Uiva 2021 Flytande -venenäyttely piti järjestää tuttuun tapaan Helsingin Lauttasaaressa venekerho HSK kahden hehtaarin laajuisella satama-alueella. Messutapahtuma oli varauduttu järjestämään koronaturvallisesti fyysisiä kontakteja välttäen ja tartuntatautilain sallimissa puitteissa, mutta avin vaatimus kahden metrin turvaväleistä ja 50 hengen yleisölohkoista teki ilman niitäkin turvallisen ulkomessutapahtuman järjestämisen mahdottomaksi.

Näyttely oli käytännössä loppuunmyyty, joten nähtävää ja koettavaa olisi riittänyt. Veneitä näyttelyyn oli ilmoitettu kaikkiaan lähes 250, ja mukana olisi ollut runsaasti kansainvälisen tason uutuuksia sekä Suomessa ennen näkemättömiä malleja. Osa merkittävistä kotimaisista venemerkeistä olisi tosin Uivasta puuttunutkin, sillä Inhan Tehtaat (Buster, Yamarin ja Cross), Bella-Veneet (Bella, Falcon, Flipper, Aquador) ja Suvi-Veneet (Suvi, Palta) eivät Uivaan olleet ilmoittautuneet.

Muun muassa seuraavat uutuudet Uivassa sen sijaan olisi nähty (tästä eteenpäin jutun Uivan venenäyttelyn järjestämiseen liittyvää kirjoitusasua ei ole korjattu):

Saxdor 320 GTO ja GTC

Sakari Mattilan viimeisin venemerkki Saxdor on jo ehtinyt kohahduttaa kansainvälisiä piirejä myöten. Suosio on sen mukaista, ja esimerkiksi Uivassa ensimmäistä kertaa Suomessa nähtävästä 320 GTO:sta merkillä on jo maailmalta 300 tilausta. 

Uivassa päähuomio menee kuitenkin upouudelle 320 GTC -ohjaushyttiversiolle, jonka virallinen ensiesittely on vasta syyskuussa Cannesin venemessuilla. Modernilta näyttävä ja kilpailijoita kohtaan erittäin aggressiivisesti hinnoiteltu, läpikuljettavalla hytillä varustettu GTC kiinnostaa varmasti myös Suomen isojen ohjaushyttiveneiden markkinoilla. 

Molemmat 320-versiot ovat saatavilla kolmella moottorivaihtoehdolla. Tehoa niissä on 300–600 hevosvoimaa ja parhaimmillaan huippunopeus nousee 50 solmuun. Sähkötoimisesti avautuvat laitaterassit ovat molemmilla puolilla vakiona, samoin GTC:n sähköinen haitarikattoluukku. Hieman yli kymmenmetristen Saxdorien hinnat alkavat noin 120 000 eurosta.

www.saxdoryachts.com

www.vgboats.fi

Alucat W18

Ylöjärveläinen Alucat on löytänyt katamaraanirunkoisille alumiiniveneille käyttäjiä niin ammattilaisista, erityisryhmistä kuin huviveneilijöistäkin. Malliston uusin koko on W18, jossa numero viittaa muiden Alucatien tapaan hyödynnettävissä olevan kansitilan määrään neliömetreissä. 

Vajaat 8,5 metriä pitkän W18:n voi varustaa yhdellä (200–350 hv) tai kahdella (2 x 115–150 hv) perämoottorilla ja tarkoituksen mukaisella varustuksella ja kalustuksella. Ohjauspulpetti- ja hyttivaihtoehtoja on useita. Uivassa nähdään kahden hengen ohjaushytillä varustettu Cabin2. Sen sähköhydraulisen keularampin leveys on 140 cm, joten kyytiin saa ajettua mönkijän tai monenlaista työkonetta. W18 Cabin2:n hinnat ilman moottoria alkavat hieman alle 90 000 eurosta.

www.alucat.fi

MAX 68 

Raumalainen Alpo Pro Boats tunnetaan Alucatin tavoin alumiinisista katamaraaniveneistä ja työlautoista. Uusi MAX-brändi on suunnattu sekä huvi- että hyötyveneiden markkinoille. Max 68 on 6,8 metriä pitkä ja 2,5 metriä leveä, ja siihen voi asentaa yhden tai kaksi perämoottoria. Rungot on muotoiltu perästä kantaviksi ja keulasta hyvin aaltoja halkoviksi, mikä mahdollistaa laajan teho- ja nopeusalueen sekä mukavan kulun myös suuremmilla nopeuksilla ja kovemmassa kelissä. Tehoalueeksi ilmoitetaan 60–200 hevosvoimaa, jolloin huippunopeudet asettuvat vastaavasti 15–35 solmuun.

