Bella 651/652, Marino Rocca sekä viimeisimpänä Yamarin 68 C ovat esimerkkejä 2000-luvun suosituista suomalaisista katetuista retkiveneistä, joita ei uusien veneiden markkinoilla enää tapaa. Tässä tiukasti alle seitsemän metrisiin rajatussa kokoluokassa uusien veneiden tarjonta keskittyy paria poikkeusta lukuun ottamatta matalalla keulakajuutalla ja avo-ohjaamolla varustettuihin daycruisereihin tai enemmän yhteysajoon tarkoitettuihin ohjaushyttiveneisiin.

Ne poikkeukset ovat olleet ranskalaiset Beneteau ja Jeanneau sekä yhdysvaltalaisen Brunswick-konsernin Euroopan haaran Quicksilver, jonka Weekend-retkivenemalliston aloituskoko oli viime vuoteen saakka 755. Ehkä jopa hieman yllättäen Quicksilver laajensi valikoimaa vielä pykälän pienempään kokoluokkaan.

Lopputulos on koeajossa oleva 675 Weekend. Se on nippa nappa alle 7-metriä pitkä ja 2,5 metriä leveä perämoottorivene, jonka hinnat alkavat houkuttelevasti 55 000 eurosta. Silloin moottorina on lähtötason 150-hevosvoimainen Mercury.

675 Weekend näyttää paljon kokoaan suuremmalta. Hytti on korkea ja kannen muoto keulassa poikkeuksellisen leveä. Ulko- ja sisätilaa näyttäisi olevan paljon: perän avotila on iso ja sisältä löytyy kaikki samat elementit kuin pykälää suuremmista veneistä eli ohjaamo, muunneltava dinetti, pentteri, keulan parivuode ja jopa erillinen toiletti. Herää kysymys, mistä joutuu tinkimään?

Quicksilver Activ 675 Weekend – Ajo-ominaisuudet ja suorituskyky

Tehosta ja kulkupuolesta ei ainakaan ahdista. Mercuryn 150-hevosvoimainen täyttää tarpeet, joten tässä tapauksessa pieninkin moottori on varteen otettava vaihtoehto, joka nostaa veneen eleettömästi plaaniin ja huippunopeuden yli 31 solmuun.

Taloudellisin matkanopeus löytyy verrattain alhaalta, aivan 20 solmun tuntumasta, jolloin bensaa palaa 1,3 litraa meripeninkulmalla. Alle 1,5 litrassa kulutus pysyy 14–25 solmun nopeusalueella. Korkeimmillaan kulutus on 9–10 solmun nopeudessa olevan liukukynnyksen (1,6 l / mpk) ja huippunopeuden (1,8 l/mpk) kohdalla. Alhaisilla uppoumanopeuksilla (3–5 kn) meripeninkulman pääsee alle litralla (0,8 l/mpk).

Melutaso on kautta koko nopeusalueen varsin sivistyneellä tasolla. Uppoumanopeuksilla äänenpaine on normaalin puheäänensävyn eli 60–65 desibelin tasolla ja matkanopeuksilla 75–78 desibelissä. 80 desibelin raja rikkoutuu ja ylittyy vasta aivan huippunopeuden tuntumassa.

Ajettavuus vastaa hyvin veneen suorituskykyä ja luonnetta. Parhaiten 675 Weekendin ajo-ominaisuuksia kuvaavat sanat rauhallisuus ja yllätyksettömyys. Positiivisin yksittäinen ominaisuus on vakaus. Vene ei turhia kallistele sen enempää ajossa kuin paikallaankaan. Trimmitasoja 675 Weekendiin ei tule oikein edes kaivanneeksi, vaikka koeajopäivä on nasakan tuulinen. 

Leveä ja täyteläinen keula herättää varmasta vähän ennakkoluuloja aallokko-ominaisuuksien suhteen, mutta pääosin ne ovat turhia, sillä keulan alla on muodoltaan suhteellisen tavanomainen, muuttuvakulmainen V-runko. Se tekee tehtävänsä suomalaisessa terävässä aallokossa vähintään kohtuullisen hyvin, kulkumukavuuden säilyessä vielä yli puolimetrisessä aallokossakin kelpona.

