63-vuotias Lehtinen starttaa kuluvan vuoden syyskuun 4. päivänä Golden Globe Race -yksinpurjehduskilpailuun tutulla Asteria-veneellä, ja uskoo tällä kertaa suoriutuvansa vähintään kolme kuukautta edellistä, 322 vuorokauden mittaiseksi venynyttä suoritustaan nopeammin.
– Harvoin voi urheilukilpailussa kertoa pyrkivänsä tekemään kolme kuukautta aiempaa nopeamman suorituksen, mutta pohjamaalivahingosta on nyt opittu ja sen opin avulla nopeutan kulkuani kahdella kuukaudella. Lisäksi Asteriassa on uusi tuuliperäsin, joka oikaisee veneen kulkua. Siitä tulee ajansäästöä pari viikkoa ja loput kaksi viikkoa kiritään puhtaasti sisulla, tahdonvoimalla ja viime kisan synnyttämällä revanssihengellä, kertoo Tapio Lehtinen.
Ranskan Les Sables-d’Olonnesta tulevan syyskuun 4. päivänä starttaavassa GGR-yksinpurjehduskilpailussa kisataan klassisilla veneillä maapallon ympäri ilman pysähdyksiä. Noin 30 0000 merimailin (55 560 km) pituista kisaa pidetään purjehduksista haastavimpana. Lehtisen edellisessä kisassa pitkäksi venähtänyt mutta sisukas suoritus nosti Lehtisen kansainvälisten lajilegendojen joukkoon. Hän onkin purjehdushistorian kuudes ihminen, joka on kiertänyt maapallon yksin ilman pysähdyksiä, varuste- ja muonatäydennyksiä tai automaattiohjauslaitteita sekä elektronisia navigointivälineitä.
Ensi vuonna Lehtinen puolestaan lähtee täydellä miehistöllä purjehdittavaan retrohenkiseen Whitbread Round the World -kisan 50-vuotisjuhlakilpailuun Ocean Globe Raceen Swan 55 -tyyppisellä Galiana-veneellään. Myös Ocean Globe Race purjehditaan kiertotalouden hengessä klassisilla veneillä ja menetelmillä.
Tapio Lehtisen mukaan Galianan 12-henkinen tiimi koostuu pääosin uuden sukupolven purjehtijalupauksista, joiden 64-vuotias konkari odottaa kehittyvän Suomen avomeripurjehduksen seuraavaksi voittoisaksi sukupolveksi. Vanhempia konkareita on mukana vain kolme ja tavoitteena on nimenomaan siirtää osaamista ja kokemusta seuraavalle purjehtijoiden sukupolvelle.
– Meillä on maailman kaunein vene. Hyvin samanlainen kaksimastoinen jooli on ollut myös John F. Kennedyllä ja Humphrey Bogartilla, josta Lauren Bacall oli kuulemma mustasukkainen. Galianan sisustus ja varusteet on entisöity Museoviraston tuella vastaamaan Sparkman & Stephensin suunnittelemaa alkuperäistä, avomerikelpoista designia, kertoo Lehtinen.
Lehtisen OGR-kisatiimiin kuuluu hänen lisäkseen vain kaksi ”luottopakkiaikuista", kuten hän tituleeraa veneen varakapteenia Ville Norraa, 50, ja Pia Grönblomia, 49. Galianan muut tiiminjäsenet ovat Kaisla Jacoby, 19, Viivi Moisio, 19, Aaro Immonen, 20, Mauri de Meulder, 25, Anton Eklund, 24, Alexander von Flittner, 25, Elia Koski, 26, Juho Sattanen, 27, Lassi Liimatainen, 28 ja Mikko Hongell, 32.
Keskeisenä teemana Lehtisen molemmissa tulevissa kilpailuissa on huoli valtamerten ja ilmaston tilasta ja halu tuoda esiin ratkaisuja tilanteen parantamiseksi.
– Huomasin edellisessä kilpailussa, että maailman merillä on paljon vähemmän elämää verrattuna ensimmäiseen maailmanympäripurjehdukseeni lähes 40 vuotta sitten. Lintujen ja valaiden määrä on romahtanut. Se on seurausta kalakantojen romahtamisesta, mikä puolestaan johtuu ilmastomuutoksen aiheuttamasta merten happamoitumisesta ja kontrolloimattomasta ryöstökalastuksesta. Itämeren suojelu on tärkeää, mutta emme saa unohtaa valtamerten ongelmia. Ne ovat ilmaston lailla yhteisiä globaaleja haasteita, muistuttaa Lehtinen.
S/y Asteria
Sparkman & Stephens -veneensuunnittelutoimiston suunnittelema Gaia 36
Rakentaja Cantiere Benello, Livorno, Italia 1965
Swan 36 -veneen pitkäkölinen edeltäjä
Pituus 11 m, paino 8 tonnia, purjeiden pinta-ala 51 m2
S/y Galiana
Yhdysvaltalaisen Sparkman & Stephens -veneensuunnittelutoimiston suunnittelema kaksimastoinen Swan 55 jooli
Rakentaja Nautor, Pietarsaari, Suomi, 1970
Pituus 17 m, paino 19 tonnia, purjeiden pinta-ala 120 m2, spinaakkkerien kanssa 350 m2