Veneessä on vakiona leveä (170 cm) keularamppi, kulkuporteilla varustetut kaiteet, tuulilasilla varustettu ohjauspulpetti sekä ohjaamon istuinlaatikko. Leveämpiä pulpetteja ja kalustusta voi valita tarpeen mukaan lisää. Hinnat alkavat ilman moottoria 39 000 eurosta. Avomallin rinnalle on tuloillaan myös ohjaushytillinen 68 Cabin -versio.

www.maxboats.fi

Sargo 28

Sargo 28 saattaa ensivilkaisulta näyttää ja kuulostaa tutulta, mutta käytännössä kyse on kokonaan uudistetusta mallista, joka korvaa saman nimisen edeltäjän. Uuden 28:n runko on 20 cm aiempaa pidempi. Lisäsenttejä on ripoteltu tasaisesti sekä konehuoneeseen, ohjaushyttiin että keulakajuuttaan. 

Toimivaksi todettu tilaratkaisu on kutakuinkin ennallaan: ohjaushytissä on mukavasti tilaa jopa kuudelle, hyvin varusteltu kulmapentteri löytyy ohjaushytin etunurkassa, suihkulla varustettu erillinen toiletti keulakajuutan portaikon vierestä ja parivuoteelliset makuukajuutat keulasta ja ohjaushytin alta.

Uuden Sargo 28:n runkomuotoa on hiottu perästä kantavammaksi ja keulasta entistäkin pehmeämmin aaltoja leikkaavaksi. Moottorivaihtoehtoina on Volvo Pentan D4- tai D6-sisäperämoottoreita, teholtaan 270–400 hevosvoimaa. Huippunopeudet asettuvat moottorivalinnasta riippuen 28–39 solmuun. Keliin kuin keliin sopivan perheveneen hinnat alkavat hieman yli 200 000 eurosta. 

www.sargoboats.fi

www.astrum.fi

Nimbus C8 

Nimbuksen Suomessa valmistettava C8 tulee kuin tilauksesta mukavasti poreilevaan kahdeksan metristen ohjaushyttiveneiden luokkaan. Veneestä on niin pitkien etappien ja haastavien olosuhteiden yhteysveneeksi kuin kevyempään retkivenekäyttöön.

C8:aan sopii 200–300-hevosvoimainen perämoottori, jolla vene saavuttaa parhaimmillaan noin 40 solmun huippunopeuden. Ohjaushytti on ympärikäveltävä, ja sen molemmilla sivuilla on leveät liukuovet, joista mahtuu kulkemaan sekä ohjaamon erillisistuimille että takapenkille. Istumapaikkoja sisällä on viidelle. Kookkaat ikkunat, kattoluukku ja takaluukkumaisesti avattava takaikkuna avartavat sisätiloja. Keulakannen alla on parivuode ja erillinen toiletti.

Nimbuksen hinnat alkavat perusmoottorilla varustettuna pakettina noin 100 000 eurosta.

www.nimbus.se

www.boatworld.fi

Axopar 22 Spyder

Viime talvena julkistettu Axopar 22 Spyder saa talven messujen peruunnuttua Suomen ensiesittelyn Uivassa. 6,7 metriä pitkä keskipulpettivene on Axoparille tunnusomaisen solakka ja ehdottoman tyylikäs trendsetteri. 

Ohjauspulpetin sisällä on päiväretkiveneissä yhä halutumpi tila toiletille, jollaiseksi voi valita kunnollisen vesi-wc:n. Taka-avotilaan on valittavissa useampi kalustevaihtoehto, alkaen suorasta peräpenkistä ja jatkuen u-sohvan kautta isoon Multistorage -tavaratila-arkkuun, joka sopii pehmustettuna myös istuskeluun tai löhöilyyn. Ohjauspulpetin suojassa on tilaa kahdelle ja erikoisuutena on kallistuskulmaltaan säädettävä tuulilasi.

