Vesiliikenneonnettomuuksien ennakkotilaston mukaan vuonna 2020 vesiliikenteessä kuoli 28 henkilöä eli 15 vähemmän kuin vuonna 2019. Suurin osa onnettomuuksista sattui soutu- tai pienveneen kaaduttua tai kallistuttua. Vuosina 2016–2018 menehtyneitä oli keskimäärin 45 henkilöä vuodessa.

– Toivotaan, että tässä on takana pysyvämpi muutos veneilyturvallisuuskulttuurissa. Viime kesä oli muun matkustamisen vähennyttyä vilkas veneilykesä, ja kausi jatkui pitkälle syksyyn. Kampanjoimme muun muassa pelastusliivien käyttämisen puolesta, ja niiden merkitystä turvallisuudelle ja ihmishengelle ei voi koskaan korostaa liikaa, sanoo Liikenne- ja viestintäministeriö Traficomin tiiminvetäjä Suvi Toppari.

Eniten vesiliikenneonnettomuuksissa kuolleita oli vuonna 2020 Kymijoen vesistössä. Kaiken kaikkiaan Suomen sisävesialueilla tapahtui kuitenkin poikkeuksellisen vähän kuolemaan johtaneita vesiliikenneonnettomuuksia.

Vesiliikenteessä kuolleista 26 oli miehiä ja 2 naisia. Ikäjakauma säilyi pitkälti ennallaan aiempiin vuosiin verrattuna. Suurin osa vesiliikenneonnettomuuksissa kuolleista oli yli 54-vuotiaita miehiä. Yleisin onnettomuussyy oli aiempien vuosien tapaan veneilijän toimintavirhe, esimerkiksi seisomaan nouseminen pienen veneen laidalle, usein alkoholin käyttöön yhdistyneenä.

Pääsääntöisesti kuolemaan johtavat vesiliikenneonnettomuudet tapahtuvat Suomessa sisävesillä soutu- ja pienveneillä liikuttaessa.

www.traficom.fi