Tampereen naistenlahden edustalla on hyytävän kylmää. Elohopea osoittaa 12 pakkasastetta ja tuulta on peräti 14 metriä sekunnissa. Tuulen ja pakkasen yhteisvaikutus keikkuu –30 asteen tietämillä. 

Uhmaamme päättäväisesti olosuhteita ja suuntaamme pikaiselle koeajolle tyrskyjen sekaan. Testattavasta veneestä homman ei pitäisi olla kiinni, sillä tänään allamme on keularampilla varustetun Faster 545 SC:n pohjalle rakennettu esteetön versio SCA. 

Veneen meikkaamaton ja ärjy yleisvaikutelma syntyy paksujen hitsaussaumojen, keularampin ja kohokuvioidun alumiinin yhdistelmästä. Tämän lisäksi Fasterin uusi design on entistäkin tummanpuhuvampi. 

Vene on suunniteltu yhteistyössä Heikki Konttisen kanssa. Konttinen, joka on erikoistunut esteettömään veneilyyn, istuu nyt ratin takana ja ohjaa veneen tottunein liikkein ulos satama-altaasta. 

Faster 545 SCA – Työläistaustainen Faster

Kellokoskelaisella alumiiniveneisiin erikoistuneella veistämöllä on runsaasti kokemusta ammattiveneiden valmistuksesta. Siksi on luontevaa, että juuri Faster on kunnostautunut keulaportilla varustettujen veneiden tuottajana.

Veistämön ensimmäinen kuluttajamarkkinoille suunnattu keularampillinen vene sai nimekseen Faster 635 CC. Tämä keskipulpetilla varustettu vene oli varsinainen sveitsiläinen linkkuveitsi, joka teki vaikutuksen monikäyttöisyydellään ja ammattimaisen tarkoituksenmukaisella tyylillään. 

Vuonna 2015 ensiesittelyn saaneen 635 CC:n keularampin vaikutukset ajo-ominaisuuksiin herätti aluksi, kenties ansaitustikin, epäilyjä veneilypiireissä. Veneen ajettavuus ei liiemmin rampin takia kärsinyt, ja pian paatuneimmatkin skeptikot tunnustivat 635 CC:n avut. Kyytiin mahtui kaikki pitkästä tavarasta pieneen mönkijään. 

Rohkaisevan vastaanoton ja vähintäänkin kohtalaisen myynnin ansiosta 635 CC sai jo vuoden kuluttua rinnalleen 545-mallimerkinnällä varustetun pikkusiskon, jota on myöhemmin varioitu eri käyttötarkoituksiin. Näistä tuorein on liikuntarajoitteisille suunnattu, tänään koeajettava, 545 SCA.  

Faster 545 SCA – Kahdella kevyesti liukuun

Koeajovenessä on 80 hevosvoimainen Honda, joka siivittää kaksi aikuista kevyesti liukuun. Kun kyydissä on enemmän kuormaa, hevosvoimia tarvitaan lisää. Konttisen mukaan esimerkiksi painava sähköpyörätuoli edellyttää, että peräpeiliin pultataan sataheppainen kone. Tyyppihyväksyntä salliin Fasteriin 725 kilon maksimikuorman.

Fasterin ilmoituksen mukaan koeajoveneen huippunopeus on 31 solmua. Naistenlahden edustan äärimmäisistä sääolosuhteista johtuen tämä jää todentamatta. Korkea ja terävä aallokko ei yksinkertaisesti mahdollista revittelevää ajotyyliä. Lisäksi tuulilasiin jäätyvät roiskeet estävät näkyvyyden tuulilasin läpi hetkessä. 

Vaikka vene niia hetkittäin syvälle aallonpohjaan, se tuntuu kaikin puolin tukevalta. Isossa sivuaallokossa vakaus on jopa huomattava. Roiskeet pysyvät ilahduttavasti ohjaamon ulkopuolella. 

Faster 545 SCA – Kätevästi napeilla   

Palaamme satama-alueelle ja skrabaamme ikkunat jäättömiksi. Sataman suhteellisessa tyvenessä Faster 545 SCA hallittavuus osoittautuu hyväksi. Vene tottelee nöyrästi pienempiäkin ratin ja kahvan kautta välitettyjä vihjeitä. Vakiovarusteisiin kuuluva hydrauliohjaus pitää ohjausken kevyenä ja toimivana myös jäisissä olosuhteissa. Laituria on helppo lähestyä ja kun nokka tömähtää puulaudoitukseen, voi keularampin laskea kätevästi napista painamalla.