Vakio-Spyderin rinnalla on myös Axopar x Jobe Revolve -erikoisversiot. Ne ovat hollantilaisen vesiurheiluvälinevalmistaja Joben kanssa kehitettyjä versioita, joissa on tavanomaista räväkämpi värimaailma ja vesiurheiluvermeet mukana. Vakio-Spyderien pakettihinnat alkavat 115-hevosvoimaiselle peruskoneella noin 50 000 eurosta. Jobe-erikoismallit nousevat koristelusta ja välineistön runsaudesta riippuen 5 000–10 000 euroa kalliimmiksi.

www.axopar.fi

www.boatcenter.fi

Princess F45

Englantilaisen Princessin pienin flybridge-sarjan malli F45 on ehtinyt jo parin vuoden ikään, mutta Suomessa se on Uivassa esillä ensimmäistä kertaa. Vaikka kyse on malliston aloituskoosta, on tyyliä isompien Princessien tapaan.

Uusimman Princess-mallisukupolven muotoilua on sulavoitettu entisestään, mikä näkyy esimerkiksi F45:n runkoikkunoiden yhtenäisessä ilmeessä  sekä tuulilasin ja ylärakenteen virtaviivaisissa muodoissa. Yläkantta on venytetty lähes perään saakka, millä flybridgestä on saatu kokoluokka huomioiden huomattavan tilava.

Makuukajuuttoja on tavanomaiset kaksi, mutta ne on järjestelty siten, että isompi omistajan sviitti on keskiveneessä ja saksivuoteella varustettu vieraskajuutta keulassa. Molempien yhteydessä on suihkukomerolla varustetut toilettifasiliteetit. Kansisalonki on paraatipaikalla sisäohjaamon vieressä, pentteri on puolestaan sijoitettu nykymuodin mukaisesti kansisalongin perälle, mistä tarjoilu sujuu yhtäläisesti sisä- ja ulkotiloihin.

Moottoreina on kaksi 440-hevosvoimaista Volvo Pentan dieseliä yhdistettynä IPS-vetolaitteisiin. Huippunopeutta niillä saavutetaan noin 30 solmua. Hintalapun lukema alkaa Suomen veroilla ja valuutalla yhdeksiköllä, mutta vakiovarusteilla summa pysyy viisinumeroisena. 

www.princessyachts.com

www.princess.fi

Silver Puma BRz

Silver tuo suosittuun kuusimetristen bowrider-veneiden luokkaan kaksikin uutuusmallia. Täysin lujitemuovirakenteisten Silverien Z-sarjan uusin tulokas on Puma BRz, joka on tehty etenkin päiväretkiveneilystä nauttimiseen. Siinä on tuulilasin suojassa mukava viiden hengen matkustamo, ja keulassa pari istuma- tai loikoilupaikkaa lisää. Takapenkin sekä etupenkkien ja pulpettien uumenissa on poikkeuksellisen kookkaat säilytystilat, joihin mahtuu vaivatta paljon retkivarusteita mukaan. 

Runko on lujitemuoviveneiden luokassa harvinaisesti nousulistaton, mikä parantaa mukavuutta ja vähentää runkoääniä. Moottorivaihtoehdot ovat 80-, 100- tai 115-hevosvoimainen Honda, joista jo keskimmäisellä ylletään noin 35 solmun huippunopeuteen. Pakettihinnat alkavat kilpailukykyisesti alle 30 000 eurosta.

www.silverboats.fi

www.hondamarine.fi

Silver Shark BRx

Shark BRx on puolestaan täysalumiinisten Silverien X-sarjan uusin tulokas. Muiden X-sarjan Silverien tavoin se on tehty kestämään huoletta kovempaakin käyttöä, ja varustettu alumiinirungon lisäksi myös alumiinisilla sisälaidoilla ja turkilla. Pääkohderyminä ovat kalastuksen aktiiviharrastajat sekä saariston yhteysveneilijät.

