Sopivasti Oktoberfestin aikaan Saksassa juhlistetaan Bavaria Yachtsin tuplamerkkipäiviä: purjeveneillä aloittanut yhtiö täyttää tänä vuonna 45 vuotta ja sen moottoriveneosastolla tulee neljännesvuosisata mittariin.
Jos ollaan tarkkoja, ensimmäiset Bavaria-prototyypit (Bavaria 707) rullattiin ulos Giebelstadtin vanhasta ikkunatehtaasta jo vuonna 1978. Tuolloin yrityksen perustajan Winfried Herrmannin pääbisnes oli vielä PVC:stä valmistettujen ikkunoiden tuotanto.
Vuotta 1979 pidetään kuitenkin Bavarian perustamisvuotena, sillä tuolloin veistämö avasi uuden 5 000 neliömetrin tuotantolaitoksen, mikä tietysti merkitsi merkittävää askelta yrityksen kasvussa. Samana vuonna Axel Monhaupt nimitettiin pääsuunnittelijaksi. Tuotanto lähti käyntiin vauhdilla, ja jo muutaman kuukauden sisällä Bavaria pystyi valmistamaan viisi venettä viikossa. Tämä nopea kasvu ja tehokkuus kuvastavat yrityksen teollistunutta lähestymistapaa veneenvalmistukseen, mikä erotti sen monista kilpailijoista.
Bavarian rakentamien veneiden määrät ovat todella vaikuttavat. Vuosien saatossa veistämö on tuottanut liki 160 erilaista purjevenemallia ja rakentanut yhteensä 43 000 purje- ja moottorivenettä.
Tänään Bavarian purjevenesuunnittelu nojaa vahvasti italialaiseen perinteeseen. Kuvassa seilaavat veistämön uudet C-Line-purret.
Intohimoinen tehokkuuden parantaja
Bavarian perustaja, Winfried Herrmann, ymmärsi jo varhain, että veneiden tulisi olla ajan hengen mukaisia ja hinnoiteltu kilpailijoita edullisemmin. “Käsintehtyjen veneiden aika on ohi”, Herrmann julisti. Niinpä Bavaria keskittyi teollistettuun tuotantoon, mikä mahdollisti kustannusten alentamisen. Nopeasti kasvaneet myyntiluvut osoittivat Herrmannin olleen oikeassa: Bavarian kaupallinen menestys oli ilmiömäinen, ja yritys vakiinnutti pian paikkansa markkinoilla.
Alusta asti Bavarian veneiden tuotantoprosessi poikkesi perinteisestä pienen pajan veneenrakennuksesta. Herra Herrmann oli intohimoinen tehokkuuden parantaja ja rationalisoija, joka jo ikkunatehtaassa tarkkaili työntekijöidensä suorituksia sekuntikellolla. Tämä teollinen lähestymistapa heijastui myös veneenrakennukseen, ja Herrmannin johdolla Bavaria pystyi tuottamaan veneitä huomattavasti kilpailijoita halvemmalla. Herrmannin ajattelutapa kiteytyi hänen toiseen legendaariseen lausuntoonsa: “Me määrittelemme veneenrakennuksen hinnoittelun uudelleen!”
Kuulostaako tämä tutulta? Aivan oikein, Winfried Herrmannia on syystäkin verrattu autoalan visionäärin ja teollistajaan Henry Fordiin. CNC-jyrsinkoneet kansien ja runkojen käsittelyyn, neljä tuotantolinjaa veneiden varustamiseen sekä maalauslinja veistämön itse tuottaman kalustuksen viimeistelyyn ovat vain joitakin niistä tuotantotekniikoista, joilla Herrmann uudisti ja tehosti venetuotannon. Mielenkiintoista on, että Bavarian tuotantolaitos Giebelstadtissa on keskellä Saksaa – peltojen reunustamana, satojen kilometrien päässä lähimmästä merenrannasta.
Charter kannattaa
Herrmannin ohella venevälittäjä ja charter-mies Josef Meltlillä on merkittävä rooli Bavarian menestystarinassa. Meltl oli alusta alkaen mukana Bavaria Yachtsin toiminnassa, ja toi mukanaan arvokasta markkinatuntemusta niin charterin kuin venevälityksenkin ihmeellisestä maailmasta. Hän oli isossa osassa kun Bavaria siirtyi charter-markkinoille, ja myöhemmin hänestä tuli myös yhtiön osakas. Vuonna 1985 lanseerattu Bavaria 46 Holiday oli ensimmäinen erityisesti charter-käyttöön optimoitu purjevene. Malliin saattaa törmätä joissakin charter-fliiteissä vielä tänäkin päivänä.
