Markkinoilla on liuta eri-ikäisille ja -kokoisille lapsille sopivia pelastusliivejä. Lähtökohta liivejä valittaessa on se, osaako lapsi uida vai ei.
Pohjoismaisen uimataidon määritelmän mukaan uimataitoinen on henkilö, joka pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla ja päästyään pinnalle ui yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään.

Riippumatta siitä, onko lapsi uimataitoinen, tulee tämän käyttää pelastusliivejä aina veneessä tai veden äärellä ollessaan. Jos lapselle lainaa liivit, on syytä pitää mielessä, että niiden sopivuudesta ei voi tinkiä.

Omien pelastusliivien ostaminen kannattaa siksikin, että se on turvallisuuden lisäksi symbolinen ele, joka osoittaa lapsen olevan täysvertainen miehistönjäsen.

Pelastusliivien kantavuus eli nostovoima ilmoitetaan newtoneissa. Koot menevät painorajojen mukaan.

Pelastusliivit 100N

Sekä alle 30 kiloa painavat että painavammat uimataidottomat lapset tarvitsevat kiinteillä kelluntaelementeillä varustetut 100 newtonin kantavuuden pelastusliivit. Pätevät pelastusliivit kääntävät veden varaan joutuneen henkilön oikein päin selin kelluntaan. Lisäksi niissä on kaulus, joka pitää lapsen kasvot ylhäällä vedestä ja hengityselimet pinnan yläpuolella.

Väritykseltään liivien tulee olla räikeän keltaiset, punaiset tai oranssit ja runsailla heijastimilla varustetut, jotta veden varaan joutunut on mahdollisimman helppo havaita myös vaikeissa olosuhteissa. Pelastusliivejä pidetään edelleen epämukavina ja hankalasti käytettävinä, vaikka niiden käyttömukavuus on kehittynyt valtavasti viime vuosina.

Kelluntaliivit 50N

Uimataitoiset lapset voivat käyttää pelastusliivejä mukavampia kelluntaliivejä. Kauluksettomissa kelluntaliiveissä on helpompaa liikkua ja ne jopa lämmittävät hieman.

Kelluntaliivejä kutsutaan myös veneilyliiveiksi, mutta niitä käytettäessä kannattaa pitää mielessä, että ne eivät automaattisesti käännä tiedotonta henkilöä oikein päin vedessä. Kelluntaliiveissä tulee olla vähintään 50N:n kantavuus.

Vesiurheiluliivit 50N

Uimataitoisille lapsille on tarjolla myös erityisesti johonkin vesiurheilulajiin, kuten purjehdukseen, vesihiihtoon tai wakeboardingiin kehitettyjä kelluntaliivejä. Myös jolla- ja kanoottiliivit käyvät, jos niiden kelluntaominaisuudet vastaavat kelluntaliivien ominaisuuksia. Kelluntaliivien standardikantavuus on 50N.

Automaattiliivit 100–300N

Automaatti- eli paukkuliivit ovat teknisesti katsottuna kaikkein monimutkaisimmat pelastusliivit. Paukkuliivien käyttäjältä edellytetään uimataitoa ja runsaasti kokemusta vedessä olemisesta. Paukkuliivit edellyttävät myös säännöllistä huoltoa ja ylläpitoa, toimimattomien liivien hyöty on täysi nolla.

Lapsille ja nuorille tarkoitettujen paukkuliivien kantavuus on tyypillisesti joko 100 tai 150 newtonia ja ne sopivat alkaen 15–20 kilon painoisille lapsille. Kannattaa kuitenkin harkita, missä kohtaa yhden koon (esim. 20–50 kg) paukkuliivejä kannattavaa lapsien käyttöön hankkia.

Toimiva ja oikein puettu paukkuliivi kääntää käyttäjänsä oikeaan asentoon vedessä. Paukkuliivi puetaan aina vaatekertojen päälle päällimmäiseksi.