Kun suomalainen perheveneilijä haaveili 1980-luvulla isosta matkaveneestä, nousi mielikuviin yleensä ruotsalainen Nimbus 3000/3003 sekä norjalaiset Scand 29 Baltic ja Fjord 880 AC. 

Jotkut unelmat toteutuivatkin, mutta useimmin päädyttiin vähän arkisempiin kotimaisiin, kuten Flipper 850:een, Tristan 870/871:een tai vähän pienempiin Marino 8000:een ja Finnsport 8500:een. Oli niitä muitakin.

Kaikille oli yhteistä tilaratkaisu, johon kuului orgaanisena osana takakajuutta. Valtaosassa takakajuutallisista matkaveneistä takahytti oli valjastettu makuutilaksi, mutta poikkeuksiakin löytyi: Fjordissa oli takakajuutassa pentteri, Scandissa toiletti.

Norjalaisella Marexilla oli 277 Family, joka jalostui vuosien saatossa 280 Familyksi. Sitä myytiin pienin päivityksin vielä 2000-luvullakin. 

Jo 90-luvulla takakajuutallisten matkaveneiden kulta-ajat alkoivat olla ohi. Pituudeltaan 8–10-metristen matkaveneiden luokassa kysyntä kohdistui taka-avotilalla ja seinällä avotilasta eriytetyllä kansisalongilla varustettuihin cabincruisereihin. Esimerkiksi Nimbus, Tristan ja Marino loikkasivat sujuvasti takakajuuttakonseptista kansisalonkikonseptiin. Uusia aft cabineja ei esitellyt enää kukaan.

Kunnes Marex esitteli 370 Aft Cabin Cruiserin vuonna 2009. Se oli ensimmäinen selvästi uuden sukupolven takakajuutallinen matkavenemalli liki kahteen vuosikymmeneen. Neljä vuotta myöhemmin oli koeajossa olevan 320 ACC:n vuoro, jota ehostettiin kevyen faceliftin verran toissa vuonna.

Marex on osittain juuri ACC-mallien ansiosta profiloitunut matkaveneiden osaajaksi. Asuttavuus onkin yksi 320 ACC:n valtteja, ja erityisesti juuri makuukajuutat ovat alle kymmenen metrin kokoluokka huomioiden huikean tilavia.

Takakajuutta on korkea ja suurten ikkunoiden ansiosta valoisa ja ilmava. Seisomakorkeutta on lähes 190 senttiä. Vuodepaikkoja on kolmelle, sillä paapuurin 120 senttiä leveä peti käy venemitoitusten mukaan parivuoteestakin. Vuoteiden yläpuolella oleva korkeus on rajoittunutta vain puolen metrin matkalta jalkopäässä. Etuseinustan vetolaatikoissa ja kaapeissa on reilusti säilytystilaa.

Toinen makuukajuutta on aivan veneen vastakkaisessa päässä eli keulassa, joten nukkumisrauha ja yksityisyys on maksimaalista. Keulakajuuttaa astutaan poikkeuksellisesti paapuurin sivulle avautuvasta ovesta. 2,1 metriä korkeassa eteistilassa mahtuu hyvin sekä pukeutumaan että tonkimaan kiitettävän kokoisia säilytystiloja. Vuode on nostettu korkealle ja tilaa riittää kahden aikuisen lisäksi myös lapselle.

Toiletti on keulassa styyrpuurin laidalla. Se lienee kooltaan suurimpia mitä alle kymmenen metriä pitkään veneeseen on saatu mahtumaan. Harvan 40-jalkaisessakaan toiletissa on pyöreää suihkukaappia ja niin paljon vapaata lattiapinta-alaa kuin Marexissa. Takakajuutan asukkaiden kannalta toiletissa on vain yksi vika, etäisyys.

Oleskelu- ja matkustustilat on keskitetty makuukajuuttojen väliin. Koko paapuurin laita on varattu kookkaalle ja mukavalle u-sohvalle, jonka etupääty taittuu ajomatkan ajaksi ylös kahden istuttavaksi kartturin paikaksi. 

Kookkaassa pöytälevyssä on taittuvat päädyt, joiden ansiosta sohvalle liikkuminen on helpompaa. Aukilevitettynä pöytä on niin kookas, että kauttaus onnistuu kuudellekin. Apuna on näppärät pöydänjalkoihin integroidut jakkarat. 

Käytävän toisella puolella on ohjaamo ja sen jatkeena oleva pentteri. Kolmiliekkinen kaasuliesi on pätevä, tiskiallas käyttökelpoisen kokoinen ja säilytystiloja riittoisasti, mutta laskutilasta ja kylmäkapasiteetista voi tulla kovassa käytössä pulaa.

