Nordkappin Avant 605 on ollut markkinoilla jo hyvän tovin, eikä sitä olen seitsemän vuoden elinkaaren aikana juurikaan tarvinnut edes muuttaa. Silti malli tuntuu ja näyttää yhä tuoreelta.
Syy kokeiluun on peräpeilissä. Nordkapp on ollut aina vahvasti kimpassa Evinrude-perämoottorien kanssa, mutta siihen tuli piste kun kanadalainen BRP päätti yllättäen lopettaa koko merkin.
Evinrude oli perämoottorivalmistajista viimeinen, joka luotti kaksitahtitekniikkaan. Siis eräänlainen viimeinen mohikaani. Tiivis yhteistyö teki myös Nordkappista "kaksitahtimerkin", joka erotti sen Mercuryn tai japanilaismerkkien nelitahtimoottoreilla varustetuista kilpailijoista.
Nordkapp ei surrut pitkään Evinruden tarinan loppumista, vaan löysi nopeasti uuden moottoripartnerin, Mercuryn. Nyt nähdään, mikä imu nelitahtisiin Nordkapp-paketteihin syntyy. Perämoottorimerkkien kaupalliseen suosioon peilaten sen ei pitäisi ainakaan heiketä.
Reippaasti tehoa
Nordkappille tyypilliseen tapaan Avant edustaa runkosuunnittelultaan segmenttinsä sporttisempaa päätä. Runko on pituuteen nähden kapea ja voimakkaasti nousulistoitettu. Pohjakulma on perässä täydet 20 astetta.
Tehosuositusta on nostettu entisestä 150:stä 175 hevosvoimaan. Koeajoveneeseen asennettu 175-hevosvoimainen V6-Mercury tekee Avant 605:sta kokoluokkansa nopeimman. Huippunopeus hätyyttelee tosissaan 50 solmun rajaa, ja kevyesti kuormattuna ja suotuisissa olosuhteissa se varmasti rikkoutuukin.
Runsaiden vauhti- ja tehovarojen ansiosta Avant 605 on myös luokkansa taloudellisimpia veneitä. 18–28 solmun nopeusalueella kulutus on vain 0,7 litraa meripeninkulmalla ja vielä laajemmalla 15–35 solmun alueellakin vain desilitran enemmän. Litran raja menee rikki hämmästyttävästi vasta 43–44 solmun nopeudessa. Nordkappilla on aivan yhtä taloudellista ajaa liukunopeuksilla kuin uppoumanopeuksilla.
Huippunopeudella kulutuspiikki on 1,4 litraa ja 8–9 solmun kohdalla olevalla liukukynnyksellä 1,3 litraa meripeninkulmalla.
Jos jossain, niin melutasossa kaksitahtinen Evinrude erottui negatiivisessa mielessä nelitahtisista kilpakumppaneistaan, ja se heijastui tietysti myös Nordkappiin.
Nyt hypätään toiseen ääripäähän, sillä Mercuryn uuden sukupolven V6-moottori on käyntiominaisuuksiltaan ja melutasoltaan erittäin sivistynyt. Käyntiääni on sävyltään pehmeää ja sitä on sen verran vähän, että asema teholuokkansa hiljaisimpana moottorina on tällä hetkellä selvä. Käytäntöön asia konkretisoituu niin, että 30 solmun nopeudessa tuulen suhinat ja veden kohinat ovat esillä enemmän kuin moottori.
Osin alhaisen moottorimelun takia korva poimii herkemmin muita ääniä. Avantin kohdalla niitä ovat maltilliset ja kevyessä aallokossa varsin satunnaiset runkoäänet, tuulen suhina tuulilasin karmissa sekä tuulilasin läpikulun tiimoilta kuuluva nitinä. Viimemainittu saattaa ajan kuluessa asettua.
Suorastaan upeiden numeroarvojen rinnalla täytyy kehua myös ajettavuutta. Testipäivän isoimmat aallot syntyivät muun liikenteen peräaalloista, mutta ne ylittyivät Avantilla mukavasti.
Suoraa linjaa ajettaessa kulku säilyy vakaana aivan huippunopeuden tuntumaan saakka, kunhan moottoritrimmin kanssa on malttia. Etenkin ylöstrimmausvaraa tuntuu Avantissa olevan liki loputtomasti, joten veneen saa nostettua myös selkeään ylitrimmiin.
