Paremmin merimoottorien ja propulsioratkaisujen maahantuojana ja myyjänä tunnetun Tapimerin uusin aluevaltausta on hollantilainen Primeur 700 Tender. Se on Suomen avovenemarkkinoilta katsottuna hyvällä tavalla erilainen vaihtoehto päiväretkikäyttöön tarkoitettujen avoveneiden luokkaan.
Hollannissa ja naapurimaiden lähialueilla Primeurin kaltaisten avoveneiden segmentti on hyvin suosittu. Konseptiin kuuluu kokonaan avoin vene, jossa ohjauspulpetti on tyypillisesti takana ja etuosan valtaa kookas oleskelu- ja matkustustila. Tarvittaessa ja halutessa vaikka koko veneen saa katettua kuomulla. Nopeudella ei ole kovin suurta merkitystä, sillä tyypilliset käyttöalueet ovat laajalti nopeusrajoituksilla säänneltyjä.
Siksi konetehot ovat yleensä maltillisia ja runkomuoto optimoitu alle 10 solmun nopeuksille. Monet valmistajat noudattelevat nimeämispolitiikassa yhteistä säveltä. Sloepilla, Slupilla tai muulla vastaavalla tarkoitetaan pyöreäperäistä ja yleensä puhtaasti uppoumarunkoista veriosta. Tender-mallinimi taas viittaa tasaperäiseen ja puoliliukuviin nopeuksiin yltävään varianttiin. Monella valmistajalla on pääkokoluokissa molemmat vaihtoehdot.
Primeur on Suomessa aiemmin tuntematon venemerkki, mutta jo 700 Tenderin pikaisen kokeilun perusteella sen ja ylipäätään kyseisen venetyypin mahdollisuudet ja sopivuus Suomeen on päivän selvää.
Vakaata menoa
Tapimerin ”projektiveneeksi” Suomeen tuoma ensimmäinen Primeur 700 Tender oli varustettu moottorivalikoiman pienimmällä vaihtoehdolla, 27-hevosvoimaisella Mitsubishiin perustuvalla Craftsmanilla. Jos ei ole kiire minnekään, riittää se liikuttamaan noin 1 300 kilon painoista 700 Tenderiä hyvin ja taloudellisesti.
Huippunopeudeksi mitattiin tehoon nähden varsin kelvolliset 8,8 solmua, vaikka potkuri oli pakettiin turhan raskas ja moottorin käyntinopeus jäi täydellä kaasulla lähes 400 r/min maksimista. 6–6,5 solmun luontevilla matkanopeuksilla moottorin käyntinopeus asettuu maltilliseen 2 000–2 500 kierrokseen minuutissa ja kulutus on parin kahvikupin luokkaa meripeninkulmalla. Paljon halvemmalla ei ”fossiilisilla” vesillä liikuta.
Saavutettu huippunopeus kielii selvästi myös siitä, että jos tehoa lisätään, kiirehtii 700 Tender liukuun. Tehokkaimmalla, 110-hevosvoimaisella moottorilla huippunopeuden luvataan nousevan selvästi yli 20 solmuun.
Ajo-ominaisuuksissa kompromisseja on tehty todennäköisemmin liukunopeuksilla. Tai ainakaan kokeilluilla uppoumanopeuksilla niitä ei ole, vaan 700 Tender kulkee pienen ”nakuttimen” säestämänä mukavasti.
Vaikka moottorikopassa ei ole varsinaista äänieristystä, jää melutaso miellyttävän alhaiseksi. Desibelimittari näyttää matkanopeuksilla keskimäärin 75 desibelin lukemia, 80 desibelin raja ylittyi vasta huippunopeudella. Ero tavanomaisiin nelitahtiperämoottorilla varustettuihin avoveneisiin on kaksijakoinen. Tyhjäkäyntikierroksilla ne ovat hiljaisempia, mutta käyntinopeusalueen viimeisellä kolmanneksella yleensä meluisampia. Toki nopeudetkin nousevat pikkudieselillä varustettuun 700 Tenderiin verrattuna aivan toisiksi.
Mutta kuten sanottua, 700 Tenderillä kruisailee hissukseen mielellään. Sen suuntavakaus on kölin ansiosta erinomainen ja kulkuasento kaikilla nopeuksilla luonteva. Uppoumarunkoisille veneille tyypillisestä kallistelu- tai rullausalttiudesta ei ole tietoakaan. Vakaus on ylipäätään sekä paikallaan ollessa että ajossa erinomaisen hyvä, eikä 700 Tender ole moksiskaan kolmen raavaan miehen liikkumisesta veneessä.
Ohjausliikkeisiin reagointi on miellyttävän välitöntä. Kääntösädettä ei voi luonnehtia tiukaksi, mutta ihan kohtuullisen ketterästi 700 Tender kuitenkin kääntyy. Rantautumisissa auttaa, ettei kölillä ja akselivedolla varustettu 700 Tender rekaa tuulen mukana lainkaan niin hanakasti kuin liukuvarunkoiset perämoottoriveneet. Silti lisävarusteena saatava keulapotkuri helpottaa huomattavasti parkkeerausta.
