Veneilytoimittaja Auli Irjalan helmikuussa ilmestynyt kirja Jään ja tulen maat tuo toisenlainen näkökulman veneilyyn. Kirja kertoo, kuinka arktisilla vesillä veneily on avartavaa ja peräti nautinnollista, jos vain osaa pitää mielessä jääkarhuvaaran.
– Kun olimme purjehtimassa Huippuvuorilla vuonna 2012, olimme toki varautuneet siihen, että jääkarhuja on ja mukana pitää olla metsästyskivääri. Siksi meillä oli matkassa kaveri, jolla oli metsästysase ja joka hirvenmetsästyksen harrastajana osasi sitä myös käyttää, Auli Irjala kertoo.
Kun jääkarhu vihdoin käveli vastaan, asetta ei ollutkaan mukana.
– Kun se jääkarhu sitten eräänä päivänä tuli, niin aseen kanssa kulkeva kaveri oli lähtenyt toisen kaverin kanssa kalaan. Olimme juuri rannassa virittelemässä nuotiota. Me sitten pakenimme nopeasti veneelle. Vene on turvallinen paikka, koska jääkarhujen ei tiedetä koskaan kiivenneen veneeseen.
Karhu kierteli venekunnan ympärillä tuntikausia.
– Kyllä karhu siinä vedessä meidän lähellä ui. Jääkarhu päivysti rannassa jopa pari tuntia. Saimme kalassa oleviin kavereihimme yhteyden radiopuhelimella ja sanoimme, että ainakaan kalojen kanssa ei kannata tänne tulla. He jäivät sitten ylemmäs odottamaan.
Läheltä-piti-tilanne johtui siitä, että karhuvaara oli päässyt unohtumaan.
– Olimme siinä vaiheessa olleet siellä jo sen verran kauan. Emme enää muistaneet vaaraa. Yllättävän rationaalisesti sitä osasi kuitenkin toimia, kun jääkarhu tuli.
Arktiset olosuhteet parempia kuin trooppiset
Auli Irjala on viettänyt puolisonsa Hannu Aulinin kanssa lähes yhdeksän vuotta matkapurjehtijan elämää. He ovat purjehtineet muun muassa Grönlantiin, Alaskaan ja Aleuteille, ylittäneet Atlantin kahdesti ja Tyynenmeren kolmesti.
Irjala korostaa, että hän ei veneile arktisilla vesille extreme-kokemuksia hakemassa, vaikka niiltä välillä vastaan tuleekin.
– Olemme huomanneet, että kun olemme paljon purjehtineet arktisissa olosuhteissa kuten Grönlannilla, Alaskassa ja Huippuvuorilla, niin meillä on oikea halu mennä noihin paikkoihin. Ennen kaikkea viihdymme noissa paikoissa, emme lähde sinne hakemaan ääriolosuhteita sinällään.
Etenkin luonto vetää puoleensa.
– Näissä paikoissa luonto on vaan niin upea. Siellä näkee paljon enemmän eläimiä kuin vaikkapa trooppisilla vesillä. Tropiikissa voi olla myös niin kuuma, ettei jaksa tehdä oikeastaan mitään, Irjala sanoo.
Arktinen purjehdus ei myöskään tarkoita, että pitäisi nauttia kylmästä.
– En todellakaan pidä palelemisesta. Meillä on hyvin eristetty teräsvene ja neljä erilaista lämmitysjärjestelmää. Tietenkin arktisissa olosuhteissa on tärkeää, että pysyy lämpimänä ja veneen mukavuudet ovat kunnossa. Hyvä lämmitys on silloin ihan turvallisuustekijä.
Jään ja tulen maat on Irjalan viides merenkulkuaiheinen teos. 256-sivuinen nidottu pehmeäkantinen neliväriteos on ostettavissa hänen yrityksensä verkkokaupasta.