Venemessuilla moni jäi ihmettelemään koillisväylälle kurvaamaan kehottanutta osastoa. Ei kai Jäämerelle ihan tuosta noin vaan kurvata? Mutta nyt ei olekaan kyse Jäämeren koillisväylästä, vaan kotoisesta Kemiönsaaren pohjoispuolen sisäreitistä, joka kulkee Hangosta koilliseen kohti Saaristomerta.

Idässä suojaisa sisäreitti erkautuu Hangon läntiseltä kohti pohjoista ja Strömman kanavaa. Matkan varrella sijaitsevat uudistuneet Bromarvin ja Förbyn vierassatamat.

Strömman salmi on Suomen ainoa paikka, jossa on havaittavissa vuorovesi-ilmiö. Kanava rakennettiin 1800-luvulla Teijon rautaruukin tarpeisiin. Nykyisin kuljetaan lähinnä 1960-luvulla valmistuneesta uudesta avokanavasta, jonka kohdalla olevan avattavan läppäsillan ilmoitettu alikulkukorkeus on 3,4 metriä. Sillan avaus tilataan tuntia ennen puhelimella (puh. 029 534 3274, klo 7.00–24.00).

Pian Strömman jälkeen saavutaan Mathildedalin ruukkikylään, mistä löytyy myös täyden palvelun vierassatama, Mathildan Marina. Sen vieraslaiturista löytyy noin 40 aisapaikkaa, mutta jos aisojen väliin ei meinaa mahtua, ohjataan tulijoita ison sataman muille vapaille paikoille. Tilaa luvataan löytyvän kaikille tulijoille.

Satama on uusi ja fasiliteetit sen mukaiseesti siistit ja nykyaikaiset. Laiturilla on sähkö- ja vesipisteet ja viihtyisän satamaravintolan yhteydessä yhdistetyt suihkut ja wc:t sekä kaksi erikokoista saunaa. Satamarakennuksesta löytyy myös hotellihuoneita, jos veneessä yöpymiselle kaipaa vaihtelua.

Tässä kohtaa moni satama olisi nähty, mutta Mathildedalin ruukki ja kylä sekä läheisen Teijon ruukin, kylän ja kansallispuiston ulkoilumahdollisuudet kannattaa koillisväylällä ja Mathildan Marinassa poiketessa käydä kokemassa.

Aivan sataman vieressä oleva kompakti Mathildedalin ruukki ja parin sadan metrin päässä sijaitseva kylä palveluineen muodostavat yhtenäisen kokonaisuuden, johon tutustuessa ei voi välttyä ihastelevilta huokauksilta. Tarjolla on vanhasta teollisuusmiljööstä vanhojen rakennuksien ja pieteetillä hoidettujen puutarhojen pittoreskiksi idylliksi jalostunut miljöö, johon erilaisia makuelämyksiä tarjoavat ravintolat ja kahvilat solahtavat sujuvasti. Makumaailmaan kuuluu lähiruokaa, joiden kylkeen on tarjolla esimerkiksi oman kylän leipomon ja panimon tuotteita. Loppuillasta väki tapaa kokoontua paikalliseen kyläbaariin, Terhoon.

Ruoan ja juoman vastapainoksi kattaus sisältää myös poikkeuksellisen runsaat liikuntamahdollisuudet. Kylällä on vastavalmistunut liikuntapuisto, johon kuuluu tennis- ja padelkenttiä sekä adventure-tyyppinen minigolfrata. Meri-Teijo Golfin varsinaiselle golf-kentälle on matkaa muutama kilometri ja sen vieressä pyörii Teijo Ski Resortin kesäaktiviteetit, joihin kuuluu esimerkiksi maastopyöräilyn alamäkiajo sekä mäkiautoilu. Lisäksi heti Mathildedalin kylän raitin kupeelta alkava Teijon kansallispuisto ja läheinen Matildanjärvi takaavat paljon erilaisia ulkoilumahdollisuuksia.

Mathildedalissa ja lähiympäristössä saa helposti vierähtämään useammankin päivän ja siihen houkuttaa myös sataman hinnoittelu, missä neljän yön visiitin saa kolmen yön hinnalla. Mathildedal sopii hyvin myös päiväveneilykohteeksi, ja tarvittaessa veneretkeä voi venyttää yönkin yli, vaikka veneessä ei makuupaikkoja olisikaan. Ruukista, kylältä ja lähiympäristöstä löytyy parisataa vuodepaikkaa erilaisista majoitusvaihtoehdoista.

Jos on suuntaamassa esimerkiksi Hangosta Nauvoon tai toisin päin, tarjoaa Koillisväylä tuulilta ja aalloilta suojaisan reittivaihtoehdon, joka soveltuu myös purjeveneille, kunhan maston korkeus jää alle Sauvon sillan 16 metrin alikulkukorkeuden. Kartalla Kemiönsaaren kierros näyttää pitkältä ja kapealta lenkiltä, mutta käytännössä eroa eteläiseen Kasnäsin kiertävään reittiin ei ole niin paljon kuin voisi kuvitella, ja tilaa riittää myös purjehtimiseen.