Bavaria Yachtsin Giebelstadtin tehtaalla on vuosien varrella valmistettu valtava määrä sekä purje- että moottoriveneitä.
Viime vuosina Bavaria Yachts on ammentanut suunnittelussaan vaikutteita Italiasta. Uudessa Bavaria C-Line -sarjassa on saapasmaasta tuttuja piirteitä, ei pelkästään muotoilun, vaan myös purjehdusominaisuuksien osalta. Sarjan lippulaiva, Bavaria C57, joka lanseerattiin vuonna 2017, on italialaisen Cossutti Yacht Designin käsialaa. C57:n jälkeen veistämö on tuottanut viisi muuta C-Line-mallia. Näistä kunniaa ovat keränneet erityisesti Cossuttin piirtämä C42, joka valittiin tänä vuonna Euroopan vuoden purjeveneeksi perhepursien luokassa, sekä C46, joka voitti saman tittelin vuonna 2021.
Palkittuja moottoriveneitä
Vuosituhannen vaihteessa Bavaria laajensi toimintaansa moottoriveneiden valmistukseen. Se perusti täysin uuden osaston, Bavaria Motorboatsin (BMB), joka sai oman logonsa ja oman ilmeensä venemessuilla. BMB:n ensimmäinen malli oli 27 Sport, jonka suunnittelivat tunnetut venesuunnittelijat Japec ja Jernej Jakopin. Heidän yrityksensä, J&J Design, oli jo aiemmin suunnitellut useita menestyneitä Bavaria-purjeveneitä ja jatkoi nyt moottoriveneiden parissa samalla linjalla, yhdistäen tilavuuden ja suorituskyvyn saumattomasti myös BMB-moottoriveneissä. Niin ikään J&J Designin piirtämä 30 Sport nimettiin Euroopan vuoden moottoriveneeksi vuonna 2009.
Samoihin aikoihin Bavaria kehitti myös toisen sukupolven Sport-Line -malliston sekä erityisesti Yhdysvaltojen markkinoille suunnatun Deep Blue 46:n, joka syntyi yhteistyössä BMW Desig USA:n kanssa. Lehdistö oli innoissaan uutuudesta. Se kehui paitsi erittäin modernia muotoilua, myös epätavallisen suurta asuintilaa, jossa oli kolme hyttiä kannen alla.
Viime vuosikymmenen alussa lanseerattu Bavaria Deep Blue 46 on edelleen yksi segmenttinsä kauneimmista veneistä.
Vuonna 2013 uusi kasvo otti vastuun BMB:n muotoilusta. BMW Design säilyi kumppanina Bavarian kehitystiimissä, mutta nyt Marco Casali ja hänen tiiminsä Too Designista Roomassa ottivat päävastuun ja loivat Sport-Linen kolmannen sukupolven. Casalin johdolla Bavaria lanseerasi Virtess 420:n, joka oli Bavarian ensimmäinen flybridgellä varustettu vene. Se nimettiin omassa luokassaan Euroopan vuoden moottoriveneeksi ja äänestettiin vuoden parhaaksi moottoriveneeksi Isossa-Britanniassa vuonna 2012.
Bavarian menestys moottoriveneiden saralla on sittemmin jatkunut vakaana. Vuonna 2016 Sport 360 nappasi Best of Boats -palkinnon, mikä loi pohjan Sportline-sarjan suosiolle. Sport 360:ta seuranneista malleista, kuten S29, S30 ja S45, tuli veistämön eniten valmistettuja veneitä. Vuonna 2017 esitelty R40 toi lisää ylellisyyttä mallistoon. Vuodesta 2020 eteenpäin Bavarian moottoriveneosasto on keskittynyt SR-Line-mallistoon, jossa SR41 sekä SR36 ovat saaneet ylistystä kansainvälisesti. Vuonna 2023 SR33 äänestettiin Vuoden moottoriveneeksi Ranskassa.