Kylmyys, pimeys ja aallokko tekevät liikkumiseen vesillä omat vaikeuskertoimensa, ja mahdollisen ongelman ilmettyä isompikin vahinko on todennäköisempi.

- Kaikki liikkeelle lähtöä edeltävät toimenpiteet ja tarkastukset kannattaa tehdä korostetun huolellisesti sekä varustautua kylmenevään keliin vesillä. Reittisuunnittelun tärkeys korostuu pimeän ja aallokon takia. Kun muistetaan kunnioittaa syksyisiä olosuhteita, voi vesillä nauttia turvallisin mielin loppukaudesta. Kulkuvalojen toimivuus kannattaa tarkastaa, vinkkaa vuoden 2019 alusvastaavanakin palkittu Erkki Aho Oulun Meripelastajista.

Veneilykauden päätteeksi vene huolletaan talviteloille. Hyvä syyshuolto suojaa veneen järjestelmät talven pakkasia vastaan ja auttaa torjumaan homeen.

– Syyshuolto on todella tärkeä veneen järjestelmien toimivuuden ja luotettavuuden kannalta. Mutkia ei kannata suoristaa, vaikka tekemistä riittää. Huolellisella syyshuollolla nauttii talvesta tietäen, että telakalla talvehtiva vene ja sen järjestelmät ovat kunnolla suojattu pakkasta ja kosteutta vastaan. Kevään uuden veneilykauden pääsee aloittamaan jouhevasti, kun syyshuollon toimenpiteet on tehty huolellisesti, toteaa Meripelastusseuran alustarkastaja Taneli Mauno.

Meripelastusseura suosittaa, että vedessä suoritettavat huoltotoimenpiteet kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen veneen nostoa, jotta itse nostotapahtuma etenee joutuisasti.

Veneen ja järjestelmien tyhjennys sekä sisämoottorin huoltotoimenpiteiden tekeminen käy helpommin, kun vene on vielä laiturissa.

Suurikokoisten patjojen, painavien purjeiden tai varusteiden siirtäminen on laiturissa helpompaa kuin pukin päällä olevasta veneestä telakka-alueella.