Shark BRx rakentuu samalle rungolle kuin vuosi sitten Uivassa esitelty Shark CCx -keskipulpettiversio. BRx:ssä on siitä poiketen hyvin suojaava täysleveä ja väliovella varustettu tuulilasi. Keulaan saa täytelevyn, jonka avulla keulaan muodostuu korotettu kalastustaso. Perässä on puolestaan alumiiniset klaffitasot, jotka toimivat tarvittaessa istuimina mutta yhdessä uimatasojen kanssa myös kalastus- tai kulkutasoina.

Moottorivaihtoehtoja on kolme (100, 115 ja 135 hv Honda), ja pakettihinnat alkavat 40 000 euron luokasta. 

www.silverboats.fi

www.hondamarine.fi

Terhi 480 TC

Terhin suositun 480-sarjan täydentää peräpenkiltä ajettava 480 TC. Ohjaamon erillisistuimilla varustettuihin BR- ja Sport-versioihin verrattuna TC:ssä on enemmän monikäyttöistä tilaa pulpettien etupuolella.

 

Valintaa voi tehdä puhtaasti mieltymysten ja käyttötarkoituksen mukaan, sillä kaikki kolme versiota on hinnoiteltu saman arvoisiksi. Pakettihinnat asettuvat 40-, 50- tai 60-hevosvoimaisella Suzukilla varustettuna erittäin kilpailukykyisesti selvästi alle 15 000 euroon.

www.terhi.fi

www.hondamarine.fi

eTerhi

Moniin Terhi-malleihin on sovitettu ennenkin sähkömoottoreita, mutta keväällä lanseeratuissa eTerhi-malleissa on paketti kasattu valmiiksi. Mallistoon kuuluu sähköversiot neljästä Terhin suosikkimallista, Saimanista, 385:stä, 440:stä ja 400:sta.  

Kaikissa on valmiina integroidulla ajoakulla varustettu Torqeedo sähköperämoottori ja verkkovirtalatausvaihtoehdon tukena akkua lataava aurinkopaneeli, joten parhaimmillaan eTerhit kulkevat 100-prosenttisesti uusiutuvalla ja hilineutraalilla aurinkoenergialla. Pakettihinnat vaihtelevat mallista ja moottorista riippuen 3 650 ja 5 100 euron välillä.

www.terhi.fi

www.hondamarine.fi

EB EcoFun

E-Boatin sähkövenemallisto on kasvanut kolmeen vaihtoehtoon, ja viimeisin EcoFun vaikuttaa toistaiseksi lupaavimmalta. Se on kevytkulkuinen tasaperäinen ja -pohjainen 4,5-metrinen mökkivene, johon kuuluu sähköversiona Torqeedon 4 kilowattinen perämoottori ja neljä 100 ampeeritunnin akkua.

Virran lupaillaan riittävän 5–6 solmun nopeudella 5–6 tunnin ajoon kerrallaan. Mukana tulevalla laturilla akut latautuvat täyteen noin viidessä tunnissa eli yön latauksen jälkeen edessä on taas uusi veneilypäivä. EB EcoFun -sähköveneen hinta jää nippa nappa alle kymppitonnin.

www.e-boat.fi

Elwood 550e HT

Kuopiossa veistettävässä Elwoodissa yhdistyy moderni puukomposiittirakenne, Oceanvoltin sähköpropulsio ja klassisen puuveneen ilme. Muotoilu on tarkoituksellisesti retroa, ja lopputulosta voi pitää hyvinkin sympaattisena, vaikka kuvasta veneen poikkeuksellisia mittasuhteita on vaikea hahmottaa.  

5,5 metriä pitkä Elwood on matala ja vain puolitoista metriä leveä, mikä osaltaan on auttanut pitämään painon noin 500 kilossa ja kulun kevyenä. HT-version hinta on noin 60 000 euroa.

www.elwood.fi

Iron 827 

Jos haluaa nopean ja keliä pelkäämättömän avoveneen, muttei oikein lämpene ribeille tai alumiiniveneille, kuuluu ruotsalainen Iron 827 ehdottomasti varteenotettaviin vaihtoehtoihin. Malliston uuteen lippulaivaan voi heittää jopa 450-hevosvoimaisen koneen, joka piiskaa huippunopeuden 60 solmuun ja ehkä ylikin. 

