Candelaa on kehitetty pitkään ja hartaasti, mutta nyt sarjatuotanto on käynnissä, vene tuotu markkinoille ja ensimmäiset veneet luovutettu asiakkaille. Lopputulos on vaikuttavalla tavalla erilainen.

Tavoitteena on ollut alusta asti luoda sähkövene, joka kestäisi vertailun sekä suorituskyvyn että toimintasäteen osalta polttomoottoriveneisiin. Monet muutkin ovat yrittäneet ja epäonnistuneet. 

Markkinoilla on melko nopeita sähköveneitä ja kohtuullisen pitkän toimintasäteen omaavia sähköveneitä, muttei sellaisia, joissa molemmat ominaisuudet yhdistyisivät. Ongelmaksi muodostuu sekä veneet että akut. Perinteisen liukuvarunkoisen veneen energian kulutus on suuri ja akkujen hyötysuhde huono. Ne painavat paljon ja tyhjenevät nopeasti.

Candela Seven muuttaa tilanteen, mikäli sille ilmoitetut arvot pitävät kutinsa. Se on 7,7 metriä pitkä ja 2,4 metriä leveä bowrider, jolle luvataan 30 solmun huippunopeus. Taloudellisin "liukunopeus" on 19–23 solmua, jolla toimintamatkaksi luvataan 50 meripeninkulmaa tai vähän yli. Vastaavaan nopeuden ja rangen yhdistelmään eivät muut sähköveneet pysty.

Candelan kirjaimellisesti kantava idea on kantosiivet, joiden varaan vene nousee "lentämään" eli foilaamaan. Kun koko runko nousee irti vedestä, kulkuvastus ja energian kulutus pienenevät oleellisesti. Samalla myös kulkumukavuus paranee, kun tavanomaiset aallot eivät osu saati keikuta venettä. 

Hiilikuidusta valmistettu runko on kevyt, jotta foilaaminen on mahdollista. Keveys parantaa osaltaan myös taloudellisuutta. 

Candelan sähköpropulsiossa ei sinänsä ole mitään erityisen erikoista.  Akkuna käytetään uusinta BMW:n i3 -henkilöautoon kehittämää ja saksalaisen Torqeedon venekäyttöön marinoimaa 40 kilowattitunnin akkua, joka painaa kolmisen sataa kiloa. Moottorina on Torqeedon 100-kiowattinen (136 hv) Deep Blue 100i.

Akun lataus kestää tavanomaisella laiturilta löytyvällä maasähköpistokkeella noin 12 tuntia. Akulle myönnetään kahdeksan vuoden 80 prosentin kapasiteettitakuu.

Hinta pitää huolen siitä, ettei Candela tule vielä pitkään aikaan syrjäyttämään ainakaan tavanomaisia polttomoottoriveneitä. Suomen verokannalla hinta nousee hieman yli 300 000 euroon.

Suomeen ensimmäinen Candela Seven toimitetaan tammikuussa 2020, ja se esitellään Vene 20 Båt -messuilla helmikuussa. Sinne asti ei kuitenkaan kannata odottaa, jos toiveissa on liitää omalla Candelalla jo ensi kesänä.  

Pitkät venekauppaperinteet omaavalle Telvalle Candelan Suomen edustus tarkoittaa paluuta venealalle lähes kymmenen vuoden poissaolon jälkeen. Telva myi vuonna 2010 silloisen veneliiketoimintansa Otto Brandt -konsernille, joka harjoittaa venekauppaa nykyisin Bike & Boat World nimellä.

www.candelaspeedboat.com 

www.telva.fi/fi/candela/