Ainoa huomautus tulee myötäaallokkoajosta, jonka suurimpiin yksittäisiin aaltoihin pullealla keulalla on tapana töksähtää. Sen seurauksena eteneminen tuntuu ajoittain hieman tempoilevalta, tai ei ainakaan niin sujuvalta kuin toivoisi. Aaltoon törmääminen nostaa ilmaan myös roiskeen, josta osa päätyy tuulilasille saakka. Siitä ei hyttiveneessä toki ole vastaavaa mukavuushaittaa kuin avoveneessä. Muutoin eteneminen on hyvällä tavalla eleetöntä: suuntavakaus on hyvä, kaarrokset sujuvat rauhallisesti ja massa rauhoittaa menoa kuoppaisessa kelissä. 

Ajamisen osalta ylivoimaisesti huonoin puoli on ohjaamon onneton ergonomia istuen ajettaessa. Sen pilaa penkin istumakorkeuteen nähden aivan liian alas sijoitettu ratti sekä huonot jalkatilat ja -tuet. Myös kaasukädellä on ahdasta ja kaukohallintalaitteen sijoituksessa parantamisen varaa. 

Näkyvyys on varsin hyvä, vaikka A-pilarit ovat paksut. Ison ja yhtenäisen tuulilasin puhtaanapidosta pitää huolta pissapoika ja yksi valtava tuulilasinpyyhkijä. Kosteissa olosuhteissa tarvitaan myös lisävarusteena saatavaa lämmityslaitetta, jolta tuulilasille ohjataan ilmaa yhden suuttimen kautta. Se riitti sadekelin koeajolla pitämään sisäpuolelta huurteettomana vain pienen osan tuulilasia.

Quicksilver Activ 675 Weekend – Ulkotilat 

675 Weekend on suhteellisen helposti lähestyttävä vene. Sujuvinta kyytiin astuminen on perästä tai styyrpuurin sivulta, varsinkin jos mukaan on ruksattu lisäuimatasot. Niistä huolimatta moottorin ohittaminen ja moottorikaivon ylittäminen laidalta toiselle ei ole aivan helppoa, joten esimerkiksi kävelyaisaan kiinnittyminen kannattaa tehdä styyrpuurin puolelle. Silloin uimatasolta johtaa luonteva, portilla varustettu kulkuväylä suoraan avotilaan. 

Avotila on mukava ja väljä kokonaisuus. Kulmasohva (145 x 125 cm) on mukava ja sen ääreen voi oleskelua ajatellen asettaa pöydän tai pedata sohvasta aurinkotason (160 x 105). Sohvan sisältä löytyy reilun kokoinen säilytystila. 

Tilaa on tehty viemällä peräsohva osittain moottorikaivon päälle. Siitä johtuen selkänoja on lähes kiinni moottorissa. Moottorin ajonaikaista trimmaamista se ei rajoita, mutta koneen ylös kippaaminen edellyttää selkänojan irrottamista.

Sivukannet ovat hienokseltaan epäsymmetriset. Styyrpuurin puoli (21 cm) on kuutisen senttiä leveämpi kuin paapuurin puoli. Molemmille laidoille johtaa avotilasta askelmat, mutta kulku on kuitenkin kaikkea muuta kuin helppoa, koska tiellä on typerästi muotoillut katon sivulipat. Sen jälkeen helpottaa: etenkin styyrpuurin sivukansi on kohtuullisen varmasti kuljettavissa ja keulakansi on sekä leveä että tasainen.

Keulan leveyden ansiosta keulakaiteiden välistä mahtuu kulkemaan hyvin vaikka keskellä törröttää lisävarustepakettiin kuuluva ankkurirulla. Tavanomaisen korkuiselta laiturilta nähden keula on kuitenkin korkealla, mikä paljastaa konkreettisesti sen, mistä suunnasta lisää volyymia tiloihin on haettu. Takavuosien suosikeista esimerkiksi Yamarin 68 C:n runko on oleellisesti matalampi.

Quicksilver Activ 675 Weekend – Sisätilat

Sisälle siirrytään takaseinän liukuovesta, joka muodostuu kahdesta liikkuvasta elementistä. Oviaukko on kiitettävän tilava. Sama avaruuden tunnelma vallitsee myös ohjaushytissä. Liki kaksimetrinenkin seisoo käytävällä selkä suorana ja valoa tulvii sisään isojen ikkunoiden mitalla.

Oven pielessä oleva pentteri on kokoluokka huomioiden suuri, mutta luonnollisesti silti enemmän tarkoitettu naposteltavien kuin illallisen valmisteluun. Paapuurin laidalla on dinetti, jonka takapenkille mahtuu istumaan isompikin aikuinen. Etupenkki onkin sitten jo paljon tiiviimpi kokemus. Pöydän koko riittää hyvin kahden hengen kattaukseen.

