Suhdanteet vaihtuvat tunnetusti nopeasti, varsinkin venealalla. Vielä alkuvuodesta Helsingin helmikuisten Vene Båt -messujen jälkeen alalla oltiin varovaisen optimistisia. Koronavuosien huumaa myynnissä ei enää ollut, mutta kauppaa tehtiin ”normaalivuosien” tahtiin. Venäjän sotatoimien, energian hintakriisin ja kohonneiden korkojen keskellä puhuttiin torjuntavoitosta.
Myyntiä seuraava ensirekisteröintitilasto on kuitenkin sakannut keväästä lähtien kiihtyvään tahtiin. Toukokuussa ensirekisteröinnit vähenivät 24 %, kesäkuussa 39 % ja heinäkuussa jo 42 %. Koko alkuvuoden aikana tammi-heinäkuussa ensirekisteröitiin 2 842 vesikulkuneuvoa. Se on 30 % vähemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana. Jo vuonna 2022 vesikulkuneuvojen markkinat kääntyivät laskuun ja ensirekisteröinnit pienenivät 11 % vuoteen 2021 verrattuna.
Enää ei voida puhua ”normaalista” myyntivuodesta, sillä kuluvan vuoden ensirekisteröintimäärä on jäämässä jopa koko 2000-luvun pienimmäksi. Lähihistorian aiemmat ”pohjat” ovat vuodelta 2015, jolloin ”kilpiin” meni koko vuoden aikana 3 600 vesikulkuneuvoa. Tänä vuonna siihen ei tulla yltämään, koska rekisteröinnit painottuvat alkuvuoteen.
Esimerkiksi viime vuonna seitsemän ensimmäisen kuukauden aikana ensirekisteröityjen reilun 4 000 vesikulkuneuvon lisäksi loppuvuoden aikana kilpiin meni enää vain noin 500 laitetta. Mikäli kuluvan vuoden myyntitrendi jatkuu, voidaan koko vuoden ensirekisteröintisaldoksi odottaa noin 3 200 vesikulkuneuvoa.
Isoin pudotus vesijeteissä
Suurimman iskun on ottamassa vesijettien kauppa. Tänä vuonna jettejä on rekisteröity heinäkuun loppuun mennessä 732, mikä on 32 % vähemmän kuin viime vuonna vastaavalla ajanjaksolla.
Jettimarkkinaa hallitsee tutun suvereenisti kanadalaisen BRP:n Sea-Doo, joita ensirekisteröitiin alkuvuoden aikana 627. Japanilaiset Yamaha (61 rekisteröintiä) ja Kawasaki (43) ovat kaukana perässä.
Uusien purjeveneiden kauppa on ensirekisteröintitilaston kannalta lukumääräisesti merkityksetöntä. Viime vuonna uusia pursia rekisteröitiin heinäkuun loppuun mennessä 12, tänä vuonna yhdeksän. Pudotusta on siis neljännes.
Moottoriveneissä kova kisa markkinaosuuksista
Moottoriveneiden ensirekisteröinnit ovat kuluvan vuoden aikana vähentyneet viidenneksellä. Kappalemäärissä se tarkoittaa tammi-heinäkuun rekisteröintimäärän jäämistä noin 2 000 veneeseen. Oheisessa taulukossa moottoriveneisiin on sisällytetty myös tilastosta löytyvät sauna- ja työlautat sekä hydrokopterit ja ilmatyynyalukset, joita on yhteensä satakunta.
Moottoriveneissä huomionarvoista on venemerkkien tiukka taistelu markkinaosuuksista, mikä näkyy merkkikohtaisesti melko suurissakin eroissa muutosprosenttiluvuissa.
Isoista toimijoista esimerkiksi Inhan Tehtaat (Buster, Yamarin ja Cross), Brandt (Silver, TG ja Faster) ja Finnmaster (Finnmaster, Husky ja Grandezza) ovat hävinneet markkinaosuuttaan niiden ensirekisteröintimäärien pienentyessä moottoriveneiden kokonaismäärää enemmän.
Suurimmat miinusmerkit oheisesta taulukosta löytyvät Vboatsin ja Brigin kohdilta. Juurisyy on molempien kohdalla sama eli Venäjän ja Ukrainan käymä sota. Tässä taistelussa ukrainalainen Brig on kärsinyt venäläistä Vboatsia suuremmat tappiot.
Valtamerkeistä kokonaismarkkinaa paremmin kuluvana vuonna ovat suoriutuneet Suvi, Terhi, AMT sekä sisarmerkit Bella ja Falcon. Suvin torjuntavoitto ja Yamarinin taantuminen on nostanut Suvin alkuvuoden toiseksi suosituimmaksi venemerkiksi. Viime vuonna sen edellä tilastossa oli Yamarinin lisäksi myös Silver.
Kappalemäärissä suurimman nousun on tänä vuonna onnistunut tekemään myyntinsä lähes tuplannut Alutroll. Menestyksen takana on etenkin nelimetrinen 410 Snapper -malli.
Omistajanvaihdoksissa kasvua
Käytettyjen vesikulkuneuvojen kaupassa vastaavaa taantumaa ei ainakaan tilastojen mukaan ole vielä toistaiseksi tullut. Itse asiassa Traficomin mukaan käytettyjen vesikulkuneuvojen omistajanvaihtokset ovat tänä vuonna lisääntyneet. Ensimmäisen kuuden kuukauden aikana niitä tehtiin tänä vuonna 4 500, viime vuonna 4 000.