Golden Globe Racen lähtö on syksyllä 2026, ja Joel Harkimon projekti etenee sitä kohti vakaasti aikataulussa. Venettä kunnostettiin syystalven aikana Ari Kokon ja Robert Nybergin johdolla ja vuodenvaihteen jälkeen se siirrettiin Finnlinesin rahtialuksella Espanjan Bilbaoon. Sieltä Portugalin Cascaisiin 800 meripeninkulman koepurjehduksella Harkimon mukana olivat Kokko ja pikkuveli Leo, eikä ongelmia esiintynyt yhtä rikkoutunutta genuan nostinta lukuun ottamatta.

Nyt edessä on haastavampi osa harjoitusohjelmaa. Harkimo purjehtii yksin Portugalista Antigualle. Reitti vie Kanarian ja Kap Verden ohi etelään pasaativyöhykkeelle, sitten toivottavasti tasaisissa tuulissa länteen ja Karibialle.

– On tietysti hyvä, että matkalla on mahdollisuus turvasatamiin, mutta tarkoitus on mennä perille asti ilman välipysähdyksiä, Harkimo kertoi messuyleisölle Helsingissä messujen viimeisenä lauantaina.

Paitsi veneen koeponnistuksesta, kyse on myös Harkimon omasta valmistautumisesta varsinaiseen kilpailuun. GGR:n ennakkovaatimuksiin kuuluvasta purjehduskokemuksesta Harkimo täyttää yleiset avomerimailit aiempien Atlantin ylityksiensä (kolme kertaa kumpaankiin suuntaan) hyvin, mutta 4 000 mpk yksin ja kisaveneellä suoritetaan vasta tällä reissulla.

Projektia voi pitää varsin tukevalla alustalla olevana. Sen suunnittelu alkoi jo kaksi vuotta sitten, kun päätyökseen tapahtuma-alalla toimivalle Harkimolle alkoi jäädä enemmän kuin tarpeeksi ylimääräistä aikaa koronaepidemian keskellä.  Kimmokkeeksi Harkimo mainitsee erityisesti isänsä ja muun lähipiirinsä, muun muassa Kenneth Thelénin vaikutuksen.

– Olen pienestä asti kasvanut enemmän ja vähemmän veneilyn piirissä, Harkimo kertoi.

– Kun kuuntelin noiden vanhempien purjehtijoiden tarinoita, näin aina, kuinka heidän silmänsä loistavat vieläkin niistä kertoessa.

Harkimo aloitti hoitamalla sponsori- ja rahoituskuvionsa varmalle pohjalle. Sitten etsittiin vene, joksi valikoitui juuri GGR-kisassa ansioitunut brittiläinen Rustler 36. Tähän asti purjehdituissa kahdessa kilpailussa se on ollut ylivoimaisesti suosituin venemalli. Viime kisassa sellaisella purjehti yli puolet joukosta. Ensimmäisessä kisassa Jean-Luc van den Heede purjehti voittoon Rustlerilla ja seuraavassa Abhilash Tomy toiselle sijalle.

Ranskasta löytyi vapaana vene, jolla virolainen Uku Randmaa purjehti toiseksi vuoden 2018 GGR:ssä. Sen Harkimo osti ja toi Suomeen viime keväänä. Kesän aikana sillä purjehdittiin ja korjaustarpeet määritettiin. Elokuussa vene nousi telakalle. Kansi tehtiin kokonaan uusiksi heloituksia, varvaslistoja ja ja tiikkejä myöten vesitiiveyden varmistamiseksi. Runko tutkittiin, osa läpivienneistä tukittiin ja muut pohjaventtiilit vaihdettiin. Köli hiottiin, rungon vesitiiveys tarkastettiin, uudet primerit laitettiin ja vene maalattiin.

Sisätöitä ei tehty paljon, Harkimo kertoi, mutta veneen koko sähköjärjestelmä uusittiin. Myös mastoon vedettiin uudet johdot, mutta rikiin ei tehty muutoksia kuluneiden osien vaihtojen lisäksi.

Atlantille Harkimo lähtee samoilla purjeilla, joilla Randmaa teki oman kierroksensa. Niitä uusitaan vasta, kun vene palaa takaisin Suomeen ensi kesänä. Purjevarustuksen täydennyksessä pitää taktikoida, Harkimo valaisee: kisaan sallitaan mukaan enemmän purjeita, jos ne tai osa niistä on käytettyjä.

Golden Globea on meillä tehnyt tunnetuksi Tapio Lehtisen ja Asterian (S&S Gaia 36) kaksi seikkailua. Ensimmäisessä kilpailun pilasi väärä pohjamaali, mutta sinnikkäästi maaliin asti purjehtinut Lehtinen ansaitsi kaikkien kunnioituksen ja "kapteeni Barnakkeli". Toinen yritys oli vielä dramaattisempi, kun Asteria upposi pian Hyväntoivonniemen jälkeen ja Lehtisen pelasti lopulta kisan voittoon purjehtinut Kirsten Neuschäfer.

Joel Harkimosta tulee toinen suomalaispurjehtija kilpailussa.

Kisa on perustettu kunnianosoitukseksi ensimmäiselle, vuonna 1968 käydylle yksinpurjehduskilpailulle pysähtymättä maailman ympäri. Voittaja oli suorituksestaan aateloitu sir Robin Knox-Jonhston veneellään Suhaili.

Kilpailun lähtö ja maali on Ranskan Les Sables d'Olonnessa. Lähtö tapahtuu syyskuussa 2026 ja takaisin veneitä odotetaan yli 30 000 merimailin kierrokselta 8–9 kuukautta myöhemmin.

Veneet on rajattu aikakauteen sopiviksi. Niiden pitää olla pitkäkölisiä ja suunniteltu ennen vuotta 1988, myöhemmät rakennusajat sallitaan. Kisan järjestäjä hyväksyy esitetyt veneet mallikohtaisesti.

Vaikka veneisiin asennetaan turvallisuutta ja seurantaa varten satellittilähettimiä, kilpailijat eivät saa niitä käyttää. Navigointi tapahtuu paperikartoilla kompassin, sekstantin ja laahuslokien avulla. Puhelimia, taskulaskimia tai edes cd-soittimia ja sähkökelloja ei sallita mukaan. Säätietoja saa kysellä radiolla laivoista ja muista veneistä, mutta ei maista.

Paitsi retrohenkeä, rajoituksilla tavoitellaan kisan edullisuutta ja pysymistä tavallisten veneilijöiden ulottuvilla. Kun muissa pallonkiertokilpailuissa projektit maksavat useita, jopa kymmeniä miljoonia, Golden Globessa realistiseen pärjäämiseen voi ulottua parilla tai muutamalla sadalla tuhannella.

Kilpailuun osalllistujien määrä on rajattu enintään 30 veneeseen. Vuoden 2026 lähtölista on jo täynnä.

www.goldengloberace.com

www.8dc6460bbbb088757ed67ed8fb316b1b-gdprlock/joelharkimo

www.cb49691920eb99bf892990332db2af70-gdprlock/@joelharkimo