Itse tasavallan presidentti Urho Kekkonen vihki 8.2.1972 käyttöön uuden pienvenetehtaan Rymättylän kalastajapitäjässä. Eilen, 50-vuotissyntymäpäivänä, lähti maailmalle jo 229 182. Terhi, tehden Rymättylän tehtaasta valmistusmäärällä mitattuna Pohjoismaiden suurimman venetehtaan.
Terhi-veneiden tarina sai alkunsa, kun vuodesta 1962 Terhi-perämoottoreiden päämyyjänä toiminut Korpivaara Oy halusi tarjota perämoottoreidensa pariksi tasokkaan veneen. Vuonna 1971 Korpivaara perusti Konemuovi Oy:n, josta oli tuleva uusien veneiden tehdas.
Tuotannosta haluttiin alusta alkaen suuria sarjoja sekä tasalaatuisia, kestäviä veneitä. ABS-muovi valikoitui valmistusmateriaaliksi erinomaisten ominaisuuksiensa ansiosta. Suuren ja modernin tehtaan lisäksi myös valmistusmateriaali oli eurooppalaisittain harvinaisuus.
Terhi-veneiden tuotanto alkoi vuonna 1972 kolmen mallin voimin. Ensimmäisiä Terhi 240-, Terhi 310- ja Terhi 390-venemalleja vietiin heti peräti 11 maahan ja 10 000 valmistuneen veneen raja meni rikki jo kahdessa vuodessa.
Vuosikymmenten aikana Terhi-mallisto on kehittynyt ja muovautunut. Kaikkiaan eri malleja on vuosien varrella ollut liki 70 erilaista. Pääosin Terhit ovat olleet soutu- ja moottoriveneitä, mutta mukaan on mahtunut myös kajakkeja ja purjeveneitä. Pitkäikäisin malli on yhä tuotannossa jatkava Terhi 440, joka lanseerattiin vuonna 1976. Viime vuonna siitä esiteltiin aurinkosähköllä toimiva eTerhi 440 -versio. Kaikkiaan eTerhi-sähkövenemallistossa on neljä vaihtoehtoa.
Uppoamaton rakenne ja ainutlaatuinen materiaali
Malliston muutoksista huolimatta on Terhi-veneiden valmistustekniikka pysynyt samana. Terhin venetehdas on edelleenkin ainoa eurooppalainen venetehdas, joka valmistaa veneensä tyhjiömuovaamalla abs-muovista.
Veneiden valmistus tapahtuu muovaamalla kahdesta abs-muovilevystä veneen ulko- ja sisäkuoret, joiden väli täytetään vettä hylkivällä polyuretaanivaahdolla. Vaahto turpoaa tiivistyen kuorien väliin toimien niin rakenteen vahvistajana kuin kellukkeena. Kerrosrakenne vaimentaa tehokkaasti ääntä ja tekee veneestä täysin uppoamattoman, vaikka osiin sahattuna.
Valmistuksesta jäävät ylijäämämateriaalit kerätään talteen ja rouhitaan uudelleen käyttöön, minimoiden valmistusjätteen. Elinkaarensa päässä olevat Terhit voidaan hyödyntää energiaksi jätteenpolttolaitoksessa polttamalla.
Vielä 50 vuoden jälkeenkin Terhit ovat yhä vuosittain Suomen myydyimpien veneiden joukossa. Suosituimmat nykymallit ovat soutuvene Saiman sekä moottoriveneet 450 ja 480.