Sinilevähavaintoja kerätään helppokäyttöisellä nettilomakkeella, johon raportoidaan paikkatieto ja havaintokuva, vaikkapa kännykällä. Palvelun taustalla on biojalostus-startup Origin by Ocean.
Origin by Ocean tekee tiivistä yhteistyötä Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan mikrobiologian osastolla sijaitsevan sinilevätutkijaryhmän kanssa, jota johtaa tutkija David Fewer. Helsingin yliopiston tutkijat analysoivat kerättyjä näytteitä ja selvittävät, mitkä lajit kukkivat milläkin alueilla ja mitä luonnonaineita ne tuottavat.
– Sinilevät voivat tuottaa tuhansia erilaisia monimutkaisia biokemikaaleja, joista osaa käytetään tai voitaisiin mahdollisesti hyödyntää lääketeollisuudessa, elintarvike-, kosmetiikka- ja biolääketieteessä, kertoo Suomessa sinilevien parissa 20 vuotta töitä tehnyt Fewer.
Joukkovoimalla kerätyn datan avulla Origin by Ocean pyrkii saamaan kattavan kuvan Itämeren sinilevätilanteesta ja siitä, miten tätä luonnonvaraa voitaisiin hyödyntää ja jalostaa. Yritys uskoo, että itse sinilevän laajamittaisesta keräämisestä voi näin tulla kannattavaa liiketoimintaa, jolloin myös Itämeren tilan parantaminen pääsee vauhtiin.
Levähavaintoja otetaan vastaan osoitteessa: www.levähavainto.fi