Kilpavenetaustan omaavan Mannerfelt Design Teamin piirtämissä linjoissa on selvää häivehävittäjien militanttista stealth-henkeä, jota tumman harmaa tai musta väritys vain korostaa. Kolmantena värivaihtoehtona on tosin myös paremmin rantahuvilahenkeen sopiva valkoinenkin. Hinnat alkavat reilusta 80 000 eurosta, mutta mahtimoottori nostaa summan yli 110 000 euroon.

www.ironboats.fi

Jeanneau Merry Fisher 795 Cruiser Serie2

Merry Fisher 795 Cruiser on Jeanneaun suosikkimalli, joka siirtyi tänä vuonna seuraavaan sukupolveen. Päämuutos on uusi laidoiltaan korkeampi ja pohjaltaan syvempi runko, jonka ansiosta tilat ja tehot ovat kasvaneet.

Tiloista keulimmaisena on tuttuun tapaan parivuode ja toiletti. Päähytissä on ohjaamon lisäksi matkustamona toimiva ja lisävuoteeksi pedattavissa oleva sohvaryhmä ja pentteri. Taka-avotilaa voi muokata ja varustella tarpeiden mukaan aina u-sohvaa, pöytää ja aurinkotasoa myöten. 

Maahantuoja markkinoi mallivuoden 2022 Merry Fisher 795 Cruiser S2:ta kattavasti lisävarusteltuna Suomi-versiona 175-hevosvoimaisella Mercuryn V6:lla hieman alle 110 000 euron hintaan.

www.jeanneau.com

www.nauticalpartners.fi

Nord Star 33+

Nord Star -malliston päivittymisvuorossa on 32, joka korvaantuu uudella 33+:lla. Veneeseen on saatavilla kaksi tilaratkaisuvaihtoehtoa. Vakioversiossa on edeltäjän tapaan kulmasohva ohjaushytissä ja pentteri keulan puolella alakerrassa. Cruiser-versiossa ohjaushytin takaseinä avautuu laveammin, sohva on suorempi ja pentteri on nostettu ohjaushyttiin, mistä tarjoilu sujuu vaivattomasti myös ulos takakannelle. Samalla on syntynyt tilaa toiselle toiletille tai erilliselle suihkukomerolle.

Moottorivaihtoehtoina on laaja valikoima dieselsisäperiä, tehoiltaan 400–880 hevosvoimaa. Nord Starien tapaan kokonaispituutta veneellä on paljon mallinumeroita enemmän, tässä tapauksessa 11,4 metriä eli 36,5 jalkaa. Hinnat alkavat noin 330 000 eurosta.

www.nordstar.fi

www.nylundsboathouse.com

Galeon 335 HTS

Galeon esittelee Uivassa ensikertaa Suomessa kymmenmetrisen sportcruiserin, 335 HTS:n. Se on ilmiselvä kilpailija Suomessa luokan myyntiä hallitsevalle Grandezza 34 OC:lle. 

Galeonissa on perinteinen sportcruiserin tilaratkaisu eli kannen alta löytyy kahden ovella suljettavan makuukajuutan lisäksi pentteri, sisäsalonki ja erillinen toiletti. Ulkona, tosin osittain kattoluukulla varustetun HT-katteen suojassa, on ohjaamon lisäksi monimuotoisesti matkustus- ja oleskelutilaa sekä apukeittiö. 

Galeonin tapaan sisutuksen viimeistely erottuu edukseen ja pintamateriaalit ovat valittavissa laajasta vaihtoehtojen valikoimasta tilaajan maun mukaisiksi. Konehuoneeseen on tarjolla sekä bensa- että dieselvaihtoehtoja pareittain. Hintakartta alkaa noin neljännesmiljoonasta.

www.galeon.pl

www.gnboats.fi

Linssen 35 SL AC

Linssen on pitänyt Grand Sturdy -malleissaan melko tiukasti kiinni hollantilaisten teräsveneiden perinteisestä ilmeestä. SL eli Sport Luxury -sarjassa on annettu yksityiskohtien toteutuksella vähän enemmän sijaa muodoille, väreille ja ilmeelle. Esimerkiksi salongin ikkunapuitteet on naamioitu muistuttamaan liimalaseja, vaikka perinteiset ikkunakarmit niissä onkin, ja perinteinen köysitörmäyslista on korvattu kumisella. Eli mistään överistä muotoilun ilotulituksesta ei ole kyse, vaan kokonaisuus on pidetty Linssenille tyypillisen harmonisena mutta varovaisena.

