Museovirasto jakoi vuonna 2023 avustuksia 11:lle vesiliikennekohteelle. Näistä suurimman summan sai Suomen Purjelaivaosakeyhtiö, jonka kaljaasi Svanhildin vesirajan ja kuivan kyljen riveämiseen myönnettiin 24 500 euroa. Vuonna 1949 Turun telakalla rakennetun Utökryssare Kardemumman kannen kunnostukseen myönnettiin 22 500 euroa, ja Wilenius Båtvarvilla Porvoossa vuonna 1941 rakennetun moottorivene Marianan rungon, kannen ja sisustuksen kunnostukseen 10 000 euroa.

Sikarivene

Museovirasto myönsi myös avustusta Snabbgående experiment motorbåtille, eli tuttavallisemmin ”Sikariveneelle”. Sikarivene on kansainväliselläkin mittapuulla ainutlaatuinen vene, jonka historia ja vaiheet on hyvin dokumentoitu. Sikarivene rakennettiin Turun veneveistämöllä, ja sen suunnittelusta vastasivat kaikki kolme veistämön kuuluisaa pääsuunnittelijaa: veljekset Zaké ja Bruno Westin sekä Jarl Lindblom. Sikariveneen rungon kunnostukselle myönnettiin 10 000 euroa.

Muita avustuksia saaneita vesiliikennekohteita ollivat Höyrylaivat Puhois, Suur-Saimaa, Vänni, Vetäjä ja Turso sekä Kuunari Kathrina. Kaikkiaan vesiliikenteen kohteille myönnettiin 133 000 euroa.

Muita avustuksia saaneita olivat mm. Jokioisten museorautatieyhdistys sekä maamme ainoan lentokuntoisena säilytettävän DC-3:n, ns. ”Hotellin”, jarrujen ja laskutelineiden korjaus. Haapamäen museoveturitallin raiteiston kunnostukseen myönnettiin 41 500 euroa.

Julkaisuhanke

Kokonaan uusina avauksina avustettiin kahta julkaisuhanketta. Toinen kirjoista kertoo 1930-luvulla valmistuneen 6mr Elinoren korjaustyön etenemisestä, suunnitelmien muutoksista, vaikeuksista, oppimisesta ja lopputuloksesta. Veneen suunnitteli Einar Olofsson ja se valmistui Helsingin Hietalahden telakalla vuonna 1934. Julkaistava teos sisältää runsaasti teoreettista tietoa, paikoin uuttakin, hyödyksi samankaltaista hanketta suunnittelevalle vanhan puuveneen omistajalle. Kuvitus on runsasta, mukana on myös havainnollistavia piirustuksia. Kirjan taitto on suunniteltu siten, että kunnostustöiden etenemisestä kertova raportti ja teoria etenevät vierekkäin.

Aktiivisia, osallistavia ja tasa-arvoisia hankkeita

Avustuksilla tuetaan liikenteen kulttuuriperintökohteiden asianmukaista hoitoa ja käyttöä. Etusijalle asetetaan hankkeet, jotka ylläpitävät, tallentaa ja jakaa avoimesti työalan osaamista ja ymmärrystä. Avustettavien kohteiden käytön edellytetään mm. olevan aktiivista, osallistavaa ja tasa-arvoista. Lisäksi huomioidaan mm. kohteen käytön vaikutus liikenteen kulttuuriympäristöjen säilymiseen, kulttuurimatkailuun ja ympäristökuormitukseen.

Kaikki vuonna 2023 avustusta liikenteen kulttuuriperintöhankkeet on luettavissa Museoviraston verkkosivuilla.