Uudenmaan yläpuolella alkusyksyn aikana lentäneet ovat saattaneet hieraista silmiään maahan katsoessaan: näenkö harhoja? Vesialueen keskellä näkyy ilmiselvästi pandakarhun pään muotoinen saari.
Kyseessä on WWF:n rakennuttama kosteikko, jonka tarkoituksena on sitoa itseensä läheisiltä pelloilta valuvia ravinteita ja kiintoaineita ja ehkäistä näin vesistöjen ja Itämeren rehevöitymistä. Pandan muoto on taitavan maanmuokkaustyön tulos.
– Kosteikkojen rakentamisessa voi käyttää luovuutta ja ne näyttävätkin upeilta etenkin ilmakuvissa. Aiemmin olemme rakennuttaneet kosteikoihin esimerkiksi sydämen muotoisia saaria, kertoo WWF:n meriasiantuntija Iiris Kokkonen.
WWF on rakennuttanut viimeisen 15 vuoden aikana noin 50 kosteikkoa eri puolille Suomea yhteistyössä yksityisten maanomistajien kanssa.
– Lisäksi havahduimme tällä kertaa siihen, että kosteikko valmistuu järjestömme 50-vuotispäivän tienoilla. Tottakai tähän kosteikkoon piti saada pandan muotoa, Kokkonen sanoo.
Kosteikot torjuvat vesien rehevöitymistä imemällä itseensä ravinteita ja pidättämällä vettä pesusienen lailla. Kosteikot ovat myös luonnon aarreaittoja, joiden runsas kasvisto tarjoaa ravintoa ja elinympäristön monille lajeille, kuten vesilinnuille ja korennoille.
Lisäksi kosteikot toimivat vesivarastoina kuivina aikoina ja hillitsevät tulvia rankkasateiden jälkeen. Tämä on tulevaisuudessa yhä tärkeämpää, sillä ilmastonmuutoksen myötä sekä rankkasateiden että kuivuuskausien ennustetaan yleistyvän.
– Pandakosteikko juhlistaa sekä WWF Suomen viisikymmenvuotista taivalta että kosteikkojen merkitystä luonnonsuojelulle. Kosteikot turvaavat luonnon monimuotoisuutta ja hillitsevät ilmastonmuutoksen vaikutuksia, aivan kuten WWF, summaa pääsihteeri Liisa Rohweder.
Pandakosteikko sijaitsee Itämeren rannikon tuntumassa.
Pandakosteikko on rakennettu Uudellemaalle, mutta sen tarkempaa sijaintia ei paljasteta, jotta tiedot eivät houkuttelisi uteliaita yksityisen maanomistajan maille. Kosteikon toteutuksesta vastasivat Juha Lönnqvist ja Ville Mynttinen Kaivinkoneurakointi Lönnqvist Oy:sta.
WWF Suomen 50-vuotisesta historiasta ja saavutuksista luonnonsuojelun saralla voit lukea lisää täältä: https://wwf.fi/50-vuotta/