Takakajuutallisen 35 SL AC:n tilaratkaisu on aiemmista vastaavankokoisista Linsseneistä tuttu. Veneen molemmissa päissä on tilavat parivuoteelliset kajuutat, ja niiden välissä iso "olohuone eli sisäsalonki ja pentteri. Keulan puolella on vastakkaisiilla laidoilla erilliset wc ja suihku, lisäksi takahyttiin saa niin halutessaan oman toiletin.

Liikkuminen tapahtuu 75-hevosvoimaisen Volvo Pentan voimin rauhallisesti uppoumanopeuksilla. Hinnat alkavat reilusta 320 000 eurosta.

www.linssenyachts.com

www.proficonmarine.com

Dromeas D28 SUV

Turkki ei ole Suomen näkövinkkelistä kovinkaan tunnettu venevalmistusmaa, vaikka sieltä valmistuu muun muassa monia kansainvälisesti arvostettuja moottorijahtimerkkien malleja. Dromeas on suhteellisen uusi tuttavuus, mutta vuonna 2017 perustettu merkki on alusta saakka pyrkinyt määrätietoisesti kansainvälisille markkinoille. 

Kahdeksan metrinen ohjaushyttivene D28 SUV on merkin uusi malli, j se nähdään tuoreeltaan Uivassa, jossa merkki lanseerataan Suomen markkinoille. Vene vaikuttaa lupaavalta ja vertailukohtaa voi hakea vaikkapa vastaavan hinta- ja kokoluokan Nimbuksen tai Axoparin ohjaushyttiveneistä.

Dromeasissa on tasapuolisesti ympärikäveltävä hytti, johon kuljetaan sivuliukuovista. Istumapaikkoja on ohjaamon erillisistuimilla ja takapenkillä ainakin viidelle. Keulassa on parivuode ja erillinen toiletti. Varusteita ja konevaihtoehtoja voi valita laveasta valikoimasta. Perusvene on yhteysvenekäyttöä ajatellen varsin riisuttu, mutta mukavuutta ja monipuolisuutta vaikkapa retkiveneilykäyttöä ajatellen löytyy listalta jos halutaan. Pakettihinnat alkavat perusvarustein ja perusmoottorilla (250 hv) reilusta 90 000 eurosta.

www.dromeasyachts.com

www.theonemarine.fi

Vboats 55 ja 600 COB

Venäläisen Vboatsin keskihyttiveneiden sarja kasvaa mielenkiintoisesti aiempaa pienempiin kokoluokkiin, kun Voayger-sarjaan liittyvät 600 COB ja Yava-sarjaan 55 COB. Kuuden metrin kokoluokassa ei täysalumiinisia ohjaushyttiveneitä ole liiemmin vielä ollut tarjolla. Monelle saariston yhteysveneilijälle tässä voi olla "soivia" veneitä.

Isompien Voyagerien perusteella voi odottaa tuhtia ja lähtökohtaisesti liki kaiken kestävää rakennetta, eikä viimeistelykään anna mitään syytä hymähdellä valmistusmaalle. Hinnoista ei ole vielä pukahdettu mitään varmaa, mutta eiköhän Vboats kiusaa tunnetumpia ja perinteisempi merkkejä terävällä hinnoittelulla jatkossakin.

www.vboats.fi

www.waltic.fi

XO DFNDR 9

XO:n uusi tuleminen jatkuu DFNDR 9:llä, joka saa maailman ensiesittelynsä Uivassa. Monikjäyttöisessä veneessä on XO:lle tyypilliseen tapaan tinkimättömän syvä ja jäykkä alumiinirunko, jonka pitäisi taata tasainen kyyti tyrskyissäkin.

