Yhtälö on yksinkertainen: jos asuu saaristossa, joko osittain tai vakituisesti, vene on todennäköisesti välttämätön. Mitä ulompana asuu, sitä suuremmaksi kasvaa kuljetuskapasiteetin ja suojaa tarjoavan rakenteen tarve veneessä. Lokakuun tuulessa ja tuiverruksessa ei ole mukava matkustaa pitkiä matkoja avoveneessä, ja edestakas suhaaminen tavaroiden perässä on turhauttavaa ja kaiken lisäksi kallista lompakolle.

Neljän vuodenajan Suomessa tämä on ymmärretty kiitettävän hyvin. Maassamme onkin varsin vahva ohjaushyttiveneiden tuotanto, ja uutuuksia putkahtelee esiin tuon tuosta. Käynnissä olevilla Helsingin venemessuilla esitellään kolme erityisen mielenkiintoista tulokasta, jotka haastavat markkinat omilla vahvuuksillaan.

Jokainen näistä veneistä on suunniteltu vastaamaan saariston ja sisävesien vaatimuksiin, tarjoten käyttäjilleen suojaisuutta, kuljetuskapasiteettia ja monikäyttöisyyttä.

Baröstar – käyttövene yöpymismahdollisuudella

Baröstar on täysin uusi merkki ja malli, jonka siuntiolainen Veneliike Jespars teettää pohjanmaalaisella Paro Boatsilta. Vene on suunniteltu käytännölliseen arkikäyttöön, ja se soveltuu erinomaisesti yhteysveneeksi saaristoon sekä turvalliseksi kulkuvälineeksi koko perheelle.

Baröstar ei pyri mullistamaan suunnitteluaan tai yksityiskohtiaan – sen sijaan se luottaa hyväksi todettuihin ratkaisuihin. Kaikki veneessä, aina ulkonäöstä rakenteisiin, on tuttua ja turvallista, muistuttaen muiden valmistajien aiempia malleja. Toisaalta, miksi muuttaa jotain, mikä toimii? Käsilaminoitu runko takaa vankan rakenteen, ja Paron laadun tuntien vene on tehty kestämään isältä pojalle

Kopin lasista valmistetut ikkunat tarjoavat erinomaisen, lähes 360 asteen näkyvyyden, mikä luo avaruuden tuntua ja helpottaa navigointia erityisesti kapeilla väylillä ja ahtaissa laitureissa. Keula- ja peräkannella sijaitsevat tukevat kaiteet takaavat turvallisen otteen myös kovemmassa merenkäynnissä. Lisäksi keulan ankannokka tekee veneeseen kulkemisesta vaivatonta ja sujuvaa.

Keulasta löytyy tilava säilytyslokero, joka soveltuu erinomaisesti köysille ja muille veneilyvarusteille. Hytin takaistuinten alla on lisää säilytystilaa tavaroille, ja peräkannen alta löytyy käteviä säilytysratkaisuja, jotka sopivat polttoainekanistereille, pelastusvarusteille ja muille veneilytarvikkeille.

Lisäksi peräpenkit muuntuvat helposti kahden hengen vuoteeksi, mikä tekee Baröstarista pätevän valinnan myös yön yli venyviin seikkailuihin saaristossa.

Baröstar on 6,35 metriä pitkä ja 2,20 metriä leveä, ja sen paino on 825 kiloa. Moottoritehosuositus on melko laaja, 70–140 hevosvoimaa, ja tehokkaimmalla koneella vene saavuttaa 37 solmun huippunopeuden.

Baröstarin hinta 115-hevosvoimaisella Tohatsulla alkaa 44 300 eurosta. Lisävarusteita kaipaava voi niin halutessaan täydentää venettä kattoluukulla, hydrauliohjauksella ja trimmilevyillä.

