyvyys voi olla heikko, sillä tuulilasi on sävytetty tummaksi eikä tuulilasinpyyhkijöitä ole.
Flyerin edut pääsevät paremmin esiin, kun päivä paistaa. Keulakannella on iso ja tasainen loikoilusaareke, jonne pääsee kulkemaan helposti ja turvallisesti paapuurin laidalle avautuvaa kulkuväylää pitkin.
Toinen oleskelukeskus muodostuu perän u-sohvasta ja pentteristä. Sohvassa ja sen keskellä olevassa pöydässä on kokoa ja muotoa mukavasti. Sohva ja pöytä muuttuvat sutjakasti isoksi aurinkotasoksi.
Peräkannella on hyvin tilaa liikkua, vaikka perämoottorit ottavat keskeltä osansa. Moottorien sivuille ulottuvat lisäuimatasot ovat lisävaruste, mutta ne kannattaa ruksata ilman muuta mukaan.
Lisävarustelistalta tarvitaan paljon muutakin, sillä vakiovarustus on jätetty minimiin, jotta alkaen hinta on saatu painettua mahdollisimman houkuttelevaksi. Varustusta voi silmäillä tarkemmin oheisesta taulukosta, Flyerin hintakilpailukyky kestää kyllä runsaan lisävarustelunkin.
Vain pentteri puuttuu
Kajuuttaan laskeutuessa ensivaikutelma yllättää positiivisesti. Ovensuussa on seisomakorkeus ja avaran tuntuisesti lattiapinta-alaa. Edessä aukeaa tilava, u-sohvallinen sisäsalonki, keskikajuutta on omassa rauhassaan oven ja laipion takana, toinen ovi johtaa toilettiin.
Perinteiseen sportcruiserin tilatarjontaan eron tekee oikeastaan vain sisäpentterin puuttuminen. Sen tilalla on kaapisto, joka kätkee sisäänsä jääkaapin ja mikroaaltouunin, joten lähinnä puuttuu vain tiskipöytä ja työtaso.
Keskikajuutan oven takana on valoisa ja seisomakorkeuden omaava eteistila, joka on kuitenkin melko ahdas seisten pukeutumiseen, eikä pukeutumispenkkiä tai vaatekaappia ole. Parivuoteelle mahtuu kyllä, mutta viihtyvyydeltään keskikajuutta on pikemminkin lastenkammari kuin pariskunnan makuuhuone.
Aikuiset majoittuvat luontevammin parivuoteeksi pedattavalle salongin sohvalle. Helposti vuoteen ollessa pedattunakin käsiksi päästäviä säilytystiloja on ihan kohtuullisen runsaasti, sillä jo mainitun pentterikaapiston lisäksi löytyy vaatekaappi, styyrpuurin laidan yläkaapit sekä sohvan selkänojien takana olevat yllättävät kookkaat säilytystilat.
Sisätilojen suurin yllätys on kuitenkin kokonsa puolesta monet 40-jalkaiset matkaveneetkin kateelliseksi saava toiletti. Flyerissa se muodostuu tilavasta wc:stä sekä sen jatkeena olevasta suihkukomerosta. Kymmenen metrin kokoluokassa jo jako kuiva- ja märkätiloihin on ekstraa, johon monesti liittyy kompromissi, jossa wc-istuin on sijoitettu märkätiloihin eli suihkun puolelle. Flyerissa kyseinen kompromissi on vältetty.
Sisätiloissa Flyer 10:n hintapositio näkyy ja tuntuu varsin yksinkertaisena viimeistelynä ja laatuvaikutelmana. Kaikki on ihan toimivaa, mutta kulmia ei ole ryhdytty pyöristelemään eikä yksityiskohtia liikoja hiomaan. Käytännöllisyyttä tai käytettävyyttä edullisuuteen tähtäävä toteutus ei kuitenkaan erityisesti rajoita, sillä haitat jäävät lähinnä kosmeettisiksi tai mielikuvallisiksi.
Beneteaun tapauksessa rahalla saa kirjaimellisesti ennen kaikkea paljon venettä