Ammattikorkeakoulu Haaga-Helian tekemä asukaskysely Sipoon, Porvoon ja Loviisan asukkaille osoittaa, että asukkaat pitävät saaristomatkailun kehittämistä tärkeänä. Saaristomatkailun kehittämisessä uskotaan, että saariston tapahtumat, risteilyreitit, ohjelmapalvelut ja majoitus voivat lisätä alueen vetovoimaa.

Kuitenkin suurimpina haasteina nähdään saaristoon pääsy (82 % vastaajista), alueen identiteetin puute (77 %) ja palveluiden riittämättömyys (70 %). Kehitysideat keskittyivät erityisesti saavutettavuuden parantamiseen, matkailupalveluiden kehittämiseen ja markkinoinnin tehostamiseen.

Identiteetti hukassa

Itäisen Uudenmaan saariston asukkaat ja vapaa-ajan asukkaat kokevat, että alueella ei ole selkeää identiteettiä tai brändiä, joka voisi toimia matkailumarkkinoinnissa. Vastaajat kokevat, että kuntien tulisi tehdä tiivistä yhteistyötä yhtenäisen brändin luomiseksi ja ottaa mukaan alueiden yrittäjät. Esimerkkinä voisi toimia Turun ja Ahvenanmaan saariston markkinointi ja siellä luotu brändi saariston rengasreitistä.

Pääkaupunkiseudun ja Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyys antavat Itäisen Uudenmaan saaristolle kilpailuetua matkailussa. Yli puolet vastaajista, erityisesti vakituiset asukkaat Sipoon, Porvoon ja Loviisan alueelta, ovat kiinnostuneita toimimaan matkailuyrittäjinä.

Saaristomatkapalvelut

Yrittäjyyden tukeminen nähdään tärkeänä osana alueen kehitystä, sillä matkailu ei ole vain vierailukohteita ja luonnon kokemista, vaan myös elinkeinotoimintaa, jossa yrittäjät tuottavat elämyksiä ja tuovat matkailutuloja alueelle. Matkailun kehittämiseksi tarvitaan panostuksia uusiin saaristomatkapalveluihin ja kohteiden löydettävyyteen.

Suosituimmiksi matkailukohteiksi nousivat helposti saavutettavat ja tunnetut saaristokohteet, kuten Pellinki, Emäsalo, Svartholm ja Norrkullalandet. Vastausten mukaan nykyisten saarikohteiden ja palveluiden löydettävyys on kuitenkin haasteellista, ja olisi tärkeää kehittää veneily-, risteily- ja yhteysalusreittejä, jotka kulkisivat sekä mantereelta saariin että rannikon myötäisesti. Viestinnän kehittämiseen kuntien ja yrittäjien tulisi panostaa yhdessä.

Ympäristövaikutukset

Noin puolet vastaajista piti saariston matkailupalveluja kohtalaisina, mutta yli kolmannes piti niitä huonoina tai erittäin huonoina. Erityisesti paikallisen perinteen hyödyntämisessä nähtiin suurta potentiaalia. Esimerkiksi kalastuspalvelut ja tapahtumat voivat tuoda tuloja Itä-Uudenmaan saariston matkailuyrittäjille. Matkailun kehittäminen edellyttää taloudellista panostusta uusiin ja nykyisiin saaristomatkailupalveluihin, jotta alueen matkailu voisi kehittyä ja tarjota entistä parempia palveluja.

Vastaajat suhtautuvat saaristomatkailijoihin pääosin positiivisesti, mutta saaristossa asuvat ovat hieman varauksellisempia kuin mantereella asuvat. Vastaajien enemmistö suhtautuu saaristomatkailun ympäristövaikutuksiin neutraalisti tai ei ole huolissaan. Kuitenkin 42 % vastaajista on huolissaan saaristomatkailun ympäristövaikutuksista, ja saaristossa asuvat voivat pelätä saariston ruuhkautumista ja palveluiden heikkenemistä. Saaristomatkailun kehittäminen vaatii vastuullisuutta ja luontoa kunnioittavaa lähestymistapaa.

Luontokokemukset keskiössä

Saaristomatkailun positiivisimpana vaikutuksena vastaajat pitivät mahdollisuutta nauttia luontokokemuksista. Saaristomatkailu voi tarjota ainutlaatuisia kokemuksia ja tukea alueen elinkeinoelämää, mutta sen kehittämisessä on tärkeää huomioida ympäristön kestävyys ja paikallisten asukkaiden hyvinvointi.

Tutkimus toteutettiin Haaga-Helian ammattikorkeakoulun toimesta osana Saariston syke -hanketta, joka keskittyy Itäisen Uudenmaan saaristomatkailun kehittämiseen. Tutkimuksessa selvitettiin, miten alueen asukkaat ja vapaa-ajan asukkaat kokevat saaristomatkailun nykytilan, millaisia vaikutuksia saaristomatkailulla on ympäristöön ja alueen asukkaille sekä miten he haluaisivat kehittää saaristomatkailua. Kyselyyn osallistui 251 vastaajaa, jotka edustivat laajasti eri kuntien ympärivuotisia ja osa-aikaisia asukkaita. Näiden tulosten pohjalta kehitetään uusia tuote- ja palveluideoita yhteistyössä alueen yrittäjien kanssa, parannetaan saaristomatkailun tunnettuutta ja kannustetaan asukkaita kevytyrittäjyyteen.

www.haaga-helia.fi