Finanssiala ry:n tilastojen mukaan venevakuutuksesta korvataan Suomessa vuosittain keskimäärin noin 5 000–6 000 venevahinkoa. Määrä kattaa kaikkien vakuutusyhtiöiden korvaamat venevahingot, ja mukana on myös jonkin verran varkausvahinkoja.

Vaikka koronavuodet ovat kasvattaneet veneilyn suosiota, vahinkomäärissä ei ole tapahtunut kovin suuria muutoksia parin viime vuosikymmenen aikana. Sen sijaan maksettujen korvausten määrä on noussut. Korvaussummat ovat viime vuosina olleet noin 15–16 miljoonaa euroa vuodessa.

Yli puolet kaikista venevakuutuksesta korvatuista vahingoista liittyy veneillessä sattuneisiin virheisiin. Yleisimpiä veneillessä sattuvia vahinkoja ovat pohjakosketukset ja karilleajot sekä useimmiten rantautuessa tapahtuvat törmäysvahingot, joissa on osuttu esimerkiksi laituriin tai toiseen veneeseen. Kaikkiaan näitä edellä mainittuja vahinkoja sattuu Suomessa vuosittain useampia tuhansia. 

– LähiTapiolassa veneilyvahinkojen määrä kasvoi ensimmäisenä eli vuoden 2020 pandemiakesänä 15 prosenttia kesään 2019 verrattuna. Viime kesänä 2021 vahinkoja sattui myös, mutta korvattujen vahinkojen määrä väheni hieman edelliseen vuoteen verrattuna. Kuluvan kesän osalta jää nähtäväksi, vaikuttaako esimerkiksi polttoaineen korkea hinta veneilyn suosioon. Vesiltä on tullut sellaisesta jo pientä vihiä, mutta lopullisen tiedon saamme veneilykauden päätyttyä, LähiTapiola Pääkaupunkiseudun korvausjohtaja Marko Tolonen sanoo.

– Valtaosa LähiTapiolan korvaamista vahingoista sattuu moottoriveneille, mutta viime kesinä yhä suositummiksi tulleiden vesiskoottereiden vahinkojen määrä on kasvanut. Yleisimmissä vahinkotyypeissä korjauskustannukset ovat keskimäärin parin-kolmen tuhannen euron luokkaa. On tärkeää muistaa, että törmäyksissä on aina myös henkilövahinkojen riski. Ihmishenkeä kun ei voi korvata, Tolonen kertoo.

Moni onnettomuus olisi myös vältettävissä, jos vesille lähdettäisiin selvin päin: vahinkoja sattuu varsinkin humalassa. Pahimmassa tapauksessa päihtyneenä aiheutetun vahingon korvaukset voidaan evätä kokonaan.

Vakuutusyhtiö voi saada tiedon alkoholin osuudesta vahinkoon esimerkiksi silloin, jos asia etenee poliisitutkintaan. Mikäli alkoholilla on ollut osuutta vahinkoon, vakuutukseen kuuluvien suojeluohjeiden perusteella korvausta voidaan alentaa tai evätä se kokonaan. LähiTapiolan mukaan tilanteita tarkastellaan toki aina tapauskohtaisesti.

www.finanssiala.fi