Vastoin yleistä käsitystä kaikki paarmat eivät ole haitallisia. Juhannusviikolla löydetty uusi paarmalaji, juovapaarma, kuuluu kuitenkin ihmisiä ahdistelevien hevospaarmojen joukkoon.
Laji on suurella todennäköisyydellä hiljattain levittäytynyt Suomeen sillä on kanta Tvärminnen lähistössä. Tutkijat pitävät hyvinkin mahdollisena, että sitä esiintyy sopivilla paikoilla muuallakin Suomen etelärannikolla.
Ylipäätään paarmat viihtyvät kosteikoissa ja pystyvät lentämään pitkiäkin matkoja. Ne suunnistavat kehosta lähtevän lämmön ja hiilidioksidin perustella. Myös hiki ja liike kiehtovat veriateriaa etsivää naaraspaarmaa.
Näin hoidat paarman puremaa
Paarma suunnistaa kehosta lähtevän lämmön ja hiilidioksidin perusteella. Pääsääntöisesti ne kiusaavat ihmisiä ja eläimiä aurinkoisella ja lämpimällä säällä.
Monille paarmat aiheuttavat hyttysen pistoja kovemmat reaktiot. Iho kutisee, sitä ja puremakohta punottaa. Pistokohtaan saattaa kehittyä paikallinen nokkosihottuma, ja piston keskelle voi ilmestyä vetistävä näppy.
Paarman pureman hoito on samantyyppistä kuin monien muidenkin kesällä kiusaavien hyönteisten pistojen hoito. Kutinaa ja turvotusta voi helpottaa kylmäkääreillä ja kortisonivoiteella. Myös antihistamiini voi auttaa.
Jos koko raaja turpoaa, on paikallaan suunnata lääkärin vastaanotolle.
Suojaudu paarmoilta vaatteilla
Erilaisista hyttyskarkotteista voi olla hyötyä paarmoilta suojautuessa. Kuitenkin hellekelien painajainen, peittävä ja tanakka vaatetus hyttyshattuineen on tutkjoiden mukaan vaihtoehdoista pätevin.
Kevyt puuvillakuosi on helppo haaste sahalaitaisella ulokkeellaan operoivalle paarmalle. Toisaalta joidenkin tutkimusten mukaan vaalea tai tai raitainen vaatetus houkuttaisi vähemmän näitä kiusallisia pörisijöitä.