Markkinoilla on liuta eri-ikäisille ja -kokoisille lapsille sopivia pelastusliivejä. Lähtökohta liivejä valittaessa on se, osaako lapsi uida vai ei.
Pohjoismaisen uimataidon määritelmän mukaan uimataitoinen on henkilö, joka pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla ja päästyään pinnalle ui yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään.
Riippumatta siitä, onko lapsi uimataitoinen, tulee tämän käyttää pelastusliivejä aina veneessä tai veden äärellä ollessaan. Jos lapselle lainaa liivit, on syytä pitää mielessä, että niiden sopivuudesta ei voi tinkiä.
Omien pelastusliivien ostaminen kannattaa siksikin, että se on turvallisuuden lisäksi symbolinen ele, joka osoittaa lapsen olevan täysvertainen miehistönjäsen.
Pelastusliivien kantavuus eli nostovoima ilmoitetaan newtoneissa. Koot menevät painorajojen mukaan.
Pelastusliivit 100N
Sekä alle 30 kiloa painavat että painavammat uimataidottomat lapset tarvitsevat kiinteillä kelluntaelementeillä varustetut 100 newtonin kantavuuden pelastusliivit. Pätevät pelastusliivit kääntävät veden varaan joutuneen henkilön oikein päin selin kelluntaan. Lisäksi niissä on kaulus, joka pitää lapsen kasvot ylhäällä vedestä ja hengityselimet pinnan yläpuolella.

Väritykseltään liivien tulee olla räikeän keltaiset, punaiset tai oranssit ja runsailla heijastimilla varustetut, jotta veden varaan joutunut on mahdollisimman helppo havaita myös vaikeissa olosuhteissa. Pelastusliivejä pidetään edelleen epämukavina ja hankalasti käytettävinä, vaikka niiden käyttömukavuus on kehittynyt valtavasti viime vuosina.
Kelluntaliivit 50N
Uimataitoiset lapset voivat käyttää pelastusliivejä mukavampia kelluntaliivejä. Kauluksettomissa kelluntaliiveissä on helpompaa liikkua ja ne jopa lämmittävät hieman.
Kelluntaliivejä kutsutaan myös veneilyliiveiksi, mutta niitä käytettäessä kannattaa pitää mielessä, että ne eivät automaattisesti käännä tiedotonta henkilöä oikein päin vedessä. Kelluntaliiveissä tulee olla vähintään 50N:n kantavuus.
Vesiurheiluliivit 50N
Uimataitoisille lapsille on tarjolla myös erityisesti johonkin vesiurheilulajiin, kuten purjehdukseen, vesihiihtoon tai wakeboardingiin kehitettyjä kelluntaliivejä. Myös jolla- ja kanoottiliivit käyvät, jos niiden kelluntaominaisuudet vastaavat kelluntaliivien ominaisuuksia. Kelluntaliivien standardikantavuus on 50N.

Automaattiliivit 100–300N
Automaatti- eli paukkuliivit ovat teknisesti katsottuna kaikkein monimutkaisimmat pelastusliivit. Paukkuliivien käyttäjältä edellytetään uimataitoa ja runsaasti kokemusta vedessä olemisesta. Paukkuliivit edellyttävät myös säännöllistä huoltoa ja ylläpitoa, toimimattomien liivien hyöty on täysi nolla.
Lapsille ja nuorille tarkoitettujen paukkuliivien kantavuus on tyypillisesti joko 100 tai 150 newtonia ja ne sopivat alkaen 15–20 kilon painoisille lapsille. Kannattaa kuitenkin harkita, missä kohtaa yhden koon (esim. 20–50 kg) paukkuliivejä kannattavaa lapsien käyttöön hankkia.
Toimiva ja oikein puettu paukkuliivi kääntää käyttäjänsä oikeaan asentoon vedessä. Paukkuliivi puetaan aina vaatekertojen päälle päällimmäiseksi.
12 vinkkiä Näin valitset pelastusliivit lapselle
1 Uimataitoinen vai ei
Oikean liivin valinta perustuu ensisijaisesti lapsen uimataitoon, kokoon ja siihen kuinka tottunut vedessäolija lapsi on.
2 Pelastusliivin tyyppi
Uimataidoton lapsi tarvitsee kiinteillä kelluntaelementeillä ja kauluksella varustetut pelastusliivit. Uimataitoiset pärjäävät myös kevyemmillä veneily- tai kelluntaliiveillä, joista on myös erityisesti joihinkin vesilajeihin sopivaksi kehitettyjä versioita. Kelluntaliivit eivät käännä veden varaan joutunutta selinkelluntaan pelastusliivien tavoin.
