Merentutkimuksen vuosikymmenen ”Tiedettä merten hyväksi” -visio viestittää, että tutkimuksen avulla voimme parantaa merten tilaa ja varmistaa, että merten tarjoamia resursseja hyödynnetään kestävästi.
Arandan avoimissa ovissa voi tutustua aluksen tutkimuslaitteisiin, laboratorioihin ja komentosiltaan. Suomen ympäristökeskuksen asiantuntijat vastaavat vierailijoiden kysymyksiin Itämerestä. Lisäksi tapahtumien aikana on mahdollista kokea äänivideoinstallaatio, joka paljastaa pinnanalaisen meren melskeet.
Aranda kiinnittyy tapahtumien ajaksi Pakkahuoneen laituriin, Helsingin Vanhan kauppahallin kupeeseen.
Aranda on räätälöity tutkimaan merta
Aranda on viides suomalaisessa merentutkimuksessa käytetty alus ja kolmas samanniminen. Nykyinen alus on kuitenkin ensimmäinen, joka on suunniteltu pelkästään merentutkimuksen käyttöön. Aranda on mitoitettu vaativaan tutkimustyöhön, ja se soveltuu monitieteelliseen ympärivuotiseen merentutkimukseen. Aluksen laboratoriotilat ja tietojenkäsittelyjärjestelmä mahdollistavat vesi- ja eliönäytteiden analysoinnin ja tulosten käsittelyn jo matkan aikana.
Arandalla tutkitaan Itämerta, mutta hyvällä jäävahvistuksella varustettuna se on kyntänyt myös pohjoisen Atlantin ja eteläisen pallonpuoliskon meriä. Alus laskettiin vesille Helsingissä vuonna 1989, ja se suuntasi vielä samana vuonna tutkimaan Antarktiksen vesiä.
Vuosien 2017–2018 kunnostuksessa Aranda sai lisää pituutta (7,1 m), mikä mahdollisti muun muassa laboratoriotilojen laajennuksen. Samalla parannettiin aluksen vakautta ja ympäristöystävällisyyttä.
Astu turvallisesti alukseen!
Lapset ovat tervetulleita Arandalle valvovan aikuisen seurassa. Aluksella ei ole kuitenkaan turvallista liikkua sylilasten kanssa. Turvallisuussyistä Arandalle ei voida ottaa vastaan päiväkoti- tai muita lapsiryhmiä. Vierailijoiden kannattaa varautua odotukseen ennen alukseen pääsyä, sillä sisälle mahtuu kerrallaan rajallinen määrä ihmisiä.
Aranda Tall Ships Races -tapahtumassa
Pakkahuoneenlaituri, Eteläranta 7, 00130 Helsinki
4.–6.7. klo 11–19
Tutkimusalus ei ole esteetön. Tapahtuma on ilmainen.
Suomen ympäristökeskus mukana myös seuraavissa Tall Ships Races -aktiviteeteissa:
Tapahtumatori, Helsingin kaupungintalo, Pohjoisesplanadi 11–13
- 5. heinäkuuta: Tall Ships Races Helsinki 2024 -puheohjelman paneelikeskustelussa ”Reittejä hyvinvoivaan Itämereen”
- 4.–5. heinäkuuta: ohjattu Meren aarteet -lautapeli, medianäytöllä mm. vedenalaiskuvia Itämereltä
Helsingin kauppatori
- 4.–7. heinäkuuta: Roskaa merimetson pesässä -valokuvanäyttely, videoita meriroskasta