Ferrari, Lamborghini, Maserati, Alfa Romeo. MV Agusta, Ducati, Aprilia, Moto Guzzi. Eturivin italialaisten auto- ja moottoripyörämerkkien dna uhkuu ennen kaikkea tehoa ja urheilullisuutta, mutta myös luksusta ja designia. Sama pätee myös veneisiin.
Italialaisista venemerkeistä Ferretti ja Azimut ovat kuin Mercedes-Benzin S-sarja ja BMW:n 7-sarja. Rivan mallistosta löytyy Välimeren vastineet sekä Rolls-Roycen että Bentleyn parhaille. Mutta italialaisia urheiluautoja vastaa parhaiten italialaiset Open ja Maxi Open -tyyliset sportcruiserit.
Tunnetuimpia niistä ovat Itaman ohella Pershing, Otam, Baia ja Maxi Open -konseptin kautta superjahtien luokkaan astuneet Magnusta ja Leopard.
Itama on yksi luokan pioneereista. Se rakensi maineensa 1970-luvun alussa esitellyllä Itama 38:lla, jossa yhdistyi harmonisella tavalla urheilullisuus ja ylellisyys. Sen jälkeen Itaman ei ole tarvinnut perusmuotoiluaan tai konseptiaan vaihtaa, vaan monistaa ja jalostaa sitä uusiin kokoluokkiin ja malleihin: 50-jaöan kokoluokkaan Itama murtautui jo 1990-luvulla ja vuosituhannen vaihteessa oli jo 75-jalkaisen aika.
Syksyllä esiteltävä täysin uusi Itama 54 ei tavallaan muuta mitään. Se on yhä puhdaslinjainen Open, jonka keulakansi on pitkä ja tasainen kuin pienlentokenttä. Uimataso on aivan kuten ennenkin selvästi rungosta erillään, eikä kaiteita tai HT-kattoa ole pilaamassa profiilia, jonka ilmiselvä kiintopiste on massiivisen kokoinen, kiilamaisina sivuikkunoina perään saakka jatkuva tuulilasi.
Muotoilullisesti ehkäpä rohkein uudistus on nykyaikaisen kookkaat runkoikkunat, jotka toki kätkeytyvät aika hyvin mustaan runkoon.
Tuuli- ja sivulasien suojassa oleva avotila on veneen hermokeskus. Ohjaamo ja pentterilipasto ovat paapuurin laidalla. Perimmäisenä on ainakin kolmen makoiltava aurinkotaso, joka jatkuu styyrpuurin laidalla kahtena sohvaryhmänä. Aurinkotason alla on massiivinen 1 800 litran tavaratila vesileluille.
Valtaisalle keulakannelle kuljetaan styyrpuurin puolelta aukeavan tuulilasin ruudun kautta. Maxi Open -tyyliin kuuluvaa illuusiota ”loputtomasta” keulakannesta ei ole haluttu rikkoa, joten kookas aurinkotaso patjoineen on upotettu kanteen.
Majoituskannella on luotu sportcruisereille tyypillinen kahden makuukajuutan, kahden toiletin sekä sisäsalongin ja -pentterin kombinaatio. Makuukajuutoista suurempi on perinteiseen tapaan keulassa ja varustettu saarekeparivuoteella. Keskiveneen vieraskajuutan voi valita joko pari tai erillisvuoteilla.
Vahva suorituskyky kuuluu luonnollisesti osaksi Itaman konseptia, mutta autoihin jälleen rinnastaen se on pikemminkin mukava gran turismo kuin äärimmäisen nopea urheiluauto. Ferrarin nykymallistoa silmäillen puhutaan siis pikemminkin Romasta tai 12Cilindristä kuin SF90:stä.
Itama on valinnut uuteen 16,5 m pitkään ja 4,7 m leveään 54:seen parin MANin uusia kuusisylinterisiä dieseleitä joko 730- ai 850-hevosvoimaisian versioina. Voimansiirto tapahtuu perinteisen akselivedon kautta, mikä sekin kielii siitä, ettei viimeisiä solmuja ole haluttu kiristellä pintavetolaitteilla. Tehokkaammilla koneilla huippunopeudeksi luvataan 37 solmua ja pienemmilläkin 33 solmua, mikä riittää vaivatta ripeään 25–30 solmun marssiin.