Toive oli oikeastaan hyvinkin looginen, sillä Marex-mallisto on rakentunut malliparien varaan. 310 Sun Cruiser ja 360 Cabriolet Cruiser ovat erikokoisia sportcruisereita, 320 ja 370 Aft Cabin Cruiserit puolestaan mallinimen mukaisesti takakajuutallisia matkaveneitä. Molempia pareja yhdistää ohjaamon ja matkustamon sulkeminen peräkuomulla ja kangaskattoluuku(i)lla.

Vielä toistaiseksi malliston huipulla on mallinimetön 375. Sitä on myyty pääasiassa kansisalonkiversiona, jossa on kova kattoluukku ja kiinteä takaseinä erottamassa ulko- ja sisätiloja toisistaan. 330 Scandinavia on tavallaan 375:n pienempi ja samalla vähän jalostetumpi versio.

330 Scandinavia on tehty säässä kuin säässä mukavasti asuttavaksi. Siinä on yllättävänkin kookas ja lokoisaa ulkoilmaoleilua ajatellen kalustettu avotila, jonka Marexin tapaan voi kuitenkin kattaa kädenkäänteessä haitarimallisella kangaskattoluukulla ja verhomallisilla kuomuseinämillä. Helpompaa kuin istuinpehmusteiden irrottelu ja säilöminen tai sohvan ja pöydän suojahuppujen virittely paikalleen. 

Pohjoismaisissa keleissä veneillessä katettu avotilakaan ei vaan aina riitä, varsinkaan jos kautta tahtoo toden teolla venyttää. Siksi 330 Scandinaviassa on liukuovellinen takaseinä, jonka etupuolella on kodinomaisen lämmin ja kovilla pinnoilla suljettu kansisalonki. Sen tilaratkaisu on pohjoismaisille matkaveneille tyypillinen, koostuen styyrpuurin laidalle sijoitetusta pentteristä ja ohjaamosta sekä paapuurin monitoimidinetistä.

Marexin kohdalla kansisalongin mitoitukset ovat ”oikeasta elämästä”. Esimerkiksi pentteri täyttää sekä varustukseltaan että kooltaan hyvin matkaveneilytarpeet, silloinkin kun veneessä oikeasti tehdään aterioita veneessä majoittavalle porukalle.

Vastapäätä olevaan ja vastakkaisista sohvista ja pöydästä muodostuvaan dinettiin mahtuu oikeasti ja vieläpä mukavasti neljä aikuista, ja pöydän koko riittää myös illalliskattaukseen. Viidennelle järjestyy jakkarapaikka pöydän käytävän puoleiseen päätyyn. 

Kun taka-avotilan sohvien ja kookkaan pöydän ääreen saa katettua vielä kuudelle, on kymmenmetrisessä Marexissa tilaa peräti 11 hengen pöytäseurueelle! Molemmista sohvaryhmistä saa myös pedattua varavuoteet kahdelle, mikä nostaa alakerran varsinaisten makuukajuuttojen kanssa veneen majoituskapasiteetin kahdeksaan henkilöön, melkoinen saavutus sekin.

Marex 330 Scandinavia – Mukava mutta tarvittaessa myös ripeä

Matkan taittumisen ajaksi dinetin etusohvan voi muuttaa kahden henkilön ajosuuntaan istuttavaksi kartturinpaikaksi, josta on moitteettomat näkymät ulos. Mekanismi on sellainen, jossa istuinosa nousee ylös samalla kun selkänojan taittaa taakse.

Ohjaamossa on nojatuolimaisen mukava kapteeninpenkki, mutta ajoasentoon jää parantamisen varaa, sillä selkä irtoaa herkästi nojasta ja istuma-asennosta muodostuu kumara. Kaukohallintalaite on sijoitettu sivuliukuovesta kulkemisen sujuvoittamiseksi ratin etupuolelle, mikä ei taas ole ergonomian kannalta optimaalista. Kaasukahvaan yltää istuessakin kuitenkin kohtuullisen hyvin, mutta plotterin sormeilu edellyttää jo rehtiä kurkottelua.

Matalan kojelaudan yli näkee vaivatta, eikä näkyvyydessä ole muutenkaan esteitä, paksujen B-pilarien takaviistoon aiheuttamaa katvetta lukuun ottamatta. Kojelaudan lisäksi mittareita ja paikka toiselle kookkaalle monitoiminäytölle on tuulilasin yläpuolella otsalaudassa.

Kahdella 270-hevosvoimaiselle Mercury Dieselin V6:lla 330 Scandinavia kulkee eleettömän vaivattomasti. Nopeus kertyy hetken turboviiveen ja liukukynnyksen jälkeen kuin varkain, huippunopeus nousee lopulta jopa 37 solmun tuntumaan. 25–30 solmun matkanopeus on 330 Scandinavialle täysin luonteva, ja kulutuskin jää parhaimmillaan veneen kapasiteetti huomioiden hyvinkin kohtuulliseen 2,6 litraan meripeninkulmalla. Numeroarvoista myös desibelit ovat kohtuullisia eli melutasoa voi kuvailla miellyttävän alhaiseksi.