Silacraft Mursu 650 LC – Työhevonen

Silacraft Mursu 650 LC on monikäyttöinen ja iskunkestävä lasikuituvene, joka soveltuu pääasiassa työ- mutta myös vapaa-ajan käyttöön. Sen suunnittelussa on painotettu kestävyyttä, helppohuoltoisuutta ja käytännöllisyyttä, mikä tekee siitä luotettavan valinnan vaativiin olosuhteisiin.

Vene on saatavana avomallisena, keularampillisena tai ajohytillisena, ja sen hybridirunko yhdistää trimaraanin ja V-pohjaisen rungon parhaat ominaisuudet. Runkomuoto takaa vakauden myös kuormattuna. Lisäksi se on traileroitavissa siinä missä muutkin perinteisellä rungolla varustetut veneet. Moottorivaihtoehdot ulottuvat 80 hevosvoimaisesta aina 300 hevosvoimaan.

Silacraft Mursu 650 LC:n alkaen hintaa täytyy tarkastella hyvinkin viitteellisesti, koska vene räätälöidään pitkälle ostajan oiveen mukaan. Messuilla esillä olevan LC eli aukirullattavailla sivuseinillä varustetun kevythyttiversion hinnat alkavat 34 900 eurosta. Varsinaiseksi koppiveneeksi sen tekee 5 000 euroa kalliimpi täyskatettu hytti. Veneeseen voi myös tilata keularampin 5 000 euron hintaan.

Vankan rakenteensa ja hyvän kantavuutensa ansiosta Mursu 650 LC on ennen kaikkea työ- ja yhteysvene, joka kestää kovaa käyttöä ja soveltuu monenlaiseen hyötykäyttöön.

Mursu 650 on 6,70 metriä pitkä ja 2,40 metriä leveä. Se painaa 970 kiloa ja on rekisteröity peräti 11 henkilölle, joten koko kalastuspoppoo mahtuu mukaan.

Rönnqvist Pro 625 C – Perinteet velvoittaa

Messuilla ensi-iltansa saanut Rönnqvist Pro 625 C on perinteisen suomalaisvalmistajan pelinavaus hyttivenekategoriassa.

Rönnqvist Pro 625 C perustuu aiempaan Pro 625 -malliin, joka tunnetaan saaristoeläjien keskuudessa erinomaisesta kestävyydestään ja merikelpoisuudestaan. Uudessa C-versiossa on perästä avoin hytti, joka mahdollistaa avarat turkkitilat isojenkin tavaroiden kuljettamiseen, sekä esteettömän liikkuvuuden ohjaamosta perään. Se on hyvä asia, sillä veneessä ei kapeaa lirpaketta lukuunottamatta ole sivukansia.

Kipparille ja vänkärille on varattu omat jakkarat, mutta muu seurue istuu perän tuhdolla jonkin verran säille alttiina. Tosin peränkin saa tarvittaessa suojattua kuomulla. Lisää kuljetuskapasiteettia tarjoaa erittäin leveä keulaosa, joka mahdollistaa tavaroiden ja varusteiden helpon lastaamisen. Keula hyötyisi pienistä askelmista kopin edessä, jotka parantaisivat turvallisuutta ja helpottaisivat laiturille nousua kylkikiinnityksessä.

Tästä pienestä puutteesta huolimatta Rönnqvist Pro 625 C:stä voi povata myyntimenestystä – niin laadukas ja käytännöllinen tämä perinteisen veistämön uutuus on. Sen todistetusti vankka rakenne, hyvät ajo-ominaisuudet ja monikäyttöisyys tekevät siitä houkuttelevan vaihtoehdon niin yhteysveneeksi, kalastukseen kuin vapaa-ajan veneilyyn.

Veneen pituus on 6,33 metriä, leveys 2,22 metriä ja paino noin 595 kg. Suositeltu moottoriteho on 80–90 hevosvoimaa, ja veneessä on tilaa jopa kymmenelle henkilölle. Ilman moottoria Rönnqvist Pro 625 C maksaa himpun alle 36 000 euroa.

www.venemessut.fi