Itämeripäivän aikana järjestetään muun muassa merellisiä festivaaleja, koko perheen aktiviteetteja, näyttelyitä ja työpajoja, joissa keskitytään Itämeren ekosysteemin suojeluun ja kestävään kehitykseen.
Itämerifest
Helsingissä järjestetään Itämerifest Pakkahuoneenlaiturilla klo 12–19. Tämä on koko perheen merellinen ilmaistapahtuma, jossa voi tutustua merentutkimusalus Arandaan ja oppia Itämeren suojelusta. Lisäksi Hietsun hiekkarannalla klo 17.30-18.30 toteutetaan Suomen suurin pulahdus, jossa ihmiset voivat osallistua yhteiseen uimapulahdukseen meren hyväksi.
– Jos kaikki 90 miljoonaa ihmistä, jotka asuvat Itämeren alueella, pulahtaisivat mereen, epätieteellisen laskelman mukaan merenpinta saataisiin kohoamaan alle parikymmentä mikrometriä. Ihminen vaikutus mereen on siis pulahtaessa hyvin pieni, mutta maalla toimemme vaikuttavat sen hyvinvointiin ratkaisevasti, kertoo Itämeripäivän koordinaattori Maija Soljanlahti John Nurmisen Säätiöstä.
Kansainvälisen ilmastopaneelin IPCC:n arvion mukaan valtamerten pinta saattaa nousta parista kymmenestä senttimetristä jopa puoleen metriin ilmaston lämpenemisen seurauksena vuosisadan loppuun mennessä. Vaikutukset näkyvät myös Itämerellä: ilmastonmuutos kiihdyttää kotimeremme suurimpia ongelmia, eli rehevöitymistä ja luontokatoa.
Pinnalla
Suomessa Itämeripäivää vietetään sadoissa tapahtumissa, pääkaupunkiseudun lisäksi esimerksi, Turussa, Porvoossa, Oulussa, Torniossa, Savonlinnassa ja Raumalla. Monissa kouluissa ja päiväkodeissa Itämeripäivä aloitetaan aamunavauksella ja ruokailussa tarjotaan Itämeri-ystävällinen lounas, esimerkiksi Itämerestä vastuullisesti pyydettyä kalaa.
Turussa Forum Marinumissa järjestetään Pinnalla – Itämeren juhla, joka on koko perheen tapahtuma. Siellä voi tutustua Itämeren suojeluun ja tutkimukseen eri Itämeri-toimijoiden johdolla. Lisäksi Suomen Joutsenen edustalla on luvassa musiikki- ja tanssiesityksiä, visailuja ja roskien keruuta. Juhlaan on vapaa pääsy klo 14–18.
John Nurmisen Säätiön aloitteesta syntynyt Itämeripäivä on vakiinnuttanut asemansa tärkeänä teemapäivänä, joka kokoaa yhteen niin yksityishenkilöt, järjestöt kuin viranomaisetkin toimimaan yhteisen meremme puolesta. Päivän aikana korostetaan myös Itämeren merkitystä kulttuurin, historian ja virkistyksen lähteenä, ja tapahtumiin osallistuminen on oiva tapa tutustua meren monimuotoisuuteen sekä oppia, miten jokainen meistä voi vaikuttaa sen hyvinvointiin.