Tähän tarpeeseen on syntynyt uusi verkkopalvelu, johon listataan venetankkausasemat, joiden säiliöistä on tutkittu mikrobit, likapartikkelit ja vesi. Kaikki nämä kolme seikkaa ovat osatekijöitä dieselbakteerin kasvussa sekä usein myös muissa dieselmoottoriin liittyvässä käyntihäiriöissä.

Palvelun taustalla on salolainen yritys Merina Ay. Kyseessä on dieselbakteerien torjuntaan ja bakteeritesteihin erikoistunut firma. Palvelu löytyy osoitteesta www.tankkaapuhtaasti.fi. 

Merina lupaa tiedotteessaan, että sivustolta löytyy 1.4. alkaen jo tarkastettuja venepolttoaineasemia. Listaan päivitetään lisää asemia sitä mukaa, kun niitä tarkistetaan.

Venepolttoaineasemat ovat alttiimpia epäpuhtauksille kuin tavalliset maantieasemat, koska niissä polttoaineen kierto ei ole aina niin nopeaa kuin maantieasemilla. Jos polttoaine joutuu lepäämään pitkiä aikoja jakeluaseman tankissa, lisääntyy riski epäpuhtauksien ja dieselbakteerikasvustojen syntymiselle.

Kun jakeluaseman polttoaine on analysoitu hyväksyttävästi, julkaistaan aseman tiedot verkkopalvelussa. Lisäksi asema saa diplomin hyväksytystä puhtaustasosta.

Huolehdi veneesi tankista!

Vaikka veneeseen tankkaa puhdasta dieselpolttoainetta, se ei kuitenkaan takaa, että veneen tankkiin ei syntyisi dieselbakteeria. Useimmiten syy dieselbakteerin syntymiseen löytyy veneen polttoainetankista ja veneen käyttäjästä.

Syynä voi olla esimerkiksi veden pääseminen tankkiin huonosti tiivistetystä polttoainetankin korkista. Tämän takia veneilijän kannattaakin tarkistaa korkin tiivisterengas tankkauksen yhteydessä sekä huolehtia, että korkki menee tankkauksen jälkeen kunnolla kiinni.

Dieselbakteerin muodostuminen voi johtua myös tankkiin kondensoituvasta vedestä. Mitä tyhjempänä tankkiaan pitää veneen ollessa käyttämättömänä, sitä suurempi riski on, että tankkiin kondensoituu vettä.

Suositus on, että dieselkäyttöisen veneen polttoainesäiliö tulisi tarkastaa vuosittain ja puhdistaa tarvittaessa tai 2–3 vuoden välein.

Lue lisää aiheesta täältä.