Kuorman kunnollisen sidonnan ohella venetraileria vedettäessä pitää huomioida oikea aisapaino. Aisapainolla tarkoitetaan sitä painoa, jolla venetraileri painuu vetonuppia kohden.
Vaaran paikka syntyy, jos aisapaino on negatiivinen, jolloin aisa nousee ylös, kun veneen irrottaa vetokoukusta.
Venetrailerin aisapaino voi olla vahingossa miinusmerkkinen, koska perämoottoriveneet ovat lähtökohtaisesti takapainoisia. Veneen painavin osa on yli sata tai jopa satoja kiloja painava perämoottori, joka roikkuu venetrailerin perän ulkopuolella. Etenkin vuokra- ja lainatrailereissa riski on todellinen, koska kärryä ei ole etukäteen säädetty juuri omalle veneelle sopivaksi.
Trailereissa aisapainoa voi säätää lisäämällä esimerkiksi veneen keulaan lisäpainoa (esim. ankkuri tai vesitonkka) tai siirtämällä trailerin etutolppaa eteenpäin. Aisapainoa voi nostaa myös sillä, että tyhjentää veneen perälokeroissa olevat tavarat eteen. Mikäli veneessä polttoainetankki on peräosassa, tankin tyhjentäminen tai irtotankin siirto eteen auttaa ongelmaan.
Mieluummin enemmän kuin vähemmän
Liian pieni tai negatiivinen aisapaino on liikenneturvallisuuden näkökulmasta vaarallisempi kuin liian suuri aisapaino.
Liian pieni tai negatiivinen aisapaino keventää vetoauton perää, jolloin pito on enää peräkärryn akselin ja auton etuakselin varassa. Kun väliin muodostuu nivel vetokoukun nupista, tulee ajoneuvoyhdistelmästä epävakaa. Koska ajoneuvoyhdistelmä on epätasapainossa, lähtee peräkärry heittelemään tien epätasaisuuksien myötä.
Oheinen video osoittaa hyvin, miten takapainoinen kuorma aiheuttaa heittelemisen. Klikkaa artikkelin aloituskuvaa katsoaksesi videon.
Myös liian suuri aisapaino on haitallinen. Liiallinen paino voi painaa auton perää liian alas, jolloin auton perän jousitukseen, jarruihin ja iskunvaimennukseen kohdistuu paino, joka ylittää niille suunnitellun maksimikuormituksen. Aisapainoa saa yleensä olla enintään noin 75 kg.
Helppo käytännön testi
Käytännön testi aisapainolle on, että se on sopiva, mikäli normaalivahva mies pystyy juuri ja juuri yhdellä kädellä kannattelemaan aisaa.
Liikenneturvan ohjeiden mukaan aisalle alas suuntautuva voima saa olla enintään 10 prosenttia perävaunun akseleille sallitusta massasta tai enintään 1 000 kilogramman massaa vastaava voima, pienemmän voimista ollessa määräävä.
Yleisimmässä O1-luokan 750 kg kevytperäkärryssä 10 prosentin sääntö tarkoittaa enintään 75 kg aisapainoa.
Lisätietoja peräkärryjen painorajoista, kuorman sidonnasta ja oikeasta kuorman sijoittelusta löytyy Liikenneturvan ohjeista.