Vapaaehtoisten meripelastajien apua oli toukokuun viimeisen viikon alkaessa saanut yhteensä 267 ihmistä. Kiireisintä on ollut Suomenlahdella, jossa veneilykausi vilkastui tavallista aikaisemmin.
Suurin osa vapaaehtoisten meripelastajien tehtävistä aiheutuu veneeseen tulleesta teknisestä viasta tai veneilijän merimiestaidollisesta virheestä. Monessa tapauksessa pulaan joutuminen olisi voitu välttää panostamalla veneen huoltoihin ja päivittämällä varusteet.
– Vesille lähtöön kannattaa nyt valmistautua erityisen huolellisesti, koska poikkeusaikana avun saaminen saattaa kestää normaalia kauemmin, kertoo Meripelastusseuran toimitusjohtaja Jori Nordström.
Hän muistuttaa, että 1.6. voimaan tuleva uusi vesiliikennelaki edellyttää, että myös huviveneellä on päällikkö, joka vastaa veneen kulusta ja koko venekunnan turvallisuudesta. Päällikkö on vastuussa muun muassa turvallisuusvarusteista sekä siitä, että kaikki veneessä olevat osaavat toimia hätätilanteessa.
Hyvään merimiestapaan kuuluvat turvalliset toimintatavat voi kerrata Meripelastusseuran Veneilytaito-verkkokursseilla. Kaikille avoin verkkokoulutus koostuu kolmesta kokonaisuudesta, jotka ovat Päällikön vastuu, Veneile turvallisesti sekä Toiminta hätätilanteessa. Kursseihin voi tutustua osoitteessa: