Yksi tapa vaikeuttaa liiketoiminnan menestystä heti alkuvaiheessa on väärä hinnoittelu, ja juuri näin Kivisaaren hotellin osalta on saattanut käydä. Vaikka saaristomiljöö ja historiallinen ympäristö ovat vetovoimaisia, korkeat hinnat eivät välttämättä vastaa asiakaskokemusta.

Tyylipuhdasta jugendia

Helsingin kaupungin merellisen strategian mukaisesti kaupungin itäisessä saaristossa on avattu useita saaria virkistyskäyttöön, ja kesäkuussa avautui Kivisaari ravintola- ja majoituspalveluineen. Kivenheiton päässä Jollaksesta sijitseva Kivisaari tunnetaan erityisesti Eliel Saarisen suunnittelemasta, tyylipuhdasta jugendia edustavasta Merilinnasta, joka rakennettiin vuonna 1918. Rakennuksen kunnostustyö hotelliksi on tehty sen historiallista arvokkuutta kunnioittaen. 

Merilinnan rakennutti vuonna 1918 liikemies K.E. “Kalle” Kontro, joka loi omaisuutensa kahvi- ja viljakaupalla 1900-luvun alkupuolella. Kontron jälkeen Kivisaarta hallinnoi Helsingin seurakuntayhtymä, joka käytti sitä pääasiassa rippileiritoimintaan. Vuonna 2023 seurakuntayhtymä vuokrasi saaren FRS Finland Oy:lle, joka avasi sen matkailukäyttöön tämän vuoden kesäkuussa.

Rippikoululaisten seinäraapustuksia

Merilinnan viisi huonetta ovat viihtyisiä ja valoisia, ja niiden ikkunoista avautuu mainiot näköalat Helsingin itäiseen saaristoon. Kaikissa huoneissa on pieni jääkaappi ja mikroaaltouuni. Saaressa ei juoksevaa vettä ole, joten peseytyminen suoritetaan saaren saunassa, ja vesivessojen sijaan käytössä on kuivakäymälät.

Merilinnan kunnostustyössä on hauskalla tavalla kunnioitettu menneisyyttä, Huoneiden seinäparruista on esimerkiksi yhä luettavissa menneiden vuosikymmenten riparilaisten seinäraapustuksia. Vanhimmat teinien rakkaudentunnustukset näyttäisivät olevan 1960-luvulta.

Kiperä hintakysymys

Merilinnan majoitusvaihtoehdoissa on valinnanvaraa, mutta hintojen kilpailukyky on kysymysmerkki. Merilinnan kahden hengen huoneiden hinnat vaihtelevat 230–250 euroa per yö, ja pienimmästä yhden hengen huoneesta veloitetaan 180 euroa yöltä.

Suuri kysymys on, kuinka asiakkaat reagoivat näihin hintoihin, kun otetaan huomioon esimerkiksi juoksevan veden puute. Kun tähän yhtälöön lisätään ulkovessojen epäsiisteys käyntihetkellä, alkaa hintataso vaikuttaa entistä kyseenalaisemmalta. Vaikka hintaan sisältyy kuljetus saareen kahdelle hengelle sekä aamupala, saattaa Helsingissä vieraileva silti harkita yöpymistä jossakin mantereella sijaitsevista hotelleista.

Maukas ravintola

Ravintolassa asiat ovat hyvällä mallilla. Sen taustalla toimii useiden saaristoravintoloiden kokemuksella Theron Group, joka pyörittää esimerkiksi kehuttua Ravintola Pihlajasaarta. Menussa on yksinkertaisia mutta herkullisia bistroklassikoita, kuten toast skagen, kermainen lohikeitto ja “Merimiehen simpukat”. Ruokalistan annokset eivät myöskään ole hinnalla pilattuja, sillä kaikki vaihtoehdot ovat alle 20 euron hintaluokassa.

Tästä huolimatta paikalle voi olla hankala houkutella ainakin omalla veneellä saapuvia asiakkaita. FRS Finlandin hallinnoimalle vieraslaiturille kiinnittyminen maksaa nimittäin 10 euroa per alkava kaksi tuntia, joka helposti nostaa normaalipituisen ravintolakäynnin hintaa 20 eurolla. Rahahan ei itsessään ole suuri, mutta se saattaa silti olla se kuuluisa kynnys, joka saa veneilijät suuntaamaan kokan muualle. Saaren hinnoittelupolitiikasta kertoo myös se, että kajakilla saapuvilta veloitetaan viisi euroa käynnistä – siitäkin huolimatta, että he vain vetävät kajakkinsa rantaan.

Kivisaari on avoinna veneilijöille syyskuussa lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10–20.

www.frs-finland.fi