175-hevosvoimaisella Mercurylla varustettuna Avant 605 on siinä mielessä osaavan kuskin vene, ettei sillä voi tehdä ihan millaisia tahansa ohjausliikkeitä kaikissa nopeuksissa. Mitä kireämmäksi ja vauhdikkaammiksi kaarroksia ohjaa, sitä vikurimmaksi käytös yltyy.
Poikkeava tilaratkaisu
Avantin tilaratkaisu on yhä uniikki, mutta varsin toimiva, kun painopiste on veneessä matkustamisessa ja oleskelussa.
Keulan avotila on pohjoismaiseksi bowrideriksi varsin täyteen kalustettu, sillä yhtenäinen sohva kiertää tuulilasin edestä styyrpuurin sivun ja keulan kautta paapuurin laidalle. Kulkuväylä keulan kautta veneeseen ja pois on silti selkeä ja toimiva.
Keulasohva on helppo täydentää kahdella irtopalalla yhtenäiseksi loikoilulavetiksi. Se mitä puuttuu on selkänojapehmusteet. Ne olisi eduksi etenkin tuulilasin alapuolella.
Tuulilasin läpikulku tapahtuu Avantissa paapuurin laidalta. Sen ansiosta ohjauspulpetti on poikkeuksellisen leveä, ja siinä missä on normaalisti läpikulku keulaan, on Avantissa luukku pulpetin sisällä olevaan poikkeuksellisen tilavaa tavaratilaan. Luukku toimii näppärästi vaakatasoon lukittuna myös apupöytänä.
Apukuskin paikalla viihtyy hyvin, mutta ohjaamon ergonomiassa on sanomista. Jalkatila on niukka, joten penkin etäisyys tulee väkisinkin sen verran kauas kojelaudasta, että selkä irtoaa selkänojasta ja ajoasennosta tulee kumara tai etukeno. Toinen kanittava kohta on kaasukahvan ja ratin liian läheinen sijainti toisiinsa.
Näkyvyys on hyvä, mutta matala tuulilasi päästää ajoviiman hulmuttamaan tukkaa melko tuntuvasti.
Apukuskin "saareke" on varustettu heittoselkänojalla eli taittamalla selkänoja eteen, voi paikan istumasuunnan kääntää kohti perää. Myös kuskin erillisistuimen voi pyöräyttää ympäri, jolloin perään muodostuu peräsohvan täydentämänä viiden hengen oleskelutila. Pöydän saa paikalleen peräsohvan ja etupenkkien väliin.
Peräsohvan istumamukavuus on korkean selkänojan ansiosta hyvä, ja jos istujia on vain kaksi, voi istuinpehmusteen päätykappaleet taittaa ylös kyynärnojiksi. Samalla laidoille aukeaa uimatasoille kulkemista helpottavat askelmat.
Jos jossain, niin uimatasoilla Avantin malli-ikä näkyy ja tuntuu. Ne ovat nykymittapuun mukaan jo pienehköt.
Vakiovarustelultaan Nordkapp Avant 605 on tavanomaisen pelkistetyllä tasolla, mutta kokonaisuuden hyvä laatuvaikutelma parantaa tunnelmaa. Se syntyy pienistä asioista, kuten napakasta istuinpehmustesarjasta ja käyttömukaviksi muotoilluista luukkujen salvoista.
Lisävarusteita on koottu Highline ja Highline+ -paketteihin. Perus-Highline pitää sisällään 9-tuumaisen plotterin, kuomun, jääkaapin, aurinkotason sekä pehmeän S-deck-turkin. Plussa lisää pöydän, audiojärjestelmän sekä satamapeitteen.
Vakiomallin hinnat alkavat kilpailukykyisesti 40 000 eurosta. Kun siihen lisätään koeajoveneen mukaisesti sähköisellä kaukohallintalaitteella varustettu V6-kone ja Highline+ -paketti, päädytään 55 900 euron listahintaan. Käytännössä Avantin hinnat ovat hyvin linjassa kotimaisten vaihtoehtojen (AMT 210 BR, Finnmaster R6, Silver Tiger BRz, Yamarin 63 DC) kanssa. Niissä on vähän enemmän tilaa, mutta vähemmän luonnetta.