Tiloiltaan uusi DFNDR 9 on ottanut jättiharppauksen monikäyttöisempään suuntaan.  Keulakajuutassa on tilaa oleskella tai yöpyä, ja wc on erillisessä komerossa. Ohjaamo ja matkustamo muodostuu kahdesta etupenkistä ja kolmen istuttavasta takapenkistä. Yläpuolella on aina katto, ja sivut saa suljettua joko kuomuseinämillä tai lisävarusteena saatavilla liukuovilla. 

Matkustamon takapenkin selkänoja taittuu myös etuasentoon, jolloin penkillä voi istua perää kohti. Taka-avotilaan saa muodostettua pöydän ja peräsohvan kanssa oleskelutilan, joka on muunnettavissa myös aurinkotasoksi. Toisen loikoilutilan saa keulaan.

Perämoottoreita saa yksin tai kaksin kappalein tehoalueella 250–450 hevosvoimaa. Huippunopeuden lupaillaan kiirivän parhaimmillaan 50 solmuun. Hinnasta ei ole vielä hiiskuttu, mutta pakettihintojen lähtötason voi arvata nousevan jonkin matkaa yli 100 000 euroon.

www.xoboats.com

www.vgboats.fi

Highfield Sport 560 & 700

Rib-veneet ovat Suomessa vielä huvikäytössä harvinaisia. Kapeaa markkinasektoria on hallinnut ylivoimasesti Brig, joka on ainoana rib-merkkinä pystynyt viime vuosina myymään vuosittain merkittäviä määriä ribejä Suomeen. Haastajia on kuitenkin tulossa lisää, sillä ainakin Zodiacin, Valiantin ja Highfieldin myynti ja markkinointi on järjestetty Suomessa uudelleen ja merkit lanseerataan uusien edustajiensa toimesta Uivassa.

Mielenkiintoa Highfieldiä kohtaa lisää alumiinirunko ja tällle vuodelle esitelty uusi Sport-mallisarja, josta Uivassa on esillä kaksi kokoa 560 ja 700. Molemmissa on syvä v-runko (pienemmässä pohjakulma on 24 ja suuremmassa 26 astetta), kattava kalsutus ja runsaat säilytystilat, joiden ansiosta päiväretkiveneilyn voi odottaa sujuvan mukavasti ja tyylikkäästi.

SP560:n (kuvassa) pakettihinnat asettuvat moottorivalinnasta (80–115 hv) riippuen 36–40 000 euron väliin. SP700 on varustettu hypalon-ponttoneilla ja 150–200-hevosvoimaisella Mercurylla. Pakettihintaskaala osuu 71–80 000 euroon.

www.highfieldboats.com

www.highfieldboats.fi

Nordkapp Airborne 7

Myös norjalainen Nordkapp laajentaa rib-veneiden segmenttiin. Ensimmäinen malli on Uivassa nähtävä 7-metrinen Airborne 7, mutta tuloillaan on myös isompi ja pienempi tasaluku. Nordkapp pyrkii erottumaan sillä, että siinä on rib-veneeksi poikkeuksellisella tavalla huomioitu päiväretkeilykäytön lisäksi myös pohjoismaiset yhtesveneilytarpeet. 

Se näkyy ja tuntuu esimerkiksi kulkemista helpottavina tasoina ja askelmina sekä varustelistalta löytyvänä sprayhoodina ja ajokuomuna. Varsinkaan jälkimmäistä on harvemmin sovitettu rib-veneisiin.

Nordkappin lujitemuovi- ja alumiiniveneiden tapaan Airborne 7 ei ole kokoluokkansa halvimpia vaihtoehtoja, mutta se erottuu edukseen sekä sporttisella ajotuntumalla että viimeistelyllä. Pakettihinnat alkavat 200-hevosvoimaisella Mercuryn V6:lla 67 000 eurosta.

www.nordkapp-boats.no

www.frydenbo-marine.com

AMT 165 BRf

AMT laajentaa alumiinirunkoisten valikoimaa pieniin päin Uivassa ensiesiteltävällä 165 BRf:llä. Siinä on lujitemuovirunkoisesta 165 BR -mallista tuttu lujitemuovinen kansimuotti, mutta yhteistyökumppani Fasterin valmistama alumiinirunko. 