Perus-545:een verrattuna SCA:n ramppi on muotoiltu uudelleen siten, että sen matalan kynnyksen yli pääsee liikkumaan mahdollisimman vaivattomasti. Toinen merkittävä ero on, että SCA:n ramppi toimii sähkön sijaan hydrauliikalla. 

Hydrauliikassa on huomattavasti enemmän puhtia kuin vastaavassa sähköversiossa, ja sen ansiosta veneen voi tarvittaessa juntata kiinni laituriin tai rantaan rampin varaan. Järjestelmässä on niin paljon jerkkua, että se nostaa tarvittaessa koko veneen keulan ilmaan. 

Normaalioloissa köysiä ei tarvita, mutta tänään laituri ja keularampin kärki ovat jään takia niin liukkaat, että vene ajautuu tuulenvireessä ja virtauksessa pieneen luisuun. Ramppi ei yksinkertaisesti tartu laituriin. Veneen sivuttaisliike pysähtyy kuitenkin pian ja Konttinen rullaa turvallisesti laiturille.

Faster 545 SCA – Normaalia isompi ovi

Faster 545 SCA:n kahden sivupulpetin välissä on normaalia isompi yksiosainen väliovi, josta pyörätuoli mahtuu ketterästi kulkemaan. Itse asiassa koko rakennelma on perusversioon verrattuna astetta tukevampi. Tällä varmistetaan ennen kaikkea, että tuuli pysyy entistä tehokkaammin ohjaamon ulkopuolella. Pyörätuolissa istuvien verenkierto on tunnetusti heikompaa alaraajoissa, jolloin kylmettyminen on syytä torjua alkuunsa.  

Suoja on tehokas sekä tuulta että roiskeita vastaan, mutta koeajoveneestä uupuu mekanismi joka lukitsee oven sen ollessa auki. Nyt jään takia entistä painavampi ovi tahtoo paiskautua kiinni tuulessa. Pienehkö puute lienee helposti korjattavissa esimerkiksi magneeteilla.     

Sekä rampin “pohja” että veneen lattia ovat kohokuvioitua alumiinista turkkilevyä. Materiaali on helppohoitoinen ja pidoltaan oivallinen plussakeleillä, mutta koeajotilanteen pakkasilla se muuttuu ikävän liukkaaksi. Onneksi veneessä on fastermaisen runsaasti tukevia kaiteita käden ulottuvilla kaikkialla veneessä. Turkissa on myös lain edellyttämät kiinnityspisteet pyörätuolin kiinnittämistä varten.  

Vakiovarusteista löytyvät edellä mainittujen kiinnityspisteiden ja hydraulisen keularampin lisäksi irrotettava kuppipenkki sekä Raymarinen Axiom+ 9 RV -karttaplotteri ja  CPT-S -kaikuanturi. Pakettiin kuuluu myös lukittavat säilytystilat. Ylimääräistä säilytystilaa on tarjolla lisävarusteena. Fasterille ominaiset alumiiniset tai muoviset istuin/säilytyslaatikot ovat modulaariset, eli irrotettavat ja siirrettävät. Laatikoita ei tällä koeajolla ollut matkassa.

Kaiken kaikkiaan Faster 545 SCA on tervetullut uutuus, joka oletettavasti löytää asiakaskuntansa. Suorituskykyistä kilpuria veneestä ei saa tekemälläkään, mutta se ei liene tarkoituskaan. SCA on ennen kaikkea suunniteltu vakaaksi ja turvalliseksi kulkuvälineeksi pyörätuolissa istuville. 

Esteetön kulkeminen veneessä ja ohjaamon selkeästi asennetut säädöt mahdollistavat, että SCA:ta on tarvittaessa helppo operoida yksin. Pakettihinnat alkavat hieman yli 40 000 eurosta. Hinta pysyy siedettävänä sen ansiosta, että vene rakentuu jo olemassa olevan SC:n pohjalle. SCA-malli tulee olemaan kesän esillä ja koeajettavissa Tampereen Naistenlahden esteettömässä laiturissa. Erikoismallin myynnistä vastaa Eseko Oy ja varustelusta ja luovutuksesta Bike & Boatworld Tampere.