3 CE-merkintä
Riippumatta siitä minkälaiset pelastusliivit on ostamassa, tulee niissä olla CE-merkintä. CE-merkityt liivit on testattu ja hyväksytty EU-säädösten mukaan.
4 Käyttäjän paino
Pelastusliivien tulee olla turvalliset ja niiden on sovittava käyttäjälleen hyvin. Useimmissa liiveissä on merkintä, joka kertoo minkä painoisille käyttäjille ne on suunniteltu. Tämä on alustavasti hyvä indikaattori, kun lapselle ostaa liivit, joskin tärkeämpiä asioita ovat lapsen uimataito sekä liivien istuvuus.
5 Liivien istuvuus
Pelastusliivit pitää ehdottomasti sovittaa lapsen päällä ennen ostamista. Tavallisiin vaatteisiin voi jättää hieman kasvunvaraa, mutta pelastusliiveihin ei. Pelastusliivien tulee sopia täydellisesti päivästä yksi ja kun lapsi kasvaa niistä ulos, tulee ne vaihtaa uusiin. Jos liivit ovat liian väljät, ne nousevat vedessä lapsen kasvoille vaikeuttaen tämän liikkumista. Pahimmillaan lapsi voi luisua kokonaan ulos liiveistä veden varassa ollessaan.
6 Haararemmi
Pikkulasten pelastusliiveissä tulee aina olla haararemmi. Haararemmi varmistaa, että lapsi pysyy liiveissä myös veden varaan joutuessaan. Haararemmiä ei kuitenkaan kannata tiukata epämukavaksi. Kelluntaliiveissä ei yleensä ole haararemmiä, mutta sellaisen voi joissakin tapauksissa hankkia lisävarusteena.
7 Pilli
Monissa pelastusliiveissä on pilli, johon voi puhaltaa hätätilanteen sattuessa. Lapselle kannattaa tehdä selväksi, että pilliin ei tule puhaltaa muissa kuin oikeissa hätätilanteissa. Ei ole kuitenkaan tavatonta, että lapsi innostuu puhaltelemaan pilliin muulloinkin. Pillejä voi hankkia liiveihin myös lisävarusteina.
8 Turvavaljaat ja -liinat
Joissakin pelastusliiveissä on integroidut turvavaljaat. Kannattaa varmistaa, että ne ovat CE-merkinnällä hyväksytyt ja että niissä on lenkki, johon voidaan kiinnittää turvaliina. Pelastusliiveissä saattaa myös olla turvavaljaat, joihin voidaan kiinnittää elämänlanka. Elämänlangan tarkoitus on helpottaa veden varaan joutuneen ihmisen noukkimista takaisin veneeseen.
9 Uiminen
Pelastusliiveissä uiminen on oivallinen tapa totuttaa lapsi liiveihin. Samalla selviää usein niiden istuvuus. Ensimmäinen uintikerta kannattaa suorittaa hallituissa olosuhteissa, esimerkiksi kauniina ja leppoisana kesäpäivänä.
Uidessa lapsi tottuu liiveihin ja ymmärtää miksi ne on syytä pitää päällä kaikissa tilanteissa veneessä ja laitureilla ollessa. Myös paukkuliivejä on hyvä kokeilla tositoimissa vedessä, jotta lapsi oppii niiden toiminnan. Kokeilukerran jälkeen paukkuliivin pitää pakata huolellisesti ja sen patruuna vaihtaa.
10 Tarkista toimivuus
Pelastusliivien toimivuuden tarkistaminen ennen jokaista veneretkeä on suositeltava rutiini. Saumoihin, remmeihin ja muihin nauhoihin on syytä kiinnittää säännöllisesti huomiota.
11 Ehkä sitten lainaksi?
Pelastusliivit ovat iso investointi, jos kysymyksessä on yksi ainoa veneretki. Tällöin liivien lainaaminen veneilevältä kaverilta tai niiden vuokraaminen voi tulla ajankohtaiseksi. Huolehdi myös lainatessa tai vuokratessa siitä, että liivit ovat sopivat.
12 Vaihda ajoissa
Lasten liivien istuvuus pitää tarkistaa vähintään jokaisen veneilykauden alussa. Kun ne eivät enää sovi, on aika hankkia uudet. Jos vanhat liivit ovat hyvässä kunnossa, ne voi myydä esimerkiksi nettikirppiksellä tai lahjoittaa tarvitsevalle.