John Nurmisen Säätiön ja Luonto-Liiton yhteispisteellä tutustut Itämeren yleisimpiin roskiin. Saat myös vinkkejä Itämeren auttamiseen. Pisteeltämme lähtee myös ohjattuja plogging- eli roskienkeruukävelyjä klo 11 ja klo 13. Lapsille löytyy Itämeriaiheinen värityspiste ja meriroskien ongintaa.
John Nurmisen Säätiö järjestää kesällä 2019 useita meriroska-aiheisia tapahtumia yhteistyössä Luonto-Liiton kanssa, kuulet lisää kesän kiertueestamme pisteellämme. Lisäksi Pidä Saaristo Siistinä ry:n uudenlainen roskienkeruuvene, Roska-Roope, kerää tapahtuman aikana roskia pintavedestä Arandan lähettyvillä.
Maailman merien päivänä pääset myös tunnistamaan kalalajeja tai osallistumaan öljyntorjuntakoulutukseen.
Päivän aikana yleisöllä on mahdollisuus vierailla uudistetussa tutkimusalus Arandassa ja tutustua siellä tehtävään merentutkimukseen, kuten Itämeren tilan seurantaan ja kalakantojen arviointiin.
Laiturilla päivystäviltä Itämeri-tohtoreilta voi kysyä mitä tahansa niin valtameristä kuin Itämerestä. Tohtoreille voi myös jättää omia ehdotuksia toimenpiteiksi, joilla voidaan palauttaa Itämeren hyvä tila. Ehdotukset välitetään ympäristöministerille.
Lisäksi tapahtumassa selviää, miten kestävän maatalouden avulla voidaan hillitä ilmastonmuutosta ja Itämeren rehevöitymistä sekä kuinka voi retkeillä Itämeriystävällisellä tavalla.
Tapahtuman järjestävät John Nurmisen Säätiö, Baltic Sea Action Group, Geologian tutkimuskeskus, Helsingin kaupunki, Ilmatieteen laitos, Itämerihaaste, Luonnonvarakeskus (Luke), Luonto-Liitto, Metsähallitus, Pidä Saaristo Siistinä ry, Suomen merentutkijat – Havsforskarna i Finland ry, Suomen ympäristökeskus (SYKE), WWF ja ympäristöministeriö.
Maailman merien päivä on YK:n teemapäivä, jota vietetään vuosittain 8. kesäkuuta. Päivän tavoitteena on muistuttaa merien tärkeydestä koko maapallon ilmastolle ja elämälle.