Veneilyn suosio on huippulukemissaan. Kiinnostusta on osaltaan kasvattanut ainakin aikainen kevät, alkukesän helteet sekä koronan myötä kukoistukseen noussut lähimatkailu. Luonnollisesti myös venevalmistajat ja myyjät tekevät parhaansa veneilyinnostuksen ruokkimisessa.

Veneilykausi on ollut vilkas, vaikka valtaosa veneilyn kesätapahtumista on koronan takia peruttu. Uiva pitää kuitenkin paikkansa ja avaa ovet torstaina 13. elokuuta. 

Uivan purjeveneuutuudet

Purjevenepuolella Uivassa on parikin vetonaulaa. Täysin uusia suomalaisvalmisteisia purjevenemalleja ei messuilla ole viime vuosina esitelty, mutta Uivassa niin tapahtuu. Asialla on Uusikaarlepyyssä toimiva Scandi Yachts, joka esittelee uuden Scandi 42:n. Se on tanskalaisen Ulf Rögebergin suunnittelema kansisalonkivene, jonka pitäisi matkapurjehdukseen sopivien tilojen lisäksi myös purjehtia vauhdikkaasti.

Samaa ideologiaa on myös tanskalaisen X Yachtsin uusimmassa mallissa, X4.0:ssa, joka on Uivassa Suomen ensiesittelyssä. Messujen purjeveneistä eniten tilaa tarjoaa kuitenkin lähes kahdeksan metriä leveä Lagoon 42. Vesille pääsee myös paljon vähemmällä, minkä Uivassa näyttää vaikkapa Beneteaun vauhdikas pikkupursi First 14 tai virolaisen Craftyardin perinteisen tyylinen Ebihen 16.

Mallivuoden 2021 moottoriveneuutuudet

Moottorivenepuolella Uivassa nähdään useita mallivuoden 2021 uutuuksia. Mielenkiintoisimpana tärppinä voidaan pitää tuottoisan veneinnovaattori Sakari Mattilan uusimman venemerkin, Saxdorin ensiesittelyä. Saxdorin ensimmäinen malli on kuusimetrinen 200 Sport, jonka saa joko kolmenistuttavalla satulapenkillä tai tavanomaisempana rinnan istuttavilla penkeillä varustettuna sekä sporttisuutta korostavana Pro Sport -versiona. Mattila on aikaisemmin perustanut tai ollut mukana perustamassa Aquador-, Paragon-, XO- ja Axopar-venemerkkejä.

Flipper puolestaan esittelee mallistonsa yläpäähän uuden Flipper 900 DC:n, joka voidaan varustaa jopa kahdella 300-hevosvoimaisella perämoottorilla. Yhdeksän metrin pituus ja yli kolmen metrin leveys pitävät huolen siitä, että veneessä on paljon muhkean mukavaa ja monipuolisesti muunneltavaa ulkotilaa, mutta kannen alla myös mukavaan majoittumiseen riittävät sisätilat.

Silver näyttää Uivassa X-sarjan täysalumiiniveneiden malliston uusimman tulokkaan Shark CCX:n. Siinä on täysin uusi, entistä pidempi ja leveämpi runko, johon on otettu vaikutteita Silverin alumalliston Eagle-lippulaivasta. Keskipulpetilla varustettu Shark CCX sopii etenkin kalastukseen ja yhteysajoon. 

XO esittelee Uivassa uuden 260-sarjansa. 260 Cabin ehdittiin näyttää jo helmikuussa Vene Båt -messuilla, mutta Uivassa sen rinnalle julkistetaan myös 260 T-Top -versio. Molempia yhdistää XO:n lupaus merikelpoisuudesta ja tyylistä, käytännöllisyyttä unohtamatta.

Alucat on mielenkiintoinen lisä kotimaisten alumiinivenemerkkien joukkoon. Nimi kertoo oleellisimman eron, Alucatit ovat katamaraanirunkoisia. Mallisto alkaa W8:sta ja päättyy uusimpaan W25:een, josta esitellään Uivassa kahdeksan hengen ohjaushytillä varustettu Cabin8-versio. Alucatien mallinumero ei kuvaa tavanomaiseen tapaan pituutta, vaan kannen hyötyneliöitä. W25:ssä ne syntyvät kymmenen metrin pituudesta ja 3,4 metrin leveydestä.

Suomalaisvalmistajien lisäksi 2021 uutuuksia ehtii paikalle lähinnä idästä. Ukrainalaisen UMS:n Tuna 805 Cabin on toistaiseksi nähty vain tietokonekuvissa, mutta Uivassa kuvien pitäisi muuttua todeksi. Etenkin nopeaksi yhteysveneeksi ajateltu 805 Cabin perustuu 805 DC -bowriderin runkoon.