Tilat ovat alle viiden metrin kokoluokassa erinomaiset ja veneessä liikkumista helpottaa näppärä yksiosainen pulpettien väliovi. 165 BRf on varustettu turkin alle sijoitetulla kiinteällä polttoainesäiliöllä, joten peräsohvan alla oleva tavaratila on täysin hyödynnettävissä. Pääsäilytystilat on varustettu AMT:n tapaan kiinteillä Abloy-lukoilla.

Moottoriksi on tarjolla 50- tai 60-hevosvoimainen Yamaha. Garminin 9-tuumainen kaikuplotteri kuuluu vakiovarusteisiin, ajokuomun saa lisävarusteena. Pakettihinnat julkaistaan Uivassa, niiden voi olettaa alkavan kakkosella.

www.amtboats.fi

www.yamaha-motor.fi

Finnmaster T9

Finnmaster lähtee isojen perämoottoridaycruiserin luokkaan uudella lippulaivallaan, T9:llä. T-sarjan hyvin menestyneet T7 ja T8 luovat sille hyvän pohjan. 

T9:ssä on valtava avotila, jossa viihtyy isompikin porukka. Pöytä säätyy sähkötoimisesti ja ison jääkaapin ovi aukeaa molempiin suuntiin. Elämän pitäisi olla helppoa. Ohjaamosta löytyy tukku uusinta avustinteknologiaa, kuten Yamahan HelmMaster-joystick ja automaattitrimmit. Sisätiloissa on iso parivuode keulassa, vähän pienempi keskiveneessä ja tilavan oloinen toiletti.

Moottoriksi voi valita yhden 425-hevosvoimaisen tai kaksi 300-hevosvoimaista Yamahaa. Molemmissa on Yamahan uusi integroitu sähköohjaus. Jälkimmäisillä hätyytellään 50 solmun huippunopeutta, joten matka taittuu tarvittaessa vielä 30 solmun nopeudellakin hyvin vaivattomasti. Ajo-ominaisuudet vastaavat tehoja. Tuplakoneilla pakettihinnat alkavat noin 230 000 eurosta.

www.finnmaster.fi

www.yamaha-motor.fi

Parexo 21

Parexo on uusi kotimainen venemerkki, joka lanseerataan markkinoille Uivassa. Lähtökohta ei ole aivan tavallinen, sillä veneet rakentuvat legendaarisille Argo-kilpaveneiden rungoille. Parexon tarkoituksena on valjastaa kilpaveneiden hyvät ominaisuudet huvi- ja hyötykäyttöön. 

Esimerkiksi kuusimetrinen Parexo 21 kulkee poikkeuksellisen taloudellisesti korkeaa matkanopeutta jo kohtuullisella teholla. Veneestä jalostetaan myös täyssähköversiota. Valinnan varaa laajentaa kaksi kansivaihtoehtoa (keulakannellinen tuulilasivene ja avokeulainen keskipulpettiversio) sekä mahdollisuus myös ultrakevyeen täyshiilikuiturakenteeseen, joka parantaa suoritusarvoja entisestään.

www.parexocrafts.com

Purjeveneet 

Purjevenepuolella Uivassa on parikin vetonaulaa. Isoin niistä on hulppea Lagoon 50 -katamaraani, jossa riittää tilaa koko 15 metrin pituudelta ja kahdeksan metrin leveydeltä. Toisesta ääripäästä voidaan nostaa esiin Beneteaun First 24 -retkipursi, joka on metrin lyhyempi kuin Lagoon leveä. 

Beneteau tuo Uivaan myös hyvän valikoiman Oceanis-matkapursia, sillä rivissä on 30.1, 38.1 ja 40.1. Muita Uivan matkapursia ovat Hanse 388, Arcona 380, Scandi 42, X4.9 ja Lagoon 42. Orastavaa päiväpursien esiinmarssia jatkaa ranskalaisen Franck Royn klassisen kaunis nelimetrinen Monotype d’Archaclon, Beneteaun sporttinen First 14 SE sekä kotimaisen Miilu Boatsin Terror 21.