Dinetin etupenkin selkänojan voi asettaa myös penkin takareunaan, jolloin muodostuu katse menosuuntaan istuttava apukuskin paikka, joskin vähän epäluonteva sellainen: penkillä istutaan liki nenä kiinni tuulilasissa. Yöksi dinetistä saa pedattua lapsen mitoissa olevan varavuoteen, jonka pituus on 150 ja leveys 50–70 senttiä.

Keulakannen alle jää varsinainen makuutila ja tässä kokoluokassa harvinainen erillinen toiletti. Molempien mitoitukset ovat niukat. Paapuurin laidalle asemoidun ”parivuoteen” mitat ovat 185 x 135 senttiä eli kahdelta majoittujalta vaaditaan läheistä suhdetta ja solakkuutta, eikä liika pituuskasvukaan ole toivottavaa.

Toiletti onkin sitten vielä pykälää tiukempi sovitus. Wc-komero tulee vakiona, mutta vesi-wc, septitankki ja lavuaari hankitaan lisävarusteena. Lopputulos on auttamatta ahdas. Komero on vain 125 cm korkea, joten pytylle joutuu peruuttamaan housut kintuissa. Silti pöntöllä istuessa ei mahdu toimimaan, ainakaan jos ovi on suljettuna. Käytännössä tämä wc-koppero sopii siis vain lasten tai hyvin pienikokoisten, istuen asioivien aikuisten käyttöön.

Säilytystiloja sisätiloissa on paljon, mutta niistä valtaosa on piilossa penkkien, vuoteen ja lattialevyjen alla. Helpoiten käsillä on pentterin kaapit ja avolokerikko.

Quicksilver Activ 675 Weekend – Hinta ja varusteet

Quicksilverin mallit ovat perinteisesti asemoituneet markkinoiden hintatietoisempaan päähän. Toisinaan markkinoille on laskettu todellisia hintapommejakin, ja joskus myös laatuvaikutelma on ollut halvan hinnan mukainen. Viime vuosina Quicksilver on kuitenkin keskiluokkaistunut, ja siitä 675 Weekend on hyvä esimerkki.

Sen laatuvaikutelma ja viimeistely ovat huomattavasti paremmat kuin takavuosina, ja täysin kilpailukykyisellä tasolla pääkilpailijoihin nähden. Hinta on kuitenkin saatu painettua jopa vähän niiden alle. 

55 000 euron lähtöhinnasta voi tosin iloita vain, jos tyytyy pelkistettyyn vakiovarusteluun. Silloin 675 Weekend on pikemminkin lyhytkestoiseen päiväretkeilyyn ja yhteysajoon kuin mallinimen viittaavaan viikonloppuretkeilyyn sopiva. Testiveneen kaltaisesti järkevästi lisävarusteita valikoiden 675 Weekendin hinta nousee 80 000 euroon, kaikki optiot valiten noin 95 000 euroon. Pääkilpailijat valmistetaan Quicksilverien tavoin Puolassa ja ne tuntevat nimet Beneteau Antares 7, Jeanneau Merry Fisher 695 ja Sting 730 FT.

Suomessa pykälää suuremmat (ja kalliimmat) cabincruiserit ovat olleet suositumpia. Ryhmän muodostavat Quicksilver 755 Weekendin ohella Askeladden P76/P79 Weekend, Beneteau Antares 8, Finnmaster Pilot 7 Weekend sekä Jeanneau Merry Fisher 795. Matkailukäyttöön varusteltuna niiden hinnat kipuavat alun toiselle sadalle tuhannelle.

Quicksilverien kohdalla ero on lopulta aika selvä. Jos veneessä aiotaan oleskella ja yöpyä satunnaista yötä ja aamupalaa enemmän, kannattaa katseet suunnata isompaan. Jos taas veneily perustuu enemmän päiväretkiin, joissa veneessä nautitaan lähinnä eväitä ja päiväunia, tarjoaa pienempi harkiten varusteltuna rahalle hyvää vastinetta. 

Suljettavan ja lämmitettävän hytin ansiosta 675 Weekend soveltuu hyvin myös niille, jotka haluavat aloittaa veneilykauden aikaisin ja jatkaa sitä mahdollisimmin pitkään, ja arvostavat muutenkin enemmän suljettavan hytin mukavuutta kuin avo-ohjaamollisten daycruiserien sporttisuutta.