Norjalaisten aft cabin -esikuvien tapaan 320 ACC:ssä ei ole ovellista takaseinää, vaan matkustamo ja oleskelutila suljetaan kuomulla. Marexille tyypilliseen tapaan kuomun toimivuuteen ja helppokäyttöisyyteen on kuitenkin panostettu. Kuomun alahelma on kiinni takakajuutan kattorakenteessa, johon on myös muotoiltu laskostustila kaasujousilla varustetuille kaarille ja kuomulle. Kuomun nostaminen ja laskeminen käy sukkelasti. 

Vielä helpommin operoi suurta haitarimallista kangaskattoluukkua. Se on käsikäyttöinen, mutta kevytkulkuinen. Marexin matkustamo ja oleskelutila muuttuu avotilasta sisätilaksi kovin helposti. Kuomun ja haitarikaton pitävyyttä ja mukavuutta päästiin koeponnistamaan myös sateessa – ei ongelmia.

Marexin kansilla liikkuminen on todella helppoa, mutta matalalta laiturilta huomaa heti hyvien sisätilojen salaisuuden. laidat ovat massiivisen korkealla.

Helpoin tie veneeseen onkin uimatason kautta. Uimatasolla on kookas säilytystilalaatikko, joka toimii myös mainiosti penkkinä. Lokeroissa on tilaa ankkuripelille, köysille ja isoillekin lepuuttimille. 

Uimatasolla liikkumista turvaa oikein hyvä takakajuutan reunoja mukaileva kaide, joka jää oikeaoppisesti esiin, vaikka peräkuomu olisi nostettuna. Hämmästyttävän monessa matkaveneessä peräkuomu peittää tärkeät kiinnipitokaiteet. 

Marexin kaiteistus on muutenkin ensiluokkaista. Sivukannet ovat sujuvakulkuisen leveät, mutta silti laitakaiteet ovat poikkeuksellisen korkeat ja myös kansirakenteissa on kookkaat kaiteet.

Perinteisten takakajuuttaveneiden tyyliin 320 ACC:ssä on sisämoottori ja akseliveto. Konehuone on keskellä venettä, ja luukun avaaminen ja koneeseen käsiksi pääsy on himpun haastavaa. Koeajoveneeseen valittu 320-hevosvoimainen Yanmarin V8-diesel käy nätisti ja äänieristys on onnistunut siihen nähden hyvin, että moottori murisee aivan matkustamon alla. Melutaso ei nouse edes huippunopeudella yli 80 desibeliin.

Ajettavuudeltaan puoliliukuva 320 ACC lienee suunnilleen yhtä dynaaminen kuin raitiovaunu. Marex kulkee suoraan ja kääntyy kun on tarvis, mutta kipparille välittyvä ajofiilis on ennemmin jotain kuljettamisen ja matkustamisen välissä kuin ajamisen iloa. 

Ohjaamossa ei ole mitään, mikä matkantekoa haittaisi. Senkin puolesta siis nojatuomimaisen mukavassa penkissä voi ottaa rennon asennon, ja nauttia matkasta, joka taittuu oikeastaan koko käytettävissä olevalla 3–24 solmun nopeusalueella mukavasti. Vain noin 10 solmun nopeudessa tuntuu lievä liukukynnys.

5–6 solmun uppoumanopeudella tankillisella ajaa pitkälle, sillä kulutus on vain puolisen litraa meripeninkulmalla. Reippaammassa 15–20 solmun marssinopeudessa kulutus asettuu 2,4 litraan meripeninkulmalla. Huippunopeus nousee 24 solmuun, jolloin kulutus on 2,6 litraa meripeninkulmalla.

Satamamanöövereissä akselivetoinen 320 ACC tuntuu äkkiseltään kankealta, mutta tilanne muuttuu täysin, kun lisävarustelistalta ruksaa vakiovarusteisiin kuuluvan keulapotkurin pariksi perän ohjailupotkurin. Sen jälkeen Marex pyörii vaikka paikallaan ja on vaivaton veivata ahtaaseenkin väliin.

Vaikka vakiovarustus on ylipäätään huomattavasti keskimääräistä kattavammalla tasolla, tarvitaan lisävarustelistaan myös muutama muu ruksi. Niiden myötä koeajoveneen hinnaksi muodostuu noin 300 000 euroa.

Hyvin viimeistellystä, tilavasta ja ehdottoman käytännöllisestä kymmenmetrisestä matkaveneestä se on ihan kilpailukykyinen pyynti. Muita takakajuutallisia liukunopeuksiin yltäviä kilpailijoita 320 ACC:lle ei markkinoilla ole, joten lähimpiä verrokkeja joutuu hakemaan lähinnä cabincruiser-tyyppisistä kansisalonkiveneistä.  

Jos tapetilla on akseliveto ja vähän maltillisemmat matkanopeudet, löytyy verrokeiksi esimerkiksi Nimbus 305 Coupe ja Saga 325. Kevyemmin ja nopeammin liukuvista sisäperämoottoriveneistä Marexin kanssa samaa koko- ja hintaluokkaa edustavat esimerkiksi Jeanneau NC 33 ja Grandezza 34 OC.