Kun tuulee 12 m/s lounaasta ei Hangonkylän satamasta ole kiva suunnata mihinkään. Nyt olen kuitenkin innosta pinkeänä menossa vesille – joulukuun puolivälissä.
Anytec on edellisellä viikolla esitellyt uuden ajan ensimmäiset mallinsa A23:n ja A27:n, ja Suomen ykkösmyyjä Hangon Auto ja Vene Oy on saanut ensimmäisen A-sarjalaisen rikattua ja laskettua vesille. Satamassa odottaa Yamahan 350-hevosvoimaisella V8-perämoottorilla varustettu A27.
Kone on isoin mitä Yamahalta tähän hätään löytyy, mutta Anyteciin saisi laittaa enemmänkin. Tällä hetkellä A27:n tyyppihyväksynnän yläraja on 400 hevosvoimaa, mutta Anytecin mukaan se nousee 500:aan heti kun joku perämoottorivalmistaja sellaisen markkinoille pukkaa.
A27 korvaa Anytecin mallistossa 750-sarjan, tyylillisesti etenkin sen kahdella pulpetilla ja väliovella varustetun SPD-version. 750:n pitkän ja kapean rungon alkuperäinen idea oli kulkea hyvin ja taloudellisesti jo kohtuullisella koneteholla. Sen se tekikin. Alkuun riitti 115- tai 150-hevosvoimaa.
Sitten nelitahtisten perämoottorien tehot räjähtivät käsiin, ja 750:n tehot siinä mukana: ensin 250, sitten 300 ja lopulta 350 hevosvoimaa. Tuloksena oli ajettavuudeltaan äärimmäisen urheilullinen, mutta myös vaikea ja äärirajoilla jopa hiukan pelottava vauhtivene.
A27 on jalostunut urakalla. Runko on täysin uusi ja selvästi 750:stä isompi. Sekä kokonaispituus että -leveys ovat kasvaneet yli 30 sentillä. Muodoltaan runko on Anytecin aiempaa filosofiaa mukaileva. Pohjakulma ei ole perässä mitenkään poikkeuksellisen syvä, mutta etenkin keula on terävä ja kapea. Myös palteet ja nousulistat on muotoiltu voimakkaasti.
Lopputulos tuntuu puolitoistametriseksi äityvässä aallokossakin heti ensimetreistä lähtien huikean hyvältä. A27:n ajettavuudessa yhdistyy tekemisen meininki täydelliseen varmuuteen ja luottamukseen venettä ja sen ominaisuuksia kohtaan. Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran, ja A27 hyödyntää sen maksimaalisesti.
Koeajolla etenkin vastaiseen puskiessa A27 ottaa rajuja aaltojen iskuja vastaan. Se ei ole ihme, sillä vauhtia on 40 solmua. Sama tilanne olisi monella muulla veneellä silkka mahdottomuus, joko vene tai kuski rikkoutuisi.
A27:n runko halkoo aaltoja kuitenkin tehokkaasti, pitkin ja pehmein liikkein. Mikään ei nitise tai notku, eikä kukaan valita. Ajaminen ja kyydissä oleminen ei ole kärsimystä, vaan matkustusmukavuus on vielä täysin inhimillisellä tasolla – ainakin erillisistuimilla istuvilla.
Ohjaamon ergonomia toimii myös nopeaa aallokossa ajoa ajatellen. Jaloille on hyvä tuki pulpetin alla, joten kroppaa saa painettua tukevammin hyvän sivutuen tarjoavan penkin syleilyyn. Ratti ja kaasukahva ovat hyvin hollilla, eikä vasenta kättä tarvitse liikoja irrotella ratista, sillä kaasukäden sormenpäiden ulottuvilta löytyvät sekä trimmijärjestelmän hallintapaneeli että karttaplotterin etäkäyttökytkimet.
Saman "vasemmalla ohjataan, oikealla säädetään" -logiikan mukaisesti myös tuulilasinpyyhkimien käyttökytkimet olisi sijoitettu paremmin kytkinpaneelista erilleen ratin oikealle puolelle.
Hyvään matkustusmukavuuteen vaikuttavat osaltaan tuulilasin mainio viimansuoja ja oleellisesti kuppipenkkien jousitus. Anytecin itse kehittämä, Öhlinsin säädettävällä kaasujousella toteutettu iskunvaimennus peittoaa toiminnallaan nimekkäämmät "brändipenkit". Liikkeet ovat oikeasuuntaisia ja -aikaisia, eikä jousitus pohjaa rajummassakaan rynkytyksessä.
Jousitettuja penkkejä on A27:ssa vakiona yksi pari, kuskille ja kartturille. Pulpetit ja penkit ovat huomattavasti edeltävää 750-mallia edempänä. Sen ansiosta tilaa riittää lisävarusteena saatavalle toiselle erillisistuinriville. Lisäpenkin voi valita myös vain jommallekummalle puolelle, ja sen vaihtoehtoina on pentterimoduuli tai perän u-sohvaan sulautuva ja sitä laajentava istuinlaatikko.
Avotila on suojaisa, sillä laidat ja sohvan selkänojat ovat korkeat ja sivuikkunoiden profiili pitkälle perään jatkuva. Niin pitkälle, että varsinaisten sivulasien jatkeena on kaksi pienempää "designikkunaa".
A-sarjalaisten myötä Anytec antaa oleskelumukavuuksien nimissä hiukan periksi askeettisesta mutta atleettisesta linjastaan, sillä pentterin lisäksi avotilaan saa pöydän ja u-sohvasta muokattavan aurinkotason. Eiköhän Anytec osteta silti jatkossakin ensisijaisesti nopeaksi ja kykeneväksi yhteys- ja kohdeveneeksi kuin oleskelualustaksi, eli ruoat ja juomat nautitaan joko omalla, kyläilykohteen tai rantaravintolan terassilla.
Juuri yhteys- ja kohdeveneenä A27 hakee vertaistaan, eikä vähiten käytännön suorituskykynsä ansiosta. A27:lla matka taittuu vauhdilla haasteellisissa olosuhteissakin.
Huippunopeutta ei sataman edustan lyhyellä suojaisella alueella pystytty mittaamaan, mutta HAV:n Jani Janssonin mukaan se nousee yli 55 solmuun. Se tarkoittaa matkanopeusalueen yltävän hyvinkin yli 40 solmuun. Tavanomainen 25 solmun marssivauhti tuntuu A27:lla matelulta, osin myös avoveneeksi alhaisen (79 desibeliä) melutason ansiosta. Polttoainetta 25 solmun marssissa kuluu 1,3 litraa meripeninkulmalla.
Kuten arvata saattaa, nousee A27 luokkaa edeltäjäänsä ylemmäs myös hinnaltaan. 8,4-metrin pituus ja testiveneen noin 135 000 euroon asettuva hinta tekevät selvän pesäeron alle 100 000 euron jääviin kotimaisiin 7,5-metrin luokan alumiiniveneisiin (Buster SuperMagnum, Finnmaster Husky R8, Yamarin Cross 75 BR). Lähimmiksi verrokeiksi voisi nimetä samaa rakenne- ja tyylisuuntaa edustavan Viggo X8:n tai habitukseltaan tyystin erilaisen Boston Whaler 270 Vantagen.