Eteneminen on muille Marex-malleille tyypilliseen tapaan varsin sivistynyttä. Runko halkoo aaltoja melko laajoin mutta pehmein liikkein, ja roiskeet ohjautuvat laajoissa kaarissa kauas sivuille. Normiolosuhteissa luonteva kulkuasento löytyy ilman suurempaa trimmaustarvetta, mutta sekä moottoritrimmin että trimmitasojen tehokkuus ja käyttöalueen laajuus tuntuvat haastavampiinkin olosuhteisiin riittäviltä.

Marex 330 Scandinavia – Tuttu tilaratkaisu toimii

Marex on jo pitkään jakanut venemalliensa tilat selkeästi siten, että kannen alla olevat kajuutat on valjastettu makuutiloiksi, sosiaalisen yhdessä olon ja oleskelun tapahtuessa ylhäällä kannella. Jako toimii hyvin. 

Jos yhtään on Marexin aiemmissa malleissa pyörinyt, 330 Scandinavian tilaratkaisu vaikuttaa heti tutulta. Varsinkin keulakajuutan ja toiletin kombinaatio on tuttu.

Perusoivallus on sijoittaa toiletin tässä kokoluokassa harvinainen pyöreä suihkukomero tavanomaista keskemmälle, vaikka muu toiletti myötäilee veneen styyrpuurin laitaa. Näin suihkukomerosta on saatu poikkeuksellisen korkea ja toiletista muutenkin tilava. 

Keulakajuutan ovi on Marexin järjestelyssä styyrpuurin puolella, mikä ei käytännössä haittaa. Oven sisäpuolelle jää tilava ”eteinen”, jonka yhteydessä on luontevasti pukeutumispenkki ja kookas vaatekaappi. Osin suihkukomeron ja toiletin laipion katveeseen jäävä parivuode on ruhtinaallisen kokoinen. 

Keskikajuutassa ei ole paljon keulakajuuttaa huonommat oltavat. Tässäkin tapauksessa eteistilassa on pieni penkki ja kunnollinen, hyllyillä ja ripustustangolla varustettu vaatekaappi, eikä vuoteen mitat lopu kesken. Vuoteelle kontataan, mutta sinne päästyä on majoittumismukavuus kunnossa.

Marex 330 Scandinavia – Korkeaa osaamista

Marexin tehtaalla Liettuassa syntyy huippujälkeä. Rakenteet tuntuvat tukevilta ja tekninen asennusjälki ja mitoitus on vakuuttavaa, eikä viimeistelyssä ole kerrassaan mitään sanomista. Suurimpana tähtenä loistaa kuitenkin hyvä perussuunnittelu, mikä johtaa käytännölliseen lopputulokseen. Marexista hehkuu osaaminen, ymmärrys ja ylpeys siihen mitä ollaan tekemässä. 

Tietynlainen huolellisuus ja käyttäjälähtöisyys on Marexissa vahvasti läsnä, ja se ulottuu aina ohjeisiin saakka. Veneen omistajankäsikirja on käsin koottu ja selkeästi aihealueitta jaoteltu kansio, moneen muuhun vastaavaan nähden suorastaan ylivertainen esitys. 

Hienosti suunniteltu, rakennettu ja viimeistelty 330 Scandinavia on myös kohtuullisen hyvin varusteltu, varsinkin keski- ja etelä-eurooppalaisiin kilpailijoihin verrattuna. Esimerkiksi keulapotkuri, lämmityslaite ja avotilan kuomu ovat 330 Scandinaviassa vakiona. 

Marex 330 Scandinavian hinnat alkavat moottorivalinnasta riippuen 350­–400 000 eurosta. Tehokkaimmilla tuplakoneilla, joystickilla ja muutenkin koeajoveneen kaltaisesti varusteltuna listahinnaksi muodostuu vajaat 460 000 euroa. Tosin luvussa ei ole huomioitu navigointielektroniikkaa, jota Marex ei sanele vaan hinnoittelee tilauspohjaisesti. 

Hintavertailussa sportcruiser-tyyppinen eli avoperäinen Grandezza 34 OC jää inauksen edullisemmaksi, ohjaushyttivenemäisempi Sargo 33 puolestaan nousee vähän kalliimmaksi. Tyypiltään eniten 330 Scandinaviaa muistuttava Sealine C335 on lähtöhinnaltaan Marexia edullisempi, mutta varuste- ja teknologiatasaus kääntää tilanteen jopa päinvastaiseksi.

Marex 330 Scandinavia on yksiselitteisesti kova pala purtavaksi kilpailijoilleen. Siitä kertoo myös valinta tuoreeltaan vuoden perheveneeksi viime vuoden Best of Boats Awardissa, jossa kansainvälinen venetestaajien tuomaristo palkitsee vuoden parhaita uutuusmalleja. Marexin kohdalla suurin pullonkaula saattaakin olla saatavuus, sillä norjalainen, toisessa sukupolvessa veneitä valmistava perheyhtiö ei halua eikä aio kasvaa massavalmistajaksi. Ja se on varmasti ihan hyvä niin.