Kotimaisten Terhi-perämoottoreiden päämyyjänä toiminut Korpivaara Oy alkoi 1960-luvun puolivälissä suunnitella oman venemalliston valmistamista perämoottoreiden rinnalle. Venetuotannosta haluttiin alusta asti suuria sarjoja, jotka olisivat kuitenkin rakenteeltaan laadukkaita ja kestäviä.

Terhiltä löytyi ensimmäisenä eurooppalaisena venevalmistajana rohkeutta investoida uuteen valmistusteknologian, ABS-muoviin (akryyli, butadieeni, styreeni). Se tiedettiin säänkestäväksi, lujaksi ja helppohoitoiseksi materiaaliksi. 

Kirjaimellisesti toden teolla Terhi-veneiden taival alkoi 50 vuotta sitten, kun tasavallan presidentti Urho Kekkonen käynnisti helmikuussa 1972 käyttöön Pohjoismaiden suurimman pienvenetehtaan pienessä kalastuspitäjässä Rymättylässä.

Ensimmäiset mallit olivat Terhi 240, Terhi 310 ja Terhi 390. Näitä veneitä vietiin yhteensä 11 eri maahan. Terhi-veneistä sanottiin heti alussa, että niissä yhdistyvät kauneus ja käytännöllisyys. Terhi-moottoreiden poistuessa markkinoilta, jatkoivat Terhi-veneet edelleen nimen käyttöä.

Terhi-veneiden uppoamaton runko on luonut käsitteen niiden laadusta. Mielikuvaa kestävästä ja turvallisesta veneestä on vahvistettu myös mainoksella, jossa Terhi-vene katkaistaan moottorisahalla kahtia, minkä jälkeen kippari ajelee veneen puolikasta vailla huolen häivää.

Pienempien moottoreiden sähköistyminen lisääntyy

Terhin menestys houkutteli myös Otto Brandt -konsernia, kun Terhin viimeisin omistajan vaihdos tuli ajankohtaiseksi. Terhi- ja Silver-veneitä valmistava TerhiTec Oy siirtyi Otto Brandt -konsernin omistukseen vuonna 2005. Brandtilla on yli sadan vuoden historia vapaa-ajan kulkuneuvoista sekä kokemusta myös venevalmistuksesta ja maahantuonnista. 

Lähes 50 vuotta ja 250 000 valmistettua venettä myöhemmin, Terhi toimii valmistusmäärältään pohjoismaiden suurimpana venevalmistajana ja ainoana eurooppalaisena ABS-veneiden valmistajana, joka noudattaa edelleen samoja alkupäivien valmistusperiaatteita. Markkinat, teknologiat, käyttötarpeet ja maut ovat vuosien varrella muuttuneet, mutta Terhi pysyy pinnalla yhteensä 25 eri mallin voimin.

Terhi on ollut edelläkävijä myös soutu- ja pienveneiden sähköistämisessä. Aurinkosähköllä toimivat eTerhi-sähköveneet on varustettu saksalaisilla Torqeedo-sähköperämoottoreilla. Niiden akut latautuvat aurinkopaneelilla, joka tuottaa 100-prosenttisesti uusiutuvaa ja hiilineutraalia aurinkoenergiaa, ekologisesti ja meluttomasti. 

 – Suomessa on viimeisen kymmenen vuoden aikana myyty kymmeniätuhansia kappaletta 2–6 hv kokoluokassa olevia perämoottoreita. Vastaavan kokoluokan kohdalla olemme siirtymässä entistä enemmän bensamoottoreiden sijasta sähköisten perämoottoreiden käyttöön. Tällä hetkellä meillä on valikoimassamme yhteensä neljä eri eTerhi-mallia: Saiman, 385, 400 ja 440. Kaikissa näissä veneissä on käännettävä ja kestävä aurinkopaneeli sekä valmiit johdotukset akkua varten, kertoo eTerhi-veneistä vastaava Brandt Oy:n tuotepäällikkö Jussi Virtanen.

Hän toteaa sähköisten Torqeedo-moottoreiden olevan kevyitä ja helppokäyttöisiä. Niihin on saatavilla myös kattavasti lisävarusteita ja varaosia. Virtanen uskoo, että jo lähitulevaisuudessa soutuveneet kulkevat airojen lisäksi pääasiassa sähkömoottorin voimin. 

– Torqeedon sähkömoottoreilla saavutetaan todella pitkä käyttöaika ja toimintasäde. Toqueedo Travel 1103  CS -sähkömoottorilla varustettu Terhi Saiman -soutuvene eteni tehdyssä testissä 2 solmun uistelunopeudella 68,4 kilometriä yhdellä akun latauksella, hän kertoo esimerkkinä.

www.terhi.fi

www.torqeedo.fi