Koeajopäivän pienet laineet ja kuvausveneen peräaallot 700 Tenderin keula heitti sivuille, ilman että roiskeita päätyi veneeseen. Käytännössä kulkuominaisuudet ja käsiteltävyys tuntuisivat riittävän ilman ongelmia sisävesien lisäksi myös tyypilliseen rannikkokäyttöön merialueilla, ja siihen viittaa myös C-kategorian luokitus.
Tilaa olla ja viihtyä
Seitsemän metrin pituisena 700 Tender on melko kookas avovene. Kun tilat on hyödynnetty lähes keulasta perään, on tuloksena se, että tyyppihyväksynnän salliman seitsemän hengen miehistöllä lastaamisen jälkeen 700 Tenderissä jää vielä istumapaikkoja ylikin.
Helpoiten kyytiin pääsee, kun 700 Tender on parkkeerattu sopivan korkeaan laituriin tai rakennettuun rantaan kylkiparkkiin. Silloin astutaan suoraan sisään keskiveneessä molemmilla puolilla olevia askelmia pitkin. Perässä on iso uimataso ja peräpeilin ylittämisessä helpottavat askelmat, mutta kulkuväylän sujuvuus riippuu muuten ohjaamon istuimena toimivan peräpenkin asennosta. Keulassa on puolestaan tasainen ja tilava keulakansi, mutta keula on korkea eikä kaiteita ole.
Istumapaikoissa on mistä valita, sillä sekä perässä että keulassa on u-sohvat. Keulassa oleva on selvästi suurempi, ja myös ajon aikana vapaasti käytettävissä. Takasohvan keskimmäisen kappaleen voi liu’uttaa ruorin eteen, jolloin se muodostaa kuskin istuimen, mutta heikentää ympäröivän sohvan käytettävyyttä.
Tuttuun tapaan sohvien uumenissa on runsaasti säilytystiloja. Varsinkin keulasohvan sisään mahtuu vaikka mitä. Sohvan keulapiikki on mitoitettu siten, että sinne saa halutessa vaikka wc-istuimen. Lisävarustelistalta etusohvan keskelle saa jalallisen pöydän ja sohvan varavuoteeksi tai aurinkotasoksi täydentävät täytepatjat. Moottorikopan kansi ja laita-askelmat toimivat varsin luontevasti myös pöytä- ja laskutasoina. Lisäksi askelmien sisään on upotettu paikat esiin taittuvalle roskakorille ja lisävarusteena saatavalla jääkaapille.
Alankomaissa ollaan Suomen tapaan sään armoilla myös kesäisin, joten erilaiset kuomuvaihtoehdot ovat tapetilla ja tarpeen myös avoveneissä. 700 Tenderiin saa sekä satamapeitteen että täydellisen ajokuomun, johon kuuluu matalampi, keulan u-sohvan alueen kattava sprayhood ja takaosan kattava korkeampi ajokuomu. Molemmissa on tukevat kaaret ja kelpo istuvuus, joiden loppukiristykset tehdään liinoilla.
Monien muiden lujitemuovisten avomoottoriveneiden tapaan Primeurit tehdään Puolassa. Valmistajan nimi Truszczynscy Boats saa kielen solmuun ja suun sylkeä täyteen, mutta työnjäljessä ja laatuvaikutelmassa ei ole moittimista. Sekä muovi- että metallityö on siistiä ja tasalaatuista, eikä häpeä täällä tunnetummille mutta niin ikään Puolassa valmistetuille veneille yhtään.
Kokonaisuutena vertailukohdan löytäminen Primeur 700 Tenderille on aika vaikeaa, sillä vastaavia venemalleja ei Suomen markkinoilla ole vielä ollut. Konseptiltaan lähinnä on uppoumarunkoinen Simppu 620, mutta Primeur on sitä huomattavasti viimeistellympi ja päiväretkikäyttöön kohdennetumpi.
Dieselmoottorilla 700 Tenderin hintahaitari asettuu vakiovarustein 43–65 000
euroon. Samalla rahalla ostetaan Suomessa tyypillisesti puoli metriä lyhyempi, mutta 150-hevosvoimaisella perämoottorilla varustettu bowrider tai daycruiser. Rekisteröintilastojen kärkipaikkoja Primeur tuskin tulee uhkaamaan, mutta se on omalla tavallaan erinomainen vene, jonka voi olettaa löytävän oman, valtavirrasta poikkeavalla tavalla päiväretkiveneilyyn suhtautuvan kohderyhmänsä.
Potentiaali tähän kasvaa, kun Tapimer saa projektinsa päätökseen. Siihen kuuluu 700 Tender muuttaminen sähkökäyttöiseksi korvaamalla Craftsmanin diesel Bellmarinen sähkömoottorilla. Pysytään kuulolla.