Moni merialueilla veneilevä marmattaa tänä kesänä kylmästä kelistä ja kylmästä merivedestä. Tästä on kuitenkin etua. Mikäli lämpötila nyt nousisi hellelukemiin, edessä olisi todennäköisesti ennennäkemätön sinileväpuuro Saaristomerellä ja Suomenlahdella.

Suomen ympäristökeskus Syke tiedotti torstaina 11. heinäkuuta, että koleasta kelistä huolimatta sinilevän määrät merialueilla ovat lisääntyneet. Sen sijaan järvialueilla sinilevää on ollut toistaiseksi normaalia vähemmän.

Syken mukaan sinilevää on tällä hetkellä laajalla alueella runsaasti väliveteen sekoittuneena Suomenlahden länsiosissa, Itämeren pääaltaan pohjoisosassa ja Ahvenanmaan eteläpuolella.

Suomenlahden länsiosissa Hangon etelä- ja länsipuolilla on ollut jo havaittavissa pintaesiintymiä.

– Tiedot perustuvat satelliittitulkintoihin, Rajavartiolaitoksen lentäjien tekemiin havaintoihin sekä Helsingin ja Tukholman välillä kulkevan M/S Silja Serenaden Algaline-laitteiston mittaustuloksiin, Syken tutkija Sirpa Lehtinen kertoo.

Suomen rannikolta sinilevähavaintoja on ilmoitettu Järvi-meriwikiin kuluneella viikolla paikoitellen Suomenlahdelta, Saaristomereltä ja Selkämereltä.

Järvi-meriwiki on sivusto, johon kansalaiset voivat ilmoittaa sinilevähavaintojaan. Aiemmin sivusto oli Järviwiki, mutta nyt myös merialueet on lisätty palveluun. Palvelu löytyy osoitteesta www.jarviwiki.fi.

Sinileväkukintojen lisääntyminen on poikkeuksellisen voimakasta ottaen huomioon, että merivesi on nyt poikkeuksellisen viileää.

Rantojen merivesi ehti alkukesällä käydä paikoin jopa yli 20 asteen, mutta kesäkuun puolivälistä alkanut tuulinen ja kolea jakso sekoitti vedet ja laski lämpötilat paikoin jopa noin 13 Celcius-asteeseen.

Meriveden pintalämpötila Ilmatieteen laitoksen mukaan on Perämerellä pääosin noin 11–15 astetta, Selkämerellä 13–14 astetta, Saaristomerellä 14–17 astetta ja Suomenlahdella 13–16 astetta.

Tänä kesänä näyttääkin siltä, että lomakautensa ja venereissunsa alkukesään sijoittaneet matkaveneilijät ovat olleet voittajia niin vedenlaadun kuin säidenkin puolesta.

Syke muistuttaa, että sinilevää sisältävään veteen on syytä suhtautua aina siten, että se saattaa aiheuttaa terveyshaittaa.

Sinilevätilanne järvien ja meren rannoilla voi vaihdella lyhyidenkin etäisyyksien välillä ja muuttua samallakin paikalla yhden päivän aikana. Myrkytysepäilyissä on hakeuduttava lääkäriin. Vastaavasti myrkytysoireista kärsivä eläin pitää viedä eläinlääkäriin.

Näin tunnistat sinilevän:

  • Vähäinen määrä sinilevää näyttää vedessä vihreiltä tai kellertäviltä hiukkasilta. Rannalle voi ajautua kapeita leväraitoja.
  • Erittäin runsaana esiintyessään sinilevä voi muodostaa maalia tai hernekeittoa muistuttavan leväpuuron, joka rantavesiin ja rannalle ajautuessaan voi muuttua räikeän turkoosiksi.
  • Jos levämassa hajoaa tikulla kokeiltaessa hippusina veteen, kyseessä voi olla sinilevä. Jos levä jää roikkumaan keppiin, kyseessä on jokin muu kuin sinilevä.
  • Vesilasissa sinilevät nousevat pintaan vihertävinä hippusina noin tunnin kuluessa.

Lue lisää:
Suomen ympäristökeskuksen valtakunnallinen leväkatsaus (11.7.2019)