Merialueilla merihätään joutuneen pitää soittaa meripelastuksen hätänumeroon 0294 1000, eikä 112:een. 112-sovelluksella on ennenkin voinut soittaa nappia painamalla meripelastuksen hätänumeroon, mutta tällöin 112-sovellus ei ole kyennyt lähettämään paikkatietoa.

Merialueilla veneileviä vaivannut puute korjataan 112-päivänä eli 11.2. Tuolloin 112-sovelluksesta tulee tarjolle uusi versio älypuhelimiin ladattavaksi. Jatkossa 112-sovellus lähettää automaattisesti paikkatiedon myös meripelastusviranomaisille.

– Olemme erittäin iloisia, että uudet ominaisuudet onnistutaan julkaisemaan hyvissä ajoin ennen veneilykauden alkua. Paikkatiedon saaminen meripelastuksen hälytysnumeroon soitettaessa nopeuttaa puhelujen käsittelyä sekä lähimmän ja tarkoituksenmukaisen avun välittämistä, Rajavartiolaitoksen meripelastusasiantuntija Petteri Leppänen toteaa.

Leppänen kuitenkin huomauttaa, että paikkatieto välittyy merivartiostojen pelastajille automaattisesti vain, mikäli hätäpuheluun käyttää 112-sovellusta.

Toimenpidekortteja muistin virkistykseksi

Uuden paikkatieto-ominaisuuden lisäksi sovelluksesta on saatavilla puhelimeen ladattavat hätä- ja onnettomuustilanteiden toimenpidekortit veneilijöille. Toimenpidekortteja löytyy yleisimpiin merionnettomuustyyppeihin, kuten karilleajoihin, mies-yli-laidan-tilanteisiin tai venepaloihin.

112

Järvialueilla 112-sovellus on toiminut moitteetta, koska järvialueiden vesiliikenneonnettomuuksien hälytystoiminta tapahtuu hätäkeskusten kautta, ei meripelastuskeskusten johdolla kuten merialueilla.

Puhelimeen ladattavien toimenpidekorttien tarkoituksena on toimia veneilijälle muistirunkona ja tukena onnettomuus- ja vaaratilanteissa niin merialueella kuin sisävesilläkin. Ne ovat sovelluksessa saatavilla myös ilman verkkoyhteyksiä.

Leppänen muistuttaa, että toimenpidekorttien tarkoituksena on, että ne luetaan jo ennen kuin mitään pahaa veneessä tapahtuu.

Niitä pitäisi esimerkiksi lueskella samalla, kun surffailee älypuhelimellaan kauniissa kelissä laiturilla makoillen.

– Ennakointi, varovaisuus ja veneessä pysyminen ovat parhaita tapoja ehkäistä onnettomuuksia vesillä. Tästä syystä kortteihin on hyvä tutustua etukäteen koko miehistön voimin ja harjoitella niissä käsiteltyjä asioita, Leppänen opastaa.

Lue lisää Hätäkeskuslaitoksen tiedotteesta täältä