Alternatives Energies perustettiin 1998, seuraavana vuonna sen jälkeen, kun edelleen yrityksen johtajana toimiva Philippe Pallu de la Barrière voitti European Solar Boat Challenge -kilpailun omalla sähköveneellään. Yritys sijaitsee La Rochellessa, keskellä Ranskan huviveneteollisuuden ydintä, mutta tähän asti se on keskittynyt kaupallisen ammattiliikenteen ratkaisuihin, erityisesti charter- ja reittiliikenteen keskikokoisiin aluksiin lyhyehköillä linjoilla.
Alusta asti asiakkaina ovat olleet alusvalmistajat suoraan. Heille on myyty suunnittelun, täyden propulsioratkaisun ja sen hallinnan sisältävää kokonaispakettia. Samaa konseptia sovelletaan nyt huvijahteihin, sekä yksi- että monirunkoisiin. Sitä varten Alternatives Energies on luonut uuden brändin ja yrityksen nimeltään JOOOL.
Yhteistyö on käynnistynyt Fountaine-Pajotin katamaraanien ja Dufourin yksirunkoisten pursien kanssa. Molemmat kuuluvat samaan konserniin, jolla on pitkä sopimus maailman suurimman charteryrityksen Sunsail/Mooringsin kanssa. Sitä kautta on kumppaniksi löytynyt myös katamaraanivalmistaja Leopard. Kaikkien kolmen veneen ensimmäiset JOOOL-hybridit ensiesiteltiin Grand Motten venenäyttelyssä tällä viikolla.
JOOOL-järjestelmä koostuu teknisesti ottaen samoista komponenteista kuin Alternative Energiesin ratkaisut reittiliikenteelle. Ne ovat kuitenkin vain maavirralla ladattavia ja täyssähköisiä, mikä ei anna huviveneissä vaadittavia toimintamatkaa ja omavaraisuutta. Siksi JOOOL tuo mukaan myös polttoaineella toimivan generaattorin ja kyse on siten sähköhybridistä.
Muita virtalähteitä voi liittää järjestelmään joustavasti. Oletuksena ovat maavirran lisäksi aurinkopaneelit sekä tuuli- ja hydrogeneraattorit. Jälkimmäisinä palvelevat potkuriyksiköt purjeilla ajettaessa alkaen neljän solmun nopeudesta. Potkuriyksiköt ovat Alternative Energiesin itse valmistamia, muut vapaasti valittavissa.
Potkuriyksiköitä on 25, 35 ja 50 kW tehoisia ja ne saa kiinteillä tai kääntyvillä lavoilla. Litium-rautafosfaatti-akut (LiFePO) antavat oletuksena 12/24 V jännitteen, järjestelmään kuuluvalla invertterillä niillä voi käyttää myös 230 V vaihtovirtalaitteita. Niissä on automaattinen sammutusjärjestelmä ja niiden kerrotaan olevan 80 prosenttisesti kierrätettävissä. Akut ovat kooltaan 21-38 kWh ja niitä voi kytkeä yhteen neljä kappaletta.
Järjestelmän sydän on One Box -yksikkö, joka ohjaa lataus- ja käyttövirtaa sinne, missä sitä tarvitaan kulloinkin sopivimmalla teholla ja jännitteellä. Sen toimintaa ohjaa EPMS-tietokone, järjestelmän aivot, jonka käyttöliittymä on yhteensopiva useimpien vene-elektroniikan valmistajien kanssa (B&G ja Garmin mainittu erikseen). Tietokonetta voi ohjata ja sen kertomaa dataa järjestelmän tilasta valvoa myös etänä mobiililaitteiden kautta. Täydelliseen järjestelmään kuuluvat myös valmistajan omat kaukohallintalaitteet kahvoineen ja kytkimineen ohjaamoon asennettaviksi.
Esimerkkejä JOOL-järjestelmän toiminnasta on kerrottu Leopard 46 -katamaraanin osalta. Testeissä yksi tunti generaattorin käyttöä on antanut kaksi tuntia ajoa 6 kn ja neljä tuntia 4,5 kn nopeudella. Pelkällä sähköllä ilman mitään latausta kuuden solmun nopeus riittää neljäksi tunniksi. Kun yhdistettiin generaattori ja ajon aikana tapahtuva paneelien lataus, toimintamatkaksi 6 kn matkavauhdilla saatiin peräti 920 merimailia.
Toistaiseksi JOOOL tarjoaa propulsiopakettejaan vain suoraan veistämöille, eikä niitä saa jälkiasennettaviksi muihin veneisiin.