Suomessa suurin osa ukkosista esiintyy touko- ja syyskuun välillä: näiden kuukausien aikana ukkostaa jossakin päin maata noin satana päivänä. Heinäkuussa salamoi yleensä eniten, mutta vuosien välinen vaihtelu on suurta. Esimerkiksi viime vuonna eniten maasalamoita havaittiin elokuussa, ennätykselliset 87 000 kappaletta.

Historian saatossa Suomen ennätys salamoiden määrässä on vuodelta 1972, jolloin rekisteröitiin noin 400 000 salamaa. Vuorokausiennätys on 40 000 salamaa (29.6.1988). Alueellisesti Suomessa salamoi keskimäärin eniten maan länsi- ja keskiosissa.

Salama on vaarallinen sääilmiö

Salama on yksi vaarallisimmista Suomessa esiintyvistä sääilmiöistä, joka tappaa keskimäärin yhden ihmisen joka toinen vuosi.

Salamalta suojautumisessa sääntö numero yksi on muistaa, ettei salaman esiintymistä voi estää eikä iskukohdetta voi tietää etukäteen.

– Veneisiin osuvat salamaiskut ovat Suomessa harvinainen ilmiö, tai ainakaan minun tietooni tapauksia ei ole juuri tullut. Ne ovat epätodennäköisiä, joskin riski osumalle on suurempi avoimella merellä kuin maalla. Mitä avonaisempi vene on, sen suurempi on vaara että salama hakeutuu veteen ihmisen kautta, Ilmatieteen laitoksen tutkija Antti Mäkelä korostaa.

Faradayn häkki

Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että ukkosella katetut alumiiniveneet ovat varsin turvallisia vesikulkuneuvoja.

– Sillä edellytyksellä että pysyttelee kabiinissa, Mäkelä jatkaa. Ilmiötä kutsutaan nimellä Faradayn häkki. Sen suojaus perustuu siihen, että ontto metallirakenne estää sähkövirtaa tunkeutumasta sisälle, jatkaen matkaansa veteen. Sama koskee muun muassa lentokoneita ja autoja.

Yksinkertaisen Faradayn häkin voi hätätilanteessa askarrella purjeveneeseen helposti itse.

– Akkukaapeleista on paljon apua. Kiinnitä yksi pää esimerkiksi metalliseen kaiteeseen ja laske toinen veteen. Tämä ohjaa salaman kaiteen kautta veteen, eikä veneen rakenteisiin. Akkukaapelit ovat käytännölliset, mutta vaaratilanteessa mikä tahansa metallinen johto tai vaijeri on parempi kuin ei mitään.

Jos salama hakeutuu veteen veneen rakenteiden kautta, voi jälki olla rumaa.

– Pahimmassa tapauksessa salama voi iskeä ihmiseen tai puhkaista reiän veneeseen, sillä seurauksella että se uppoaa.

Purjevene, jonka maston ja harusten alapäät on yhdistetty toisiinsa ja edelleen veteen suoraan tai kölin kautta esimerkiksi metallivaijereilla, muodostaa myös suojaavan häkin.

Vesillä on tarjolla avaraa horisonttia sään tarkkailuun, joten kannattaa rantautua ajoissa, mikäli mahdollista. Uimarit ja pienveneilijät ovat usein niin lähellä rantaa, että maista ehtii hakea turvaa. Salaman ohella vaaraa aiheuttavat myös myrskyisät ukkospuuskat.

Lue lisää salamahavainnoista tästä.