Wileniuksen telakan ympärille syntynyt kulttuuriperintö on merkittävä. Monet telakalta valmistuneet veneet ovat edelleen käytössä.

– Porvoossa valmistetut puuveneet edustavat aikakausiensa eturivin muotoilua. Ne ovat käsityötaidon soihdunkantajia, kertoo kokoelman lahjoitusta Porvoon museolle koordinoinut porvoolainen puuveneharrastaja Juho Peltonen.

Wileniuksen veneet ovat saaneet klassikon aseman ja niiden joukossa on yksilöitä, joilla on voitettu kilpapurjehduksia ja liikuttu vuosikymmenien ajan niin lähivesillä kuin ulkomaiden satamissa. Monet näistä klassikkoveneistä nostetaan edelleen talviteloille odottamaan seuraavan kesän purjehduskautta.

Wileniuksen telakalla tuotettiin kaikkiaan noin 450 alusta monikymmenjalkaisista meriristeilijöistä merivoimille rakennettuihin vaneriveneisiin. Aikoinaan telakka oli yksi tärkeimpiä huviveneiden valmistaja maassamme. Purjeveneitä telakalla rakennettiin satakunta. Maailmanmainetta näistä saivat etenkin porvoolaisen Gösta Kyntzellin (1882–1961) suunnittelemat veneet.

Porvoon museon merenkulkuun liittyviin kokoelmiin kuuluu myös aineistoa porvoolaisilta veneveistämöiltä. Kokoelma täydentyy merkittävällä tavalla, kun Kaj Wileniuksen perikunta luovuttaa laajan kokonaisuuden Wileniuksen telakan venepiirustuksia, malleja, puolimalleja ja valokuvia.

Piirustukset tunnistetaan ja luetteloidaan yhteistyössä Museoviraston, Metropolia Ammattikorkeakoulun ja Porvoon museon kanssa. Kokoelma ajoittuu telakan ensi vuosilta sen kultakauteen 1940- ja 1950-luvuille. Osana museokokoelmaa aineisto säilyy ja turvaa tutkijoiden ja muiden kiinnostuneiden pääsyn kokoelman pariin. Piirustukset on tarkoitus myös digitoida.