Venäläinen Volzhanka on muuttanut nimensä Vboatsiksi, ja saavuttanut Suomessakin hyvän jalansijan alumiinisten ohjaushyttiveneiden saralla. Syömähampaana on ollut keulakajuutalla varustettu Voyager 700 Cabin -malli. Uivassa sen rinnalle esitellään keskihyttiversio 700 Cabin Open Bow, jossa keulakansi ja sen alla oleva kajuutta on korvattu avotilalla.

Toinen Vboatsin uutuus-Voyager on 800 Cabin, joka täydentää mallistoa 700 Cabinin ja lippulaiva 960 Cabinin välissä. Pienempään 700 Cabin -malliin nähden 800 on kasvanut vähän hytiltään ja reilummin taka-avotilaltaan.

Brunswick-konsernin merkkeihin kuuluvan Quicksilverin Activ 675 Weekend lanseerataan virallisesti vasta syyskuussa, joten sikäli se lienee Uivan uusimpia uutuuksia. Se on kompakti ja kohtuuhintainen pienen perheen tai pariskunnan retki- ja matkavene, joka tarjoaa kuitenkin kaikki nykyvaatimusten mukaiset mukavuudet. 

Runsaasti kuluvan mallivuoden uutuuksia 

Ensimmäiset mallivuoden 2020 uutuudet esiteltiin Uivassa jo vuosi sitten, mutta talven mittaan uutuuksia tupsahteli paljon lisää. Uivassa niitä on runsas kattaus.

AMT esitteli mallistonsa pienimmän bowriderin 165 BR:n helmikuussa Vene Båt -messuilla, missä se valittiin Messujen avoveneeksi. Kompaktissa tilaihmeessä onkin paljon alle viiden metrin mittaansa isomman veneen tuntu.

Aquadoria on pidetty viime vuosina tuoreena kantamalleja uudistamalla. Viimeisimpänä ehostusta on saanut 26:sta kehitetty 27, joka päivittyi kuluvalle mallivuodelle uuden uimatason myötä 28:ksi. Uivassa nähdään 28:n HT-versio.

Axopar alkaa olla parhaita suomalaisia moottorivenemerkkejä, jos mittarina on menestys maailman markkinoilla. Mallivuodelle 2020 täysin uusitun 37:n saa Axoparin tapaan useana eri versiona. Suomessa niistä puhuttelevin on Cross Cabin eli XC. 

Fasterilla helmikuussa lanseeratut, täysin uudet 570 CC ja SC, aloittivat laajemman mallistouudistumisen, jonka tulokset alkavat näkyä Uivassa. Siellä 570-mallien rinnalla esitellään uudistettuja 525- ja 545-malleja, joissa on siirrytty samaan tummanpuhuvaan yleisilmeeseen kuin 570:ssä. 

Finnmasterin 2020 uutuuksista Uivassa on esillä T6. Se laajentaa Finnmasterin T-sarjan daycruiserien valikoimaa hieman yli kuuden metrin kokoluokkaan ja korvaa aiemman 62 DC:n. Moottorivaihtoehtoja löytyy kokoluokalle tyypillisen 150 hevosvoiman sijaan aina 200 hevosvoimaan saakka. 

Alkuvuodesta ensiesitelty Nord Star 31+ Patrol kuuluu kuluvan vuoden mielenkiintoisimpiin matkaveneuutuuksiin. Uivassa siihen pääsee tutustumaan ensimmäistä kertaa vedessä. Nord Starin tapaan ympärikuljettavilla kansilla liikkuminen on tehty helpoksi ja sisätilat mukavasti asuttavaksi.

Silverillä Uivan uutuus tarjontaa täydentävät talvella julkistetut alle viisimetristen alumiinirunkoisten avoveneiden suosikkiluokkaan tullut Beaver BR sekä noin seitsemän metristen daycruiserien luokassa kisaava Viper DCZ. Saman konsernin Terhin uusimmat ovat puolestaan 480 Sport ja BR, jotka poikkeavat toisistaan vain tuulilasin korkeuden osalta. Sportissa ulkoilmaa fiilistellään matalan tuulilasin yli, BR:ssä korkean tuulilasin prioriteetti on puolestaan ajoviimalta suojaaminen.

Ranskalaisen Jeanneau Merry Fisher -mallit menestyvät Pohjoismaissa mainiosti. Se ei ole ihme, sillä monikäyttöisissä Merry Fishereissä on käyttökelpoiset tilat sekä sisällä että ulkona. Uusimmat Uivassa esillä olevat Merry Fisherit ovat Serie2-päivityksen saaneet 695 Marlin ja 695 Cruiser. Cruiser on niistä mallinimensä mukaisesti ajateltu etenkin retkikäyttöön, mutta se sopii myös yhteys ja kalaveneeksi. Ohjaamon sivuovella varustettu Marlin on puolestaan kalavene, jolla hoituu myös yhteys- ja retkitoimet.

Ruotsalaisen Nimbuksen moderni T8-daycruiser on suomalaisittain sikäli mielenkiintoinen vene, että se rakennetaan Kuopiossa Bella-Veneet Oy:n tehtaassa. Yhteistyökuvio juontuu vuoden takaisesta yrityskaupasta, jossa Bella-Veneet siirtyi Nimbuksen omistukseen. Uudesta T8:sta voidaan olla ylpeitä sekä Ruotsissa että Suomessa.

Paluun Suomen myydyimpään veneluokkaan eli hieman alle viisimetrisiin pulpettiveneisiin voi tehdä monella tavalla. Yhden niistä tarjoaa norjalainen Pioner, joka valmistaa veneet rotaatiovalamalla iskunkestävästä muovista. Uusin malli on 15 Allround, joka kuuluu mallivuoden 2020 uutuuksiin.

Sähköveneiden tarjonta kasvaa hiljalleen ja Uivassa on esillä kaksi päiväajeluun tarkoitettua, mutta muuten toisistaan täysin poikkeavaa mallivuoden 2020 uutuutta. Kotimainen EB SunnyCat on alle 20 000 euron hinnallaan sähköveneeksi halpa, mutta rakenteeltaan etenkin rantautumispaikkaa ajatellen haastava. Ruotsalainen tietokoneohjatuilla kantosiivillä varustettu Candela Seven edustaa taas sähköveneteknologia huippua, mikä näkyy myös pitkälti yli 200 000 euron hinnassa. Luksusluokkaan kuuluu myös suomalainen Q30, jota ei kotimaan venenäyttelyissä ole liikoja nähty.

Koeajomahdollisuus ja muuta mukavaa

Viime vuoden tapaan yleisöllä on mahdollisuus koeajaa näyttelyssä olevia veneitä, kun näyttelyalueen yhdyslaituri avataan perjantaina 14.8 klo 16–20. Koeajoista sovitaan suoraan näytteilleasettajien kanssa. Viime vuosilta tuttua erillistä Kipparin koeajolaituria Uivassa ei tänä vuonna ole, mutta vesille pääsee muutenkin, sillä Purjehduksenopettajat Pory ry tarjoaa purjehduskokeiluja ja Skipperin kaupunkivenepalvelu moottoriveneajeluja. Lisäksi messuilla demotaan kahtakin uutta veneenhallintainnovaatiota, NaviWheel-hallintalaitetta ja Dockmate-kauko-ohjainta.

Veneiden lisäksi Uivassa on tuttuun tapaan esillä laajasti venevarusteita, -tarvikkeita ja -palveluja sekä ohjelmaa koko perheelle. Tarinaa iskevät esimerkiksi maailmanympäripurjehtijat Ari Huusela ja Tapani Lehtinen sekä Kari ”Ruffe” Nurmi. Ohjelmalavalla kuultavien esitysten aiheina ovat muun muassa keinotiikin asennus, veneverhoilut, uutuusveneet sekä pääkaupungin ja Baltian veneilykohteet. Ohjelmaa seuratessa voi hyvin nauttia ravintola-alueen antimista, sillä esiintymislava on aivan vieressä.

Erillisellä kalavenelaiturilla pyörii oma ohjelmansa, jossa kuulee kesän kovimpien kalajuttujen lisäksi muun muassa vinkkejä kalastukseen. Vesiurheilualueella lisää virtaa tuovat näyttävät flyboard- ja vesijettinäytökset sekä sähköisten surffilautojen esittelyt. 

Uiva on ulkoilmatapahtuma, mutta korona-aikana Uivan järjestelyissä kiinnitetään korostuneesti huomiota hygieniaan. Esimerkiksi näyttelyalueelle ja laitureilla kulkua kontrolloidaan, eikä lippukassoilla käsitellä käteistä rahaa lainkaan. Liput suositellaan ostamaan ennakkoon verkosta, paikan päällä liput voi ostaa vain kortilla.

Helsingin Uiva venenäyttely, Uiva 2020 Flytande, järjestetään Lauttasaaressa HSK:n satamassa 13–16. elokuuta. Torstaina ja perjantaine näyttely on avoinna klo 12–18, viikonloppuna 